Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Φιλολαϊκός διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας μπορεί να συζητηθεί μόνο στη Λαϊκή Εξουσία

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη


Κατευθείαν στο θέμα.

Φιλολαϊκός-προοδευτικός διαχωρισμός δεν είναι οι μαζικές απολύσεις με αριστερό μανδύα. Ούτε είναι το να μεταφέρεται η μισθοδοσία εργαζομένων στη διακριτική ευχέρεια των προϊσταμένων, με ιδιωτικά κριτήρια.

Φιλολαϊκός-προοδευτικός διαχωρισμός δεν είναι να μετατρέπεται η Εκκλησιαστική περιουσία σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πιθανή οψιόν τη συμπερίληψη της ίσως στο Υπερταμείο.

Φιλολαϊκός-προοδευτικός διαχωρισμός δεν είναι η πλήρης απόσυρση του Κράτους από κάθε θρησκευτική ζωή, αφήνοντας και τους μουσουλμάνους της Θράκης μεταξύ άλλων, έκθετους στη τουρκική προπαγάνδα.

Φιλολαϊκός-προοδευτικός διαχωρισμός δεν είναι η απαγόρευση του θρησκευτικού όρκου. Θα ήταν η υποχρέωση λήψης του πολιτικού.

Φιλολαϊκός-προοδευτικός διαχωρισμός δεν είναι η απαγόρευση της προσευχής στα σχολεία. Θα ήταν το να μεταφερθεί η απόφαση στην αποφασιστική αρμοδιότητα του 15μελούς, το οποίο θα τοποθετείται κάθε χρονιά επί του θέματος, εκφράζοντας τη θέληση των μαθητών.

Φιλολαϊκός-προοδευτικός διαχωρισμός δεν είναι η ανέγερση του τζαμιού στο Βοτανικό, τη στιγμή που πλήθος θρησκευτικών μνημείων (εκκλησιών και τζαμιών) βρίσκεται σε κατάσταση ερείπωσης.

Τέλος φιλολαϊκός-προοδευτικός διαχωρισμός δεν είναι το να νίπτει το Κράτος τας χείρας του απέναντι σε όλους τους σκοταδιστικούς κανονισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος (απαγόρευση γάμου κληρικών, απαγόρευση εκλογικής καθόδου κτλ).

Όποιος εξ’ αριστερών τοποθετείται υπέρ του «διαχωρισμού» που προωθείται αυτή τη στιγμή, ξεχνά πως αυτή η κυβέρνηση, η πλέον αντιλαϊκή-αντεργατική εδώ και δεκαετίες, δεν θα μπορούσε ποτέ να προωθήσει οποιοδήποτε φιλολαϊκό-φιλεργατικό μέτρο. Άλλους σκοπούς έχει κληθεί να υπηρετήσει.




Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου