Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Δάφνες και πικροδάφνες

Παναγιώτης Οικονομίδης


Άντε τώρα να εξηγήσεις στον μικρό Μπαλταδώρο ή στον μικρό δείνα ή τάδε ότι θα μπει στο δημόσιο άνευ εξετάσεων όταν ο πατέρας του του είχε μάθει να είναι δίκαιος και καλός άνθρωπος και να μην πατάει τους άλλους. Ότι και να του πεις ο μικρός αυτός θα είναι πάντα ένα παιδί χωρίς πατέρα. Θα του δώσουν μια σημαία. Θα τον χτυπήσουν στην πλάτη θα του πάρουν την ψήφο την δική του και της οικογένειάς του και θα τον στείλουν και αυτόν να ‘’σκοτωθεί’’ για τα αφεντικά.

Τι να πεις στην γυναίκα του Μπαλταδώρου, του δείνα του τάδε. Η αγκαλιά της θα είναι πάντα ορφανή όσο κι αν την γεμίζουν τα παιδιά της. Η ψυχή της κουρελιασμένη.

Τι να απαντήσει στα παιδιά της όταν θα την ρωτούν ‘’μα γιατί εγώ μπήκα στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις και ο φίλος μου ο Γιώργος που έδωσε εξετάσεις δεν μπήκε;’’ Η αξιοπρέπεια της θα γίνει ένα κομμάτι γαλανόλευκο ύφασμα που μετά από τις γύρες στα κανάλια θα καταλήξει κουρέλι στα χέρια της.

Τι να πεις στην μάνα του τάδε και του δείνα που θα τον ανταλλάξουν για αν μπορέσει να τον ξαναδεί αν ζει μέχρι τότε; Πως θα γυρίσει αυτός ο άνθρωπος πίσω στην χώρα του ξέροντας ότι ήταν ένα ‘’ανταλλακτικό’’.

Τι θα γράψει η ζωή για τους ‘’Μπαλταδόρους’’, τους ‘’Βλαχάκους’’, τους ‘’Γιαλοψούς’’. Πηγαίνετε ρωτήστε τις οικογένειες τους και τα ορφανά τους. Δεν τους θέλαν ‘’ήρωες’’ Αυτοί ξέουν ότι ήρωας είναι ο καθημερινός άνθρωπος που καταφέρνει να επιβιώνει να κάνει οικογένεια και να πορεύεται στην ζωή του με αξιοπρέπεια. Αυτός που κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που χρειάζεται.

Ήρωας δεν είναι ο ένστολος που πέφτει στο καθήκον. Υπηρετεί την επιλογή του. Ήρωας είναι αυτός που υπερβαίνει το ‘’καθήκον’’ που ό ίδιος επέλεξε να υπηρετεί στην ζωή του. Αρχίδιον ‘’Τσίπρα’’ μην τολμήσεις να ΄΄τιτιβίσεις’’. Και ΄συ ‘’Μπαλαούρα’’, Και σύ ‘’Βίτσα’’, ‘’Βούτση’’ κ.λ.π. ‘’συμμορία’’. Όλοι εσείς οι τσανακογλύφτες της εξουσίας που σε κάποια στιγμή κάνατε κάτι ηρωϊκό.

Υπερβήκατε την μετριότητα σας και τώρα στρογγυλοκάτσατε πάνω στις δάφνες σας έχετε μεγαλύτερη ανάγκη να κατασκευάσετε ‘’ήρωες’’ από τους προηγούμενους που δεν είχαν ούτε μια στιγμή ανάτασης στην ζωή τους και κατασκεύαζαν ‘’ήρωες’’ για να ταΐσουν τον εθνικισμό που τους στήριζε και θύμιζε στους ηττημένους ήρωες την θέση τους.



Παναγιώτης Οικονομίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου