Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ο «κυρ Παντελής» στο Τελ Αβίβ…

Ελλάδα


Όπως είναι γνωστό, η μουσικός Κατερίνα Ντούσκα απέρριψε τις εκκλήσεις –μεταξύ άλλων και του Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd– να μην συμμετέχει στη Eurovision που διοργανώνεται φέτος στο Ισραήλ. Το σχετικό κείμενο που ακολουθεί είναι του Γρηγόρη Τραγγανίδα και το αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα toperiodiko.gr

Και ο Γούντι Γκάρθι μουσικός ήταν κυρία Ντούσκα. Αλλά είχε μετατρέψει την κιθάρα του σε «μηχανή που σκοτώνει φασίστες». Προφανώς, δεν έχετε ιδέα τι δύναμη μπορεί να αποκτήσει η κιθάρα που παίζετε.

Αντίθετα, ο Πινοσέτ είχε. Γι’ αυτό και την ίδια μέρα του πραξικοπήματος στην Χιλή, από τους πρώτους που συνέλαβαν τα φασιστικά μαντρόσκυλα ήταν ο τραγουδιστής, Βίκτορ Χάρα. Οι φασίστες ξέρουν κυρία Ντούσκα. Γι’ αυτό και έσπασαν πρώτα τα δάχτυλά του για να μην μπορεί να παίξει την κιθάρα του. Πριν τον δολοφονήσουν. Ήταν ένα συμβολικό βασανιστήριο-μήνυμα των χουντικών προς τον κόσμο της Τέχνης: «Βουλώστε το». Διότι φοβούνται, όπως το σκοτάδι φοβάται το φως, καλλιτέχνες σαν τον Βίκτορ Χάρα.

Και ο Τζον Λένον συνάδελφός σας ήταν κυρία Ντούσκα, όταν επέστρεψε το παράσημο που του είχε απονείμει η βασίλισσα Ελισάβετ, με το εξής συνοδευτικό κείμενο: «Μεγαλειοτάτη, επιστρέφω το μετάλλιο μου ως διαμαρτυρία στην ανάμειξη της Βρετανίας στον Πόλεμο της Μπιάφρα, στη Νιγηρία, ενάντια στην υποστήριξή που παρέχετε στην Αμερική κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και ενάντια στο τραγούδι “Cold Turkey” που έπεσε χαμηλά στις λίστες επιτυχιών. Με αγάπη, Τζον Λένον από Bag».

Και ο Ρότζερ Γουότερς που σας κάλεσε να γίνεται η «μία» που θα έλεγε «όχι» στη νομιμοποίηση ενός κράτους-δολοφόνου, μουσικός είναι. Θα μπορούσε πια να αράζει στις αμμουδιές κάποιας παραδεισένιας τόλης του Ειρηνικού και να γράφει νότες, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ροκ «σταρ». Αποφάσισε όμως να μετατρέψει τη δημοφιλία του επίσης σε όπλο –όπως και τη μουσική του– για έναν καλύτερο κόσμο.

Όπως είπε και ο Σάββας Κωφίδης (φανταστείτε κυρία Ντούσκα, ούτε καν καλλιτέχνης δεν είναι, παρά ένας απλός ποδοσφαιριστής): «Το No Politica είναι μια αηδία που εφηύρε το σύστημα, για να αποφύγει πράγματα που δεν τον συμφέρουν (…) Φανταστείτε οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, ο Μέσι, ο Ρονάλντο, που έχουν τόση δύναμη, αντί να διαφημίζουν πατατάκια, να έλεγαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Συρία, τι αντίκτυπο θα είχε (…)».

Εσείς το φαντάζεστε κυρία Ντούσκα;

Η αλήθεια είναι κυρία Ντούσκα ότι δεν περίμενα πως θα κάνατε τη διαφορά. Αν δεν θέλατε να πάτε στην Eurovision του Τελ Αβίβ, δεν θα είχατε εμπλακεί καν στη διαδικασία.

Να ξέρετε, όμως, πως η «απάντηση», «είμαι μουσικός, δεν είμαι πολιτικός», που δώσατε στον Ρότζερ Γουότερς και τους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες που σας κάλεσαν να μην συμμετάσχετε, σας κατέστησε τον πιο αναγνωρίσιμο «κυρ Παντελή» της γενιάς σας.

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου