Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Η μεγάλη εκκαθάριση των ιθαγενών του Αμαζονίου υπό τον Μπολσονάρο

Κόσμος 


Δεκάδες μεταλλωρύχοι εισέβαλαν σε προστατευμένη περιοχή στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία και κατέλαβαν ένα χωριό, αφότου οι ιθαγενείς το εγκατέλειψαν επειδή φοβήθηκαν για τις ζωές τους, ενώ λίγο νωρίτερα ο αρχηγός του χωριού είχε δολοφονηθεί, σύμφωνα με μέλη της φυλής αλλά και τις τοπικές αρχές.

Την ίδια στιγμή παράνομη εξόρυξη χρυσού λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στον Αμαζόνιο με τους μεταλλωρύχους να καταστρέφουν τα δάση και να δηλητηριάζουν τα ποτάμια με υδράργυρο, υπό την προστασία του Μπολσονάρο που έχει υποσχεθεί εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές όπου ζουν ιθαγενείς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι περίπου 50 μεταλλωρύχοι εισέβαλαν στα εδάφη της φυλής Γουαϊάπι το περασμένο Σάββατο. Οι άνδρες εντοπίστηκαν μέρες μετά τη δολοφονία του Εμίρα Γουαϊάπα, αρχηγού του χωριού, του οποίου το σώμα βρέθηκε κοντά στο χωριό Μαρίρι την περασμένη Τετάρτη κι έφερε μαχαιριές.

Οι αυτόχθονες που δεν είχαν τρόπο να αμυνθούν, εγκατέλειψαν το Μαρίρι και κατέφυγαν στο μεγαλύτερο χωριό Αραμίρα. Αλλά ούτε εκεί φαίνεται ότι ήταν ασφαλείς, καθώς το Σάββατο έπεσαν πυροβολισμοί, ενώ εκπρόσωποι των ιθαγενών της περιοχής και τοπικοί βουλευτές ζητούσαν από την αστυνομία να παρέμβει καθώς υπήρχε φόβος πως μπορεί να χυθεί αίμα.

«Οι μεταλλωρύχοι εισέβαλαν στο χωριό των ιθαγενών και βρίσκονται εκεί μέχρι σήμερα. Είναι βαριά οπλισμένοι, έχουν πολυβόλα. Γι ’αυτό ζητάμε βοήθεια από την ομοσπονδιακή αστυνομία», δήλωσε ο Κουρένι Γουαϊάπι, 26 ετών, μέλος της φυλής. «Αν δεν κάνετε κάτι θα αρχίσουν πόλεμο».

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη» δήλωσε η Μπεθ Πελάες, δήμαρχος της Pedra Branca do Amapari. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η φυλή των ιθαγενών συνεχίζει να ζει παραδοσιακά και δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις στην περιοχή παρά μόνο μετά από ειδική άδεια, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η κρίση αποκαλύφθηκε το Σάββατο από τον Ραντόλφε Ροντρίγκες, γερουσιαστή της πολιτείας της Αμαπά, ο οποίος έλαβε απελπισμένα ηχητικά μηνύματα για βοήθεια του στρατού από τον Jawaruwa Waiãpi, τοπικό σύμβουλο και αρχηγό. «Ζητώ τη βοήθεια των αρχών της Βραζιλίας, στο όνομα της αξιοπρέπειας της χώρας στον κόσμο. Ακούστε αυτή την κραυγή για βοήθεια» αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο γνωστός βραζιλιάνος τραγουδιστής Caetano Veloso ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση.

Ο Κουρένι Γουαϊάπι, δήλωσε ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, είχε ενθαρρύνει παρόμοιες εισβολές. Αλλά και ο γερουσιαστής Ροντρίγκες κατηγόρησε τον Μπολσονάρο για τις επανειλημμένες υποσχέσεις του να επιτρέψει την εξόρυξη σε προστατευμένες περιοχές, όπου αυτή τη στιγμή απαγορεύονται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τη δεκαετία του 1970 η φυλή Waiãpi παραλίγο να εξαφανιστεί μετά την μετάδοση ασθενειών στους ιθαγενείς από μεταλλωρύχους που είχαν εισβάλει στην περιοχή ελπίζοντας να εντοπίσουν φλέβες χρυσού. Εκτός αυτού το 2017 ο τότε πρόεδρος της χώρας είχε προσπαθήσει να κάνει το ίδιο αλλά δεν τα κατάφερε εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής όταν έγιναν γνωστά τα σχέδιά του.

Πρόσφατα, ο Μπολσονάρο παρομοίασε τους ιθαγενείς με «προϊστορικούς ανθρώπους» επικρίνοντας τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που ακολουθούν και αμφισβητώντας εμμέσως την ανάγκη προστασίας του πληθυσμού. Παράλληλα το περασμένο Σάββατο μίλησε και πάλι για τον ορυκτό πλούτο και τα μεγάλα αποθέματα στην περιοχή Raposa Serra do Sol και στην Yanomami που σήμερα κατακλύζονται από μεταλλωρύχους.

«Τα εδάφη που έχουν οριοθετηθεί για τους ιθαγενείς είναι πολύ μεγάλα (και πλούσια σε ορυκτά) για τον πληθυσμό τους και πρέπει να καταστούν προσοδοφόρα για την εθνική οικονομία μέσα από την εμπορική τους χρήση με τη βοήθεια των Αμερικανών εταίρων. Αυτός είναι ο λόγος της απόφασής μου να έρθουμε πιο κοντά με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό θέλω κάποιον έμπιστο στην πρεσβεία μας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Bolsonaro στην εφημερίδα «O Globo». Τα σχέδιά του να διορίσει τον γιο του, Εντουάρδο, ως Αμερικανό πρέσβη της Βραζιλίας, προκάλεσε αντιδράσεις στη Βραζιλία.

Την ίδια στιγμή η ομοσπονδιακή αστυνομία και η αστυνομία της Amapá κατευθύνονται στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος της FUNAI. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις σύγκρουσης, αν και έχει επιβεβαιωθεί ένας θάνατος, αλλά δεν έχουμε λεπτομέρειες για τις περιστάσεις. Η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολή στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου