Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Και όταν σβήσουν τα φώτα «στου γιαλού τα βοτσαλάκια»;

Χριστίνα Φίλιππα*


«Στου γιαλού τα βοτσαλάκια …κάθονται δυο καβουράκια κι όλο κλαίνε τα καημένα»(…) έγραφε εμπνευσμένος από το τοπίο της Ραφήνας, ο Τσιτσάνης.

Εκείνο το γιαλό που εξελίχθηκε η συγκλονιστική τραγωδία εξ αιτίας της πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή με συνέπεια να πεθάνουν με μαρτυρικό θάνατο συνάνθρωποι μας, να έχουμε τραυματίες και μέχρι αυτή την ώρα αγνοούμενους, να χαθούν περιουσίες και να αφανιστεί το φυσικό περιβάλλον μιας τεράστιας πευκόφυτης κυρίως περιοχής.

Ο τόπος μετατράπηκε σε λίγη ώρα σε «κρανίου τόπο», δηλαδή σε ένα μεγάλο νεκροταφείο, από μια φωτιά που ήταν 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007, όπως δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.

Και θέλω να σταθούμε εδώ και να μιλήσουμε για το «μετά».

Ένα μεγάλο ερωτηματικό με βασανίζει, μήπως το «κάθε θάμα τρεις μέρες», ισχύσει και αυτή τη φορά σε αυτό τον τόπο. Πόσο θα κρατήσει ο θρήνος μας; πόσο γρήγορα θα ξεχαστούν και αυτοί οι άνθρωποι, όπως ξεχάστηκαν και στη Μάνδρα; Και να που λίγοι μήνες πέρασαν και ο τρόμος και η καταστροφή απλώθηκαν πάλι όχι πάνω αλλά μέσα στην πόλη.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Είναι βέβαιο, μετά τη μεγάλη αυτή πυρκαγιά που δεν άφησε ούτε γαϊδουράγκαθο στο πέρασμα της, ότι ο δήμος Ραφήνας και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής, θα μετατραπούν το χειμώνα σε μια καινούργια Μάντρα. Όσοι δεν κάηκαν, μπορεί να πνιγούν και θα πνιγούν.

Ωραία τα νεράκια και τα μακαρόνια που μοιράζει ο δήμος Ραφήνας στους πυροπαθείς, αλλά είναι η ιδία δημοτική αρχή που πριν λίγο καιρό ψήφιζε υπέρ μελέτης της Περιφέρειας Αττικής εγκιβωτισμού 15 χλμ του «Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας», που αποτελεί ένα σημαντικό υγρότοπο, με ένα σπάνιο οικοσύστημα, αφανίζοντας, ό,τι φυσικό στοιχείο υπάρχει από το άλλοτε καταπράσινο τοπίο, τόσο πολύτιμο ειδικά τώρα!

Όλα θα θυσιαστούν και η υγεία και η ζωή των κατοίκων, για «αναπτυξιακά έργα» που δεν οδηγούν πουθενά. Το έργο θα κοστίσει περίπου 100 εκ. ευρώ!!! Το διανοούμαστε; Ο δήμος Ραφήνας ενέκρινε αυτό το έργο της Περιφέρειας, αδιαφορώντας για τις επιστημονικές τεκμηριωμένες εκθέσεις της «Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» αλλά και καθηγητών του Πολυτεχνείου που προειδοποιούσαν ότι τα έργα εγκιβωτισμών και μπαζωμάτων των ρεμάτων είναι έργα παρωχημένης και λανθασμένης αντίληψης και όλα αυτά ΠΡΙΝ ξεσπάσει η πυρκαγιά. Πόσοι κάτοικοι είναι ενήμεροι τι δρομολογείται;

Ετοιμάζουμε μια νέα Μάντρα; Δε μας γίνονται μαθήματα τα τραγικά παθήματα;

Καλές οι προσφορές τώρα. Όμως υπάρχει και το «μετά» όταν η τηλεόραση θα σταματήσει να μας βομβαρδίζει για να μας μπουχτίσει με το «θέαμα».

Ας πληροφορηθούμε τι συμβαίνει. Τι δρομολογείται για μας. Ας μην είναι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης.

Έστω και τώρα με τις νέες περιβαλλοντικές εξελίξεις και τα δεδομένα, ας αποσυρθεί αυτή η κατάπτυστη μελέτη του έργου αφανισμού του ποταμού, το οποίο μπορεί με τη διατήρηση του σε φυσική κατάσταση να συμβάλλει, όπως ΟΛΑ τα ρέματα, στην αντιπλημμυρική προστασία της πολύπαθης περιοχής του δήμου Ραφήνας και όλης της γύρω περιοχής, σε συνδυασμό με άλλα έργα όπως ορεινής υδρονομίας κλπ, για να μη διαμαρτυρόμαστε ότι «όταν γύρω μας έκτιζαν τείχη, δεν ακούσαμε τον κρότον των κτιστών».

Και όπως γράφουν και οι άνθρωποι από την «Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας»: που πασχίζουν για τη διαφύλαξη του ιστορικού αυτού ποταμού, «Όλοι όσοι αγαπούν το ρέμα έχουν χρέος να προσπαθήσουν να το σώσουν. Η Εξουσία (Υπουργείο-Περιφέρεια-Δήμος) το έχει βγάλει από καιρό στο σφυρί.

Αγωνιστείτε σήμερα για τη σωτηρία του.

Το αύριο θα είναι πολύ αργά.

Αγώνας χρειάζεται για να γλιτώσουμε την κληρονομιά των επόμενων γενεών. Να τη γλιτώσουμε από τα τέρατα που την απειλή τη βλέπουν στη φύση και όχι στα κατάπτυστα και τρομερά έργα τους».

Όποιος ενδιαφέρεται για ενημέρωση και πληροφορίες εδώ, στην «Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας»

*Δημοσιογράφος-ερευνήτρια Πρόεδρος Σωματείου «Ροή, Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων»

Πηγή: globalview.gr



Χριστίνα Φίλιππα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου