Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Στη Βουλή της ΠΓΔΜ η ανατροπή του δημοψηφίσματος

Του Γιώργου Πατέλη


Εν μέσω εκβιασμών, διεθνών πιέσεων και εξαγορών η κοινοβουλευτική συζήτηση στα Σκόπια


Όπως αρμόζει σε ένα κράτος προτεκτοράτο συνεχίζεται η «κοινοβουλευτική» διαδικασία έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ. Μετά την παρέλαση βασικών ηγετών της Ε.Ε. και τις δηλώσεις πρώην και νυν προέδρων, ως το βαρύ πυροβολικό της απόσπασης του «ναι». Μετά την με το «έτσι θέλω» νομιμοποίηση ενός αποτελέσματος με συμμετοχή μόλις 36%, οι διεθνείς πιέσεις για την απόσπαση ευνοϊκού αποτελέσματος από τη Βουλή κλιμακώνονται. Τελευταίος στη σειρά ο επίτροπος της Ε.Ε. και αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απειλεί τα μέλη του που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση Ζάεφ, γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτός ο «λαμπρός» εκπρόσωπος του «δημοκρατικού» πνεύματος και παράδοσης της Γηραιάς Ηπείρου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως απόδειξη της «έλλειψης δημοκρατικής ωριμότητας», δήλωσε αβέβαιος ότι πιθανή προσφυγή στις κάλπες μπορεί να εξασφαλίσει την ζητούμενη πλειοψηφία για την συνταγματική μεταρρύθμιση και απείλησε τους γείτονες ότι η «χρυσή ευκαιρία» μπορεί να χαθεί για πάντα αν δεν αξιοποιηθεί η τωρινή ευκαιρία. Τσίπρας και Ζάεφ δεν τυχαίνουν κάθε μέρα, υποστηρίζει ολόκληρος ο δυτικός κόσμος που «θριαμβεύει» συστηματικά στην ανάδειξη τέτοιων χρυσών ευκαιριών.

Καθώς όμως οι «ώριμες δημοκρατικές συμβουλές» ενίοτε οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα, επιστρατεύτηκαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και οι πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί της δυτικής δημοκρατικής παράδοσης. Η έγκυρη γαλλική ιστοσελίδα Reseau International υποστηρίζει ότι έχει στηθεί επιχείρηση εξαγοράς βουλευτών για να εξασφαλιστεί η επιθυμητή πλειοψηφία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τιμή εξαγοράς είναι στα 2,5 εκατ. δολάρια και την επιχείρηση κατευθύνουν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζ. Μπέιλι και στην Αθήνα Τζ. Πάϊατ.

Μέσα σε αυτό κλίμα ξεκίνησε χθες, Παρασκευή, η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση με τον πρωθυπουργό Ζάεφ να δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει ήδη έξι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ορισμένες εφημερίδες των Σκοπίων διαδίδουν ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 80 βουλευτών.

Η κρίσιμη ψηφοφορία έχει ορισθεί την επόμενη Τρίτη 16/10 την ίδια μέρα που αναμένεται η δικαστική απόφαση για μια ομάδα δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης που διώκονται με την κατηγορία ότι κατασκόπευαν το κυβερνόν κόμμα.

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Η δικαστική δίωξη αξιοποιείται ως εκβιαστικός μοχλός απόσπασης θετικής ψήφου στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο των δύο πρεσβευτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Reseau International, να αρθεί, δηλαδή, η βουλευτική ασυλία αυτών των βουλευτών, ώστε να μην μπορούν να ψηφίσουν. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει η ιστοσελίδα, «υπολογιζομένων και των ψήφων των βουλευτών που εξαγοράσθηκαν, θα εξασφαλιστεί έτσι, δια της μηχανικής, η πλειοψηφία υπέρ της πρότασης Ζάεφ.»

Ανεξάρτητα από το αν επαληθευθούν οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας το βέβαιο είναι ότι η επίλυση του Μακεδονικού είναι μια μακρά ιστορία πολιτικών εκβιασμών, τετελεσμένων, περιφρόνησης της ιστορίας και των θελήσεων των δύο λαών για να υπηρετηθούν οι σχεδιασμοί Ουάσιγκτον και Βερολίνου. Το γεγονός αυτό θα σφραγίσει το αύριο της γειτονικής χώρας.

Το μέλλον του κρατιδίου δεν θα είναι διαφορετικό από τη μοίρα προτεκτοράτου, αντίστοιχο άλλωστε με αυτό της «ισχυρής» Ελλάδας. Από αυτή και μόνο την πλευρά μόνο ανησυχίες μπορούν να υπάρξουν για το μέλλον της περιοχής.

Πηγή: e-dromos.gr



Γιώργος Πατέλης: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου