Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Να τεθούν όλοι σε διαθεσιμότητα για ανικανότητα και να κληθούν απ' τον εισαγγελέα για συγκάλυψη της αλήθειας.

Γιάννης Πάνου


Μετά τις δηλώσεις που έκαναν απόψε στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν, οι αρχηγοί αστυνομίας και πυροσβεστικής, ο υπουργός δημόσιας τάξης και ο μονιμάς Τζανακόπουλος.

Σε κάθε δημοκρατική χώρα, οι αρχηγοί θα είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για ανικανότητα και συγκάλυψη της αλήθειας προκειμένου να διαφύγουν της ευθύνης τους.

Ο υπουργός δημόσιας τάξης θα απολυόταν γιατί έδωσε πολιτική κάλυψη και είναι πολιτικός προϊστάμενος των αρχηγών

Και ο ανάλγητος μονιμάς Τζανακόπουλος θα είχε σβήσει για πάντα απ' τον πολιτικό χάρτη.

Σε μια δημοκρατική χώρα. Μετά από 83 μέχρι στιγμής βεβαιωμένους θανάτους πολιτών από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Για την εκκένωση του οικισμού Μάτι


Στο κρίσιμο ζήτημα της διαδικασίας εκκένωσης στο Μάτι και την τακτική της αστυνομίας, οι δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας τον οποίο κάλυψε απόλυτα ο αρχηγός της πυροσβεστικής έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με όλες τις μαρτυρίες κατοίκων που έχουν δώσει μέχρι στιγμής συνέντευξη σε μέσα ενημέρωσης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, αναγνωρίζοντας αυτό που λέγαμε πολλοί από την πρώτη στιγμή, τη σημασία δηλαδή της διαφυγής μέσω της Λ. Μαραθώνος, ισχυρίστηκε πως η αστυνομία διατήρησε τις εξόδους προς τη Λ. Μαραθώνος ανοιχτές και τις εισόδους προς το Μάτι κλειστές.

Για τον πρώτο ισχυρισμό (την ανοιχτή έξοδο) τον διαψεύδουν δύο τουλάχιστον διασωθέντες που μίλησαν στα κανάλια εδώ η μία συνέντευξη:


Και για τον δεύτερο ισχυρισμό (την κλειστή είσοδο προς το Μάτι) τον διαψεύδει, εκτός των παραπάνω διασωθέντων, η Αλέκα Παπαρήγα η οποία εκείνη την ημέρα έτυχε να κινείται στη Λ. Μαραθώνος και η αστυνομία την εξέτρεψε, όπως λέει, προς το εσωτερικό του οικισμού Μάτι. Εδώ


Ίσως οι δύο αρχηγοί να νομίζουν πως στις δίκες που θα ακολουθήσουν θα είναι "ο λόγος μου ενάντια στον λόγο σου" και θα καθαρίσουν. Κάνουν λάθος. 83 νεκροί είναι πάρα πολλοί για να μην αναζητηθούν τα πραγματικά περιστατικά.

Και θα έπρεπε να τεθούν αμέσως σε διαθεσιμότητα ώστε να μην μπορέσουν να παραποιήσουν, ενδεχομένως, τα στοιχεία εκείνης της ημέρας.

Ακολουθεί απόσπασμα από το επίμαχο σημείο της συνέντευξης τύπου


[ Σε ερώτηση προς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το αν υπήρξε εντολή για εκκένωση της περιοχής, απάντησε:

Στο κρίσιμο διάστημα ήταν 40 οχήματα. Η λέξη ικανοποιημένος με τόσα θύματα δεν ταιριάζει. Είμαι δυστυχισμένος. Βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, με φλόγες τριών μέτρων, πάει μόνο το όχημα. Εδώ είχαμε 30 και 40 μέτρα φλόγες. Όλα αυτά καθιστούσαν αδύνατη την αντιμετώπιση της φωτιάς. Δεν μπορούσαμε. Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι εισηγήθηκε την εκκένωση. Ερευνούμε το πότε. Όταν ειπώθηκε στον δήμαρχο, το μέτωπο ήταν στον Νέο Βουτζά. Το ζήτημα είναι απλό. Όλη η διάρκεια του φαινομένου ήταν 1,5 ώρα. Η οδηγία μιλάει για εκκένωση εγκαίρως. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τόσο πληθυσμό.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την εκκένωση


Τότε παρενέβη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας πως «ότι το ζήτημα της εκκένωσης είναι κρίσιμο» και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δημοσθένη Αναγνωστάκη, υπεύθυνο για τη διαχείριση ανθρώπινου υλικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος είπε ότι «η αστυνομία έκανε εξαιρετική δουλειά, αφήνοντας ελεύθερη την έξοδο προς τη Ραφήνα και την Αθήνα και εμπόδισε την είσοδο. Τα αυτοκίνητα που κάηκαν ήταν στις παράλληλες οδούς, στο Μάτι. Εκεί υπήρχε μεγάλος αριθμός οχημάτων και ανθρώπων. Αν είχαν φύγει 30 λεπτά νωρίτερα, θα επιτάχυναν τη διαφυγή τους. Το θερμικό κύμα ήταν τέτοιο, που οι ζάντες των οχημάτων έλιωσαν. Το αλουμίνιο λιώνει 1600 βαθμούς κελσίου. Το τιτάνιο λιώνει στους 1666 βαθμούς Κελσίου. Αυταπάτη το κλίμα ασφάλειας ότι η Μαραθώνος θα μπορούσε να σταματήσει τη φωτιά και δεν το καλλιέργησε κανένας επίσημος φορέας. Κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο. Βεβαίως και έγιναν οι προσπάθειες. Μπορούσε όμως να το υλοποιήσει; Σε 30 λεπτά μπορείτε να προλάβετε μία απόσταση 4 χιλιομέτρων; Η περιφέρεια έστειλε 11 λεωφορεία. Μία και είκοσι το βράδυ, έδωσα εντολή να απομακρυνθούν, διότι κανείς πολίτης δεν δήλωσε συμμετοχή.

Σε παρέμβασή του ο κ. Τζανακόπουλος, τόνισε ότι δεν έχει ευθύνη η Πυροσβεστική για την εκκένωση, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο φαινόμενο που ολοκληρώθηκε σε 1,5 ώρα και προξένησε τους τραγικούς θανάτους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση ενός οικισμού 15-20 χιλιάδες κατοίκους. Χρειάζεται 5-6 ώρες ίσως και μία ημέρα για να εκκενωθεί η πόλη. Ούτε καν να αρχίσει ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε. Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση σε 1,5 ώρα. Οι κατασκηνώσεις έχουν διαφορετικό σχεδιασμό. Άστοχο και άτοπο να κάνουμε συγκρίσεις».

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες των κατοίκων περί χάους και έλλειψη συντονισμού, ο κ. Τόσκας απάντησε: «Είναι δυνατόν να είναι έτοιμα τα πλοιαράκια για να μεταφέρουν τον κόσμο. Χρειάζεται χρόνος. Με αυτόματο τρόπο, μακάρι να γινόταν, αλλά δεν γίνεται».

Ο αρχηγός της αστυνομίας πήρε τη σκυτάλη, δηλώνοντας περήφανος για τη δουλειά της αστυνομίας:


«Στις 6:12 δόθηκε εντολή να κλείσει η Λεωφόρος Μαραθώνος, μόνο στα στόμια εισόδου. Τα στόμια εξόδου παρέμειναν πάντα ανοιχτά. Κια αυτό για να ελευθερωθεί ο δρόμος σε όσους ήταν στον δρόμο και να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών, των βυτιοφόρων και της αστυνομίας. Στις 6 και 18 και 22 και 25 περίπου, έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Μαραθώνος.

Νωρίτερα, διεκόπη μόνο για 10 λεπτά, ώστε να αδειάσει ένας δρόμος 2-3 χιλιομέτρων. Εάν η τροχαία δεν έκανε αυτήν την ενέργεια, σήμερα θα είχαμε την εικόνα ενός δρόμους με καμένα 500 με χίλια αυτοκίνητα. Είμαι περήφανος για τη δουλειά που έκανε η αστυνομία. Αν δεν είχε αδειάσει ο δρόμος, σήμερα θα αναζητούσαν ευθύνες για τα καμένα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Μαραθώνος. Έφυγαν αν όχι χιλιάδες, εκατοντάδες αυτοκίνητα από την περιοχή. Απο τη θάλασσα διασώθηκαν 1.500 άτομα. Οι υπόλοιποι πώς έφυγαν; Από τους δρόμους. Όσοι επέλεξαν έγκαιρα να κινηθούν προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, κινήθηκαν χωρίς πρόβλημα. Από τις 5:45 έως τις 6:13, που έκλεισε ο δρόμος, μόνο για την είσοδο, ο δρόμος ήταν ανοιχτός».]

Και κάτι τελευταίο


Αν οι δύο αρχηγοί δεν τεθούν αμέσως σε διαθεσιμότητα και αν δεν απολυθεί ο Τόσκας και ο Τζανακόπουλος, την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις τους την αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που τους καλύπτει.

Συνέντευξη-παρωδία - Φταίνε ο άνεμος και οι εμπρηστές για τους... μόνο 84 νεκρούς!



Η αρχική μου ανάρτηση για το ζήτημα Χθες στις 8:59 μ.μ. ΕΔΏ



Γιάννης Πάνου: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου