Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Διάλογος κωφών - Η Αθήνα προσπαθεί να κατευνάσει την τουρκική νευρικότητα

Δημήτρης Μηλάκας


Στην Αθήνα κυκλοφορούν πληροφορίες για την αναζήτηση ημερομηνιών προκειμένου να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα. Ωστόσο, πέρα από τις κατάλληλες ημερομηνίες, οι οποίες αναζητούνται μέσα στον Δεκέμβριο, λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, αυτό που (θα έπρεπε να) είναι το ζητούμενο έχει να κάνει με την ατζέντα και το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν, εφόσον αυτή τελικά πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθέσεις που εκπέμπει η τουρκική πλευρά, ο μόνος σκοπός που μπορεί να έχει μια τέτοια συνάντηση είναι η προσπάθεια κατευνασμού της τουρκικής νευρικότητας, την οποία θα υποχρεωθεί να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση από τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά των ελληνικών προθέσεων για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (κατ’ αρχάς στο Ιόνιο), η τουρκική ηγεσία σύσσωμη έχει ανεβάσει τους τόνους και υπενθυμίζει την εξουσιοδότηση της τουρκικής Βουλής προς την όποια κυβέρνηση της χώρας να κηρύξει πόλεμο αν η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της.

Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων θα πρέπει να σημειώσουμε ότι συνοδεύονται από πράξεις, όπως είναι οι τσάρκες του τουρκικού ερευνητικού «Μπαρμπαρός», σε περιοχές που αμφισβητούν τα δικαιώματα σε ΑΟΖ του Καστελόριζου. Ταυτόχρονα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο επιδεικνύει τις δυνατότητές του κοντά στην επίμαχη περιοχή στα 60 μίλια νότια της Αττάλειας, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό της χώρας του με πλοία που έχει τη δυνατότητα να ναυπηγήσει μόνη της η Τουρκία.

Επίδειξη ισχύος 


«Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας» υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος εντείνοντας την πολεμική ρητορική, κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης νέας κορβέτας του τουρκικού στόλου.

Όπως υποστήριξε, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπενθύμισαν στην Τουρκία ότι πρέπει να είναι ισχυρή και στη θάλασσα.

«Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν άλλοι, δεν θα αφήσουμε κανέναν πειρατή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά μας σε αυτή την περιοχή, δεν θα αποδεχθούμε τις προσπάθειες να αποστερήσουν τους φυσικούς πόρους από την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να επέμβουν σε Μεσόγειο και Αιγαίο, κάνουν μεγάλο λάθος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «εταίρος» του Ερντογάν, ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος θυμήθηκε ότι στο παρελθόν η Μεσόγειος ήταν τουρκική λίμνη: «Το τουρκικό έθνος», είπε ο Μπαχτσελί, «έχει ακόμη τη θέληση να λιώσει τα κεφάλια των πειρατών (…). Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν εξελίξεις που δοκιμάζουν τα όρια και την υπομονή μας. Οι στυγερές συμμαχίες που αγνοούν τα δικαιώματα της ‘‘ΤΔΒΚ’’ και της Τουρκίας επί των φυσικών πηγών ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου παίζοντας με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, να γνωρίζουν καλά ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Οι ημερομηνίες για μια συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν μπορεί και να βρεθούν. Αυτό που ωστόσο φαίνεται δύσκολο να εξευρεθεί σ’ αυτήν τουλάχιστον τη φάση είναι ένας κοινός τόπος συνεννόησης. Κι αυτό όχι μόνο εξαιτίας της τουρκικής ρητορικής επιθετικότητας και αδιαλλαξίας αλλά και γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο που απαιτείται για οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση με την Τουρκία.

Πηγή: topontiki.gr



Δημήτρης Μηλάκας: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου