Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Και ο Στάθης στο Myrotvorets. Γερμανικό ΥΠ.ΕΞ προς Ουκρανία: Κλείστε το!

Βασίλης Μακρίδης


Η κίνηση ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Μετά τους Παν. Λαφαζάνη, Ανδρ. Ζαφείρη και Κ. Ήσυχο, ένας ακόμη Έλληνας πολίτης που έχει εκφραστεί έμπρακτα υπέρ του αγώνα των κατοίκων του Ντονμπάς για ειρήνη, δημοκρατία και ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου, ο δημοσιογράφος και σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, συμπεριλήφθηκε στην ναζιστικής έμπνευσης ουκρανική «λίστα προγραφών» Myrotvorets.


Οι τυπικές «κατηγορίες» που απευθύνονται προς τον Στάθη είναι οι παρακάτω:

«Συνειδητή παραβίαση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με σκοπό την είσοδο στην κατεχόμενη από ρωσικές τρομοκρατικές συμμορίες περιοχή της Ουκρανίας στο Ντονμπάς. Συνεργασία με φιλορωσικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Συμμετοχή στην προσπάθεια νομιμοποίησης της τρομοκρατικής οργάνωσης DNR/LNR.

Δήθεν παρατηρητής στις ψευδοεκλογές για τους επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης DNR/LNR στις 11/11/2018».

Στη συνέχεια δίνεται μια σύντομη περιγραφή της προσωπικότητάς του και της ιδεολογικής του τοποθέτησης, όπου μεταξύ άλλων κατηγορείται για… αντισημιτισμό, για ένα σκίτσο του όπου στηλίτευε την πολιτική του Ισραήλ, ειδικότερα εναντίον των ΜΜΕ και της ελευθερίας του Τύπου:

«Σκιτσογράφος και δημοσιογράφος αριστερών πεποιθήσεων με αρκετά παράδοξες (!!!) απόψεις. Για παράδειγμα, πέρυσι (2017) δημιούργησε θόρυβο με ένα αντισημιτικό του σκίτσο, όπου δαιμονοποιούσε (!!!) το Ισραήλ».

Στον «φάκελο» του Στάθη επισυνάπτεται και συμπιεσμένος φάκελος (ZIP file), όπου περιέχεται οπτικό υλικό από διάφορες δημοσιεύσεις ρωσικών ΜΜΕ με αναφορά στο πρόσωπό του, όπως και το σκίτσο για το οποίο γίνεται λόγος πιο πάνω.

Η λογική λέει, ότι και άλλοι Έλληνες πολίτες που έχουν το θάρρος να πουν την αλήθεια γύρω από την κατάσταση στο Ντονμπάς και να αποδομούν την ουκρανική και την δυτική προπαγάνδα, θα βρεθούν σταδιακά στην επονείδιστη αυτή λίστα, της οποίας και μόνο η ύπαρξη αποτελεί ντροπή για όλους όσους στην «καθ’ ημάς» Δύση κόπτονται, δήθεν, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, κλείνοντας επιδεικτικά τα μάτια στην κατάφωρη παραβίαση κάθε (αστικής, έστω) δημοκρατικής αρχής και κάθε ανθρώπινης ελευθερίας από το χουντικό καθεστώς του Κιέβου.

«Ξύπνησε» η Γερμανία! Το ΥΠ.ΕΞ. της χώρας ζητά το κλείσιμο του Myrotvorets, επειδή βρέθηκε σε αυτό το όνομα του Gerhard Schroeder!


Και επειδή μόλις κάναμε λόγο για την υποκρισία των χωρών της Δύσης έναντι του ουκρανικού καθεστώτος, δείτε διαφορά συμπεριφοράς, όταν λόγος γίνεται για δικούς τους πολίτες που, για τον έναν ή τον άλλον λόγο τα ονόματά τους βρέθηκαν να συμπεριλαμβάνονται στη «λίστα προγραφών» του Myrotvorets.

Όπως ο γράφων είχε επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο του στην Iskra, οι δυτικές χώρες δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με την ύπαρξη και το «έργο» του συγκεκριμένου Κέντρου και της αντίστοιχης ιστοσελίδας, όσο σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν τα ονόματα κυρίως Ρώσων και Ουκρανών πολιτών. Η πρώτη φορά που ασχολήθηκε ο δυτικός κόσμος με την συγκεκριμένη ιστοσελίδα ήταν τον Μάιο του 2016, όταν σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν και ονόματα δημοσιογράων από γνωστά συστημικά δυτικά ΜΜΕ (BBC, France Press, Le Monde κ.ά.). Αυτό που κατόρθωσαν τότε ήταν να κλείσουν την ιστοσελίδα αυτή για… 6 ολόκληρες μέρες, προτού επανέλθει «δριμύτερη» και με «ανανεωμένη» και πιο «πλούσια» την λίστα των προσώπων που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτήν.

Αυτή τη φορά η κινητοποίηση εναντίον του Myrotvorets προήλθε όχι από τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά από το ίδιο το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διά του εκπροσώπου του ζήτησε ευθέως από την ουκρανική πολιτική ηγεσία να κλείσει την εν λόγω ιστοσελίδα. Ο λόγος ήταν η συμπερίληψη στη λίστα της του ονόματος του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας και πρώην ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Gerhard Schroeder, για δηλώσεις που έκανε πρόσφατα γύρω από τα ζητήματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος είχε δηλώσει, λίγο ως πολύ, ότι η Δύση δεν πρέπει να προσδοκά από οποιαδήποτε ρωσική ηγεσία να πάρει πίσω την απόφαση για την Κριμαία και ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δυτικών χωρών θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η Κριμαία ανήκει πλέον στην Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης, σε άλλες δηλώσεις του είχε κατηγορήσει την ουκρανική ηγεσία για τον πόλεμο που διεξάγει, με δική της πρωτοβουλία, εναντίον του λαού του Ντονμπάς.


Στην καρτέλα του Schroeder αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η ιδιότητά του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της υπό κρατικό ρωσικό έλεγχο μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, ενώ καταγράφεται ως «πολιτικός φιλο-πουτινικής κατεύθυνσης»!…

Μένει να αποδειχθεί, βεβαίως, το κατά πόσο η απαίτηση αυτή της επίσημης γερμανικής ηγεσίας θα υποστηριχθεί περισσότερο και θα ικανοποιηθεί στην πράξη, ή εάν πρόκειται για ένα «πυροτέχνημα» για τα μάτια του κόσμου και για προσπάθεια μεταστροφής της γερμανικής, κυρίως, κοινής γνώμης σε ένα θέμα μακριά από την βαθιά κρίση του γερμανικού πολιτικού συστήματος και την κατάρρευση των δύο βασικών «πυλώνων» του, του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος.

Πηγή: iskra.gr



Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου