Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ποιοι δεν θέλουν ο Βασίλης Δημάκης να σπουδάσει;

Γιάννα Κουκά


Ας μιλήσουμε λίγο για τον Βασίλη. Τον Βασίλη Δημάκη.

Ας μιλήσουμε πάλι για τον Βασίλη. Ας θυμηθούμε λίγο τον Βασίλη.

Ο Βασίλης Δημάκης είναι φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Εισήχθη δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα στους μαθητές των εσπερινών λυκείων της Ελλάδας. Ο Βασίλης Δημάκης είναι και κρατούμενος.

Μεταφέρθηκε από τις φυλακές Πατρών στον Κορυδαλλό για να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στη σχολή του.

Πριν λίγους μήνες, ο Βασίλης, είχε κάνει απεργία πείνας και δίψας καθώς του επετράπη να παρακολουθεί τα μαθήματα μόνο εξ' αποστάσεως, δίνοντας του δικαίωμα μιας ώρας μέσω διαδικτύου.

Αιτήθηκε την παρακολούθηση των μαθημάτων με ηλεκτρονικό βραχιολάκι όπως ορίζει ο νόμος, οι όροι κι οι προϋποθέσεις της υπουργικής απόφασης «Φοιτητές, μπορούν να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με «βραχιολάκι», για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα», όμως η ανωτέρω απορρίφθηκε. Το αρμόδιο Υπουργείο τότε είχε δηλώσει πως δεν είναι στην αρμοδιότητά του η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.

Συγκεκριμένα η δήλωση ανέφερε: «Η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής, που προεδρεύεται από εισαγγελικό λειτουργό. Σε δεύτερο βαθμό το αίτημα του κρατουμένου κρίνεται από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται τελειωτικά, με όλες τις εγγυήσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Τελικά, μετά από πολλές μέρες, ο Βασίλης Δημάκης σταμάτησε την απεργία πείνας και δίψας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς του δόθηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαιώσεις ότι θα έχει άμεσα πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Ας μιλήσουμε για τον Βασίλη σήμερα.

Τι σημαίνει το σήμερα για τον Βασίλη. Το σήμερα σημαίνει αυτό. Ο Βασίλης Δημάκης δεν θα παρακολουθήσει σήμερα το μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Δεν του επετράπη. Ο αρμόδιος εισαγγελέας του δήλωσε πως δεν του το επιτρέπει ο νόμος και πως αύριο θα προσπαθήσουν να βγει η καλύτερη δυνατή απόφαση για εκείνον. Η καλύτερη δυνατή απόφαση σημαίνει πως ο Βασίλης Δημάκης θα πρέπει να δηλώσει από τα πέντε μαθήματα ποια δυο θέλει να παρακολουθήσει.

Ο Δημάκης δήλωσε πως δεν προτίθεται να δεχθεί ημίμετρα στην εκπαίδευσή του, γιατί αυτή την υπόσχεση είχε από το υπουργείο και τους επιτετραμμένους του όταν βρισκόταν σε απεργία πείνας και ανέφερε πως είναι σε αναμονή της αυριανής απόφασης, κι αν χρειαστεί θα ξεκινήσει πάλι λευκή απεργία.

Ο Βασίλης Δημάκης δήλωσε: "Σήμερα, θα έπρεπε να είμαι στο μάθημά μου, τρεις ώρες μάθημα, πώς να το διεκδικήσω ξανά, χάθηκε αυτό..."

Ας μιλήσουμε όμως για τον Βασίλη. Τον Βασίλη που η φωνή του μέσα απ' το κελί είναι ουρλιαχτό.

Ένα ουρλιαχτό που φτάνει σ' όλη τη γη, μπαίνει στα ήσυχα σπίτια μας την ώρα που κοιμόμαστε. Βγαίνει απ' τη φυλακή το ουρλιαχτό, στους δρόμους γυρνά το ουρλιαχτό να πει «Εδώ. Είμαι εδώ. Είμαι παρών. Είμαι ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος, είμαι εδώ κι ουρλιάζω. Για κάθε βομβαρδισμό στη Συρία, για τα παιδιά, τους άμαχους νεκρούς, τους πρόσφυγες, για κάθε νεκρό στην Παλαιστίνη, για τον Ζακ, για τον φασισμό, για τ΄ ανθρώπινα δικαιώματα.»

Ας μιλήσουμε λίγο για τον Βασίλη.

Ο Βασίλης Δημάκης, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέλει να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του. Και τα πέντε.

«Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.»


Πηγή: artinews.gr



Γιάννα Κουκά: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου