Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Πάρτε θάνατο αρκεί να είναι κομμουνιστικός: Οι θέσεις του ΚΚΕ για την εξόρυξη στη Χαλκιδική

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη


Εδώ θα σχολιάσω το άρθρο της Κατιούσα με τίτλο «Η θέση του ΚΚΕ για την εξόρυξη στη Χαλκιδική».

Το άρθρο ξεκινάει με τα συμπεράσματα της συντακτικής ομάδας του blog από το «Κείμενο της Ομάδας Οικονομίας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Για την εξόρυξη χρυσού στη Β/Α Χαλκιδική» στο 3ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ για το 2018 και συνεχίζει με παράθεση αποσπασμάτων.

Όπως μας λένε αυτολεξεί «Η παράθεση των αποσπασμάτων λειτουργεί και ως προτροπή σε όσους ενδιαφέρονται για το αναλυτικό σκεπτικό του κόμματος να προμηθευτούν και να μελετήσουν το τεύχος».

Σύντροφοι, είναι δικαίωμα σας να διαφημίζετε ό,τι γουστάρετε στον καπιταλισμό. Παλιά και η τακτική της πολιτικολογίας προς πώλησιν βιβλίων (σε αυτό το ΚΚΕ δεν έχει την αποκλειστικότητα για να ξηγιόμαστε, είναι μεγάλος ο κατάλογος).

Στα αποσπάσματα λοιπόν, η Ομάδα Οικονομίας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, αφού μας αναλύει το σκεπτικό του Κόμματος για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο σοσιαλισμό ακόμη και αν είναι ουράνιο (γνωστά αυτά, ο καθένας δικαιούται να έχει μια άποψη), καταλήγει σε προτάσεις προς τους εργαζομένους της ΕΧ (ναι, αυτούς που η συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση έχει λειτουργήσει ως κριός της εταιρείας εναντίον των κατοίκων) όπου τους καλεί να αγωνιστούν για:

  • Ανατροπή όλου του αντεργατικού-αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου, παλιών και νέων μέτρων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς τόσο αυτών που καλύπτονται από τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις στην Ε.Χ και στον Άκτωρα όσο και των εργολαβικών και όσων εργάζονται με ατομική σύμβαση. Κατοχύρωση όλων από νέες ΣΣΕ.
  • Προστασία όλων των ανέργων με αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας, δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτική αγωγή, προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στο χρόνο ασφάλισης, προστασία από πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κλπ.
  • Μείωση των ωρών εργασίας ιδιαίτερα στα ΒΑΕ, χωρίς μείωση του μισθού, και προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Καμία απόλυση στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το έργο στις Σκουριές.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όχι απλά με εφαρμογή των ελάχιστων που ορίζει η νομοθεσία, αλλά με διαρκή παρακολούθηση από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των επιπτώσεων της εξορυκτικής παραγωγικής διαδικασίας σε όλες τις ειδικότητες.
  • Διαρκείς ελέγχους από την επιθεώρηση μεταλλείων με κατάλληλη στελέχωσή της από επιστημονικό δυναμικό.
  • Διαρκή παρακολούθηση των επιπτώσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας (συνολικά και όχι μόνο του χρυσού) στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, συνολικά στο περιβάλλον. Εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών με επιβάρυνση της εταιρίας από διεπιστημονικές ομάδες, που θα στελεχωθούν από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.
  • Έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων από κατάλληλα στελεχωμένες διεπιστημονικές ομάδες που να μηνε έχουν καμιά οικονομική σχέση με την εταιρία.
  • Σε περίπτωση αναστολής της δραστηριότητας, λόγω μη εφαρμογής μέτρων προστασίας της ζωής του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, να καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί των εργαζόμενων τόσο στην Ε.Χ όσο και στον Άκτωρα και τους υπεργολάβους. Αντίστοιχα να αποζημιώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι συνεργάτες της εταιρίας.
  • Υποχρεωτική χρηματοδότηση από την εταιρία έργων προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος στην ΠΕ Χαλκιδικής και συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία. Ενδεικτικά αναφέρουμε: έργα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, αναβάθμιση του οδικού δικτύου.
  • Αποζημίωση όλων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων που επηρεάζεται η παραγωγή τους από την εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρίας.
  • Ενάντια στην ένταση της καταστολής, το χαφιεδισμό, την καταδίκη κόσμου για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, τη γενικευμένη παρουσία αστυνομίας, Ασφάλειας.

Λίγη απόλαυση ακόμα:


Disclaimer: Ο τίτλος του βίντεο δεν είναι ακριβής, δεν μπόρεσα να βρω το official βίντεο της συνέντευξης λόγω παλαιότητας.



Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου