Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Οι «φίλοι» στρώνουν κυπριακό τραπέζι

Ελλάδα


Αυτό που περιγράφει καλύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο την υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας δεν είναι ούτε το δημογραφικό τουρκικό πλεονέκτημα ούτε το εύρος των εξοπλισμών της Τουρκίας, που η Ελλάδα εδώ και χρόνια αδυνατεί να παρακολουθήσει. Η τουρκική υπεροχή έναντι της Ελλάδας εξασφαλίζεται λόγω της συναίνεσης των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων σε μια αναθεωρητική στρατηγική, την οποία ακολουθούν επί δεκαετίες οι τουρκικές κυβερνήσεις.

Κατά σύμπτωση, την περασμένη βδομάδα, ενώ στην ελληνική Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές πολιτικές δυνάμεις κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ίδια περίπου ώρα η τουρκική Βουλή (σχεδόν) ομόφωνα υιοθετούσε και χειροκροτούσε τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στη Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας απερίφραστα ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία από την υπεράσπιση των δικαίων της.

Θεατές των εξελίξεων


Έτσι λοιπόν, η σημερινή και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις και με κάποια έκπληξη τη σιωπή με την οποία οι υποτιθέμενοι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα επιχειρούν σε ευρωπαϊκή (κυπριακή) ΑΟΖ.

Στην Αθήνα, οι πολιτικές δυνάμεις (κυβέρνηση - αντιπολίτευση), αδυνατώντας να εξασφαλίσουν τη μεταξύ τους συμφωνία σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ και στις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα σε Καστελλόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο και Νοτιοανατολική Κρήτη, κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη προστασία που έχει εξασφαλιστεί είτε λόγω της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης, είτε λόγω της ελληνικής συμμετοχής στην Ε.Ε.

Οι τελευταίες μάλιστα αποφάσεις της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων - χάδι στην Άγκυρα προβλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση σαν το ευρωπαϊκό «ηχηρό μήνυμα» προς την Άγκυρα. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι όπως ακριβώς επιθυμούν να τα βλέπουν οι κυβερνώντες στην Αθήνα. Είναι πολύ χειρότερα…

Η αποφασισμένη Άγκυρα


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την 96η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, μιλώντας για τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε: «Η Τουρκία έχει τη δύναμη να εξαλείψει οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην ανεξαρτησία, την επιβίωση και την ασφάλεια του λαού της».

«Τα βήματα που έχουμε πάρει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία έχουν δείξει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκύπριων», είπε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι καμία σιωπηρή ή ρητή απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από τους δίκαιους σκοπούς της.

Μιλώντας για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού τις χαρακτήρισε απαράδεκτες, υπογράμμισε ότι δεν έχουν καμία συνέπεια για την Τουρκία. Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ανέφερε ότι η χώρα του ως αντίποινα στις κυρώσεις σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ενώ η Άγκυρα εντείνει τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων, εξαγγέλλοντας την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά γύρω από το Καστελλόρζιο και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου. Οι ανακοινώσεις για τις δεσμεύσεις των εν λόγω περιοχών ανανεώνονται διαρκώς, έτσι ώστε ολόκληρη η περιοχή καταγράφεται ως χώρος τουρκικού ενδιαφέροντος.

Παγίδα για την Αθήνα


Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται στην πράξη από τα τουρκικά ερευνητικά  γεωτρύπανα που με τη συνοδεία του τουρκικού στόλου δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και κάτω από το κλίμα απειλής που δημιουργείται από τις τουρκικές navtex σε Καστελλόριζο και Ρόδο, Αθήνα και Λευκωσία «ακούν» παραινέσεις φίλων και εταίρων για επίδειξη ευελιξίας και επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η φρέσκια ελληνική κυβέρνηση, έπειτα και από τις επαφές που είχε ο νέος υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο αρχίζει να αντιλαμβάνεται το αυτονόητο: Οι μεγάλοι παίκτες, δηλαδή οι ΗΠΑ, οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. και οι μεγάλες εταιρίες που έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια στη κυπριακή ΑΟΖ συντονίζουν τις πιέσεις τους προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη «τους» στην περιοχή έτσι ώστε χωρίς προβλήματα να δρομολογηθούν οι αποδώσεις των επενδύσεών τους. Ουδείς από αυτούς ενδιαφέρεται για μια «δίκαιη λύση» του Κυπριακού. Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν για την ανάγκη «δίκαιης διανομής» του ενεργειακού πλούτου, αναγνωρίζοντας το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Έναν ρόλο που η Άγκυρα διεκδικεί επιδεικνύοντας την ισχύ της.

Στην Αθήνα έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι έχει δρομολογηθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών με στόχο μια διευθέτηση στην Κύπρο, η οποία πολύ θα απέχει από την πάγια ελληνική θέση περί δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, σ’ αυτές τις συνομιλίες, οι οποίες αποτελούν και τη «εισαγωγή» για εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η ελληνική πλευρά σύρεται απροετοίμαστη και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και διατυπωμένες συναινέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας…

Πηγή: topontiki.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου