Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Πολεμικές διακηρύξεις, εκβιασμοί, αντιπαραθέσεις και διχασμοί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Κόσμος


Το βάθεμα των εσωτερικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της συμμαχίας δεν εμπόδισε τη λήψη νέων πολεμοχαρών αποφάσεων

Δεν ήταν μια συνηθισμένη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωατλαντικής συμμαχίας. Η πρόσφατη χρεοκοπία της Συνόδου των G7 και η αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου από τις εργασίες της, ο οικονομικός πόλεμος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνας βρήκε τη συνέχειά του και κορυφώθηκε στη συνάντηση αρχηγών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι προθέσεις του Ντ. Τραμπ φάνηκαν πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες εργασίες. Τις οποίες μάλιστα φρόντισε να διοχετεύονται στον Τύπο, όχι μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά κυρίως τετελεσμένων.

Ο Ντ. Τραμπ ζήτησε εκβιαστικά από τα μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% των ΑΕΠ τους. Απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ καθώς θεωρεί άδικο οι ΗΠΑ να ξοδεύουν δισεκατομμύρια για την «άμυνα» της Ευρώπης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην πειθαρχούν στις γεωπολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες των ΗΠΑ. Κατήγγειλε τη συμφωνία Γερμανίας-Ρωσίας για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου, Nord Stream 2, που θα προμηθεύει με αέριο την Ευρώπη, απαίτησε να σταματήσει άμεσα το πρόγραμμα και απείλησε με οικονομικές κυρώσεις τις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του. Ζήτησε ταυτόχρονα την άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, πέραν της ΠΓΔΜ, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, επιζητώντας την ακόμα μεγαλύτερη περικύκλωση της Ρωσίας. Ερειστικός και απρόβλεπτος ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε πολλές φορές να τινάξει τη σύνοδο στον αέρα και όταν απέσπασε τη δέσμευση των συμμάχων για αύξηση των δαπανών συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ, έβαλε νέο εξωφρενικό στόχο ζητώντας οι δαπάνες να φθάσουν στον «σωστό αριθμό» του 4% του ΑΕΠ των χωρών-μελών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο επόμενο επεισόδιο της βαθιάς ρήξης του Δυτικού στρατοπέδου καθώς αναμένονται οι αποφάσεις των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Αποφάσεις διακήρυξης πολέμων


Το διχαστικό κλίμα της Συνόδου δεν απέτρεψε στο να παρθούν αποφάσεις που στην πραγματικότητα σημαίνουν γενίκευση των πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ σε όλα τα μέτωπα.

Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε η ένταση της Νατοϊκής παρέμβασης στο λεγόμενο «Νότιο Μέτωπο» (Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική) που περιλαμβάνει «αύξηση της ικανότητας πρόβλεψης κρίσεων αλλά και βελτίωση των δυνατοτήτων για εκστρατευτικές επιχειρήσεις» για την επιβολή της σταθερότητας στην περιοχή. Η απόφαση της Συνόδου προβλέπει τη «συνεργασία του ΝΑΤΟ με επιλεγμένους εταίρους» και η ενίσχυση της ικανότητας «αποτροπής και την άμυνας του ΝΑΤΟ από απειλές που προέρχονται από τον Νότο», ώστε να ενισχυθεί η «συμβολή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προβολή της σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας».

Περικύκλωση της Ρωσίας σε Μαύρη Θάλασσα και Δ. Βαλκάνια


Στη Νατοϊκή Σύνοδο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα που έχουν επιτευχθεί για τη συστηματική περικύκλωση της Ρωσίας. «Αναπτύξαμε προωθημένη παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στη Ρουμανία, υπάρχει πλέον μια πολυεθνική ταξιαρχία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων των Συμμάχων και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας της ταξιαρχίας να συνεισφέρει στην ενισχυμένη αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας». Σημειώθηκε η «σημαντική αύξηση της παρουσίας και της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο» και δηλώθηκε η ανάγκη «ανάπτυξης σε μόνιμη βάση Νατοϊκής αρμάδας στην περιοχή».

Η περικύκλωση της Ρωσίας ολοκληρώνεται στην περιοχή με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ. Έτσι μετά την ένταξη της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, χαιρετήθηκε η «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» που ανοίγει τον δρόμο στην ΠΓΔΜ και αναβαθμίζει τη Νατοϊκή παρουσία στο Κόσσοβο. Η Σύνοδος δήλωσε ότι υποστηρίζει τις ενταξιακές διεργασίες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και κάλεσε τη Σερβία να ανταποκριθεί ανάλογα.

Τα Δ. Βαλκάνια αναγορεύονται σε περιοχή στρατηγικής σημασίας για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καθώς με τη συμβολή τους σφίγγει περισσότερο ο κλοιός σε βάρος της Ρωσίας.

Από τη σύνοδο κορυφής δεν έλειψαν και οι αποφάσεις που αφορούν τον έλεγχο των ενεργειακών οδών. «Η ενεργειακή ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια», σημειώθηκε στις αποφάσεις και διευκρινίστηκε: «πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη της Συμμαχίας δεν είναι ευάλωτα στην πολιτική ή εκβιαστική χειραγώγηση της Ενέργειας, η οποία συνιστά πιθανή απειλή», για να καταλήξουν στο ότι «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ για την προστασία των κρίσιμων υποδομών, της κακόβουλης υβριδικής δραστηριότητας, όπως και αυτής στον κυβερνοχώρο».

Με πρόσχημα την τρομοκρατία, την ενεργειακή απεξάρτηση και τον υβριδικό πόλεμο το ΝΑΤΟ, μέσα σε αντιθέσεις, εξαγγέλλει νέες πολεμικές εκστρατείες με θύματα τους λαούς και την ειρήνη.

Πηγή: e-dromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου