Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2019

Παναγιώτα Μπλέτα


Παρά τις απώλειες του στην Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία, το κεντροδεξιό κόμμα Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- ΕΛΚ, το οποίο στη Γερμανία εκπροσωπείται από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, παραμένει πρώτο κόμμα της Ευρωβουλής με 180 έδρες, ενώ ακολουθείτο το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών -S&D με 152 έδρες, παρά τις μεγάλες του απώλειες του κι αυτό.

Το κόμμα των φιλελευθέρων –ALDE, το οποίο εκπροσωπείται από τον Μακρόν στη Γαλλία, αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 107 έδρες και έτσι μπορεί με τα δύο πρώτα να ξεπεράσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 376 εδρών.

Απ’ αυτούς θα στελεχωθούν: ο θώκος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Τι σημαίνει αυτό;

Φιλελευθερισμός + Νεοφιλελευθερισμός =  Πιο σκληρός καπιταλισμός δεν υπάρχει

Σημαίνει ότι, οι πολιτικές της Ευρώπης θα παραμείνουν το ίδιο συντηρητικές και υποστηρικτικές του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου και των τραπεζών έναντι των λαών που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή ένωση.

Όσο και να παλέψουν οι πράσινοι που ανέβασαν τις έδρες τους σε 70 δεν θα τα καταφέρουν να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές άσκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εθνικιστικό κόμμα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας –ENF, που εκπροσωπείται στη Γαλλία από τη Μαρί Λεπέν και στην Ιταλία από τη Ιταλική Λέγκα και τον Ματέο Σαλβίνι, παρότι αύξησε τις έδρες του σε 58 δεν θα καταφέρει επίσης να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές άσκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ίδιο συμβαίνει και με το κόμμα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας –EFDD το οποίο εκπροσωπείται από ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και κατέκτησε 56 έδρες.

Η στροφή σε εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα έχει καταντήσει να αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα, προκειμένου να ανατραπεί το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο. Αλλά και αυτή η στροφή όμως καταλήγει παραπλανητική, καθώς λειτουργεί περισσότερο ως το ανάχωμα του φόβου με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων. Αυτή είναι η «Δημοκρατία» μας σήμερα…

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς -GUE/NGL, δυστυχώς, εξελίχθηκε ως το μικρότερο κόμμα με μόλις 38 έδρες.

Άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε καμία αλλαγή ή έστω ανατροπή καλή ή κακή, προκειμένου να ταρακουνηθεί το σύστημα, μέσα από την Ευρώπη.

Οι ανατροπές πλέον πρέπει να γίνονται μέσα από τις εθνικές εκλογές,ακόμη κι αν αυτό συνιστά ακυβερνησία. Κανενός η καρέκλα δεν πρέπει να είναι σίγουρη εάν δεν συντάσσεται με τις οικονομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες όχι μόνο του Ελληνικού αλλά οποιουδήποτε λαού. Η Ευρώπη, αν αλλάξει, θα αναγκαστεί να αλλάξει από την επιταγή των εθνών που την αποτελούν και όχι από αυτούς που χρίσαμε να μας εκπροσωπούν.



Παναγιώτα Μπλέτα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου