Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Δελτίο γεωπολιτικής θυέλλης

Το editorial του Δρόμου της Αριστεράς που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο 14 / 07 / 2018 στα περίπτερα


Θυελλώδης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προηγούμενη εβδομάδα από πλευράς εξελίξεων σχετικά με την περιοχή μας και τη χώρα μας. Και εξηγούμαστε:

Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η ΠΓΔΜ προσκαλείται να γίνει μέλος, ο Τραμπ κατσαδιάζει Ευρωπαίους ηγέτες για στρατιωτικές δαπάνες, ο Τσίπρας συναντά Ερντογάν – ο οποίος μόλις έχει επιστρέψει από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, την πρώτη επίσκεψή του μετά την ορκωμοσία του, που άλλαξε και τυπικά τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ζητά μεταξύ άλλων να αναγνωριστεί η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»…

Ταυτόχρονα, απελαύνονται από την Ελλάδα δύο Ρώσοι διπλωμάτες με πρωτοφανείς κατηγορίες και δικαιολογίες. Οι ΗΠΑ αμέσως χαιρετίζουν την απόφαση αυτή, ενώ ανοίγει από το πουθενά με δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν, θέμα συνόρων με την Αλβανία! Ο Ζάεφ όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για την μακεδονική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος, τον μακεδονικό στρατό… και μας πληροφορεί επακριβώς πότε θα συζητηθεί στην ελληνική Βουλή το θέμα της συμφωνίας (τον Φεβρουάριο του 2019).

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κλείσει συμφωνία με τη Γερμανία για επαναπροώθηση από εκεί στη χώρα μας προσφύγων (αγνώστου αριθμού), ενώ Αλβανία και ΠΓΔΜ αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν πρόσφυγες και hotspots. Σαν να μην έφθαναν αυτά, το Γιούρογκρουπ μπλοκάρει τη δόση: απαιτεί ισοδύναμα για την 6μηνη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά και επιμένει στην περικοπή των συντάξεων.

Όλα αυτά η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου τα βαφτίζει «επιτυχίες» και «πρωταγωνιστικό ρόλο» της χώρας στα Βαλκάνια…

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει παρουσιαστεί τόσο φιλοδυτική, φιλοαμερικάνικη και υποτακτική κυβέρνηση σε ολόκληρη την μεταπολίτευση. Ούτε έχει εμφανιστεί στο παρελθόν τόση αδιαφορία και ανικανότητα διαχείρισης κρίσιμων εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων όση σήμερα. Τόσο θεληματικά υποταγμένοι και δουλοπρεπείς πολιτικοί, που να συνδυάζουν κυνισμό με συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας διαλυτικών, χαοτικών και διχαστικών καταστάσεων στο εσωτερικό, δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί. Και, φυσικά, μεγάλες δυνάμεις και γείτονες το εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

Τσίπρας ή Πάιατ; Ποιος είναι πρωθυπουργός; Δύσκολη απάντηση επί της ουσίας. Ο Πάιατ ήλθε στην Αθήνα ως πρέσβης των ΗΠΑ μετά από θητεία στην Ουκρανία… Ήλθε για να κάνει δουλειά, και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για ανεπάρκεια ούτε για τεμπελιά. Ήλθε σε ταραγμένη περίοδο, για να βάλει τις βάσεις και να δρομολογήσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή. Δεν ήρθε για να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας. Ούτε η χώρα μπορεί να νοιώθει ασφαλής υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ. Οι σχεδιασμοί των μεγάλων για την περιοχή δεν περιλαμβάνουν σταθερότητα και μη αλλαγή των συνόρων. Μάλλον το αντίθετο. Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει (ή κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει) ή είναι είτε εθνικά επικίνδυνος είτε κοινός τυχοδιώκτης.

Ας κατατμήσουν την Β΄ Αθηνών, ας αλλάξουν τον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης, ας στήσουν 5 κάλπες σε 1 μήνα κ.λπ., ας τσακωθούν Τσίπρας-Μητσοτάκης, όπως κάνουν στη Βουλή. Εξεδόθη δελτίο θυέλλης, κι αυτοί χτενίζονται.

Τι επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων; Η ίδια η ύπαρξη και η υπόσταση της χώρας. Δύσκολο, αλλά άκρως αναγκαίο.

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου