Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Συμφωνία Πρεσπών - Η κωμική της όψη

Σωτήρης Βλάχος


Στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν πριν μια εβδομάδα τα αποκαλυπτήρια για το εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων: «The Great Land», με χρώματα το άσπρο και μπλε.

«MACEDONIA THE GREAT» για τα μακεδονικά προϊόντα, θα είναι το νέο όπλο.

«Είχα δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, ώστε να κατοχυρώσουμε μία ενιαία συλλογική ταυτότητα η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη μακεδονική γη…»

«Το καλαίσθητο σήμα… θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια… ταυτότητα η οποία παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας…» (Μητσοτάκης)

Με καλαίσθητο σήμα… για τα μακεδονικά προϊόντα που… παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας (σικ) θα αντιμετωπιστεί το ξεπούλημα της ιστορίας μας και του ίδιου του Μέγα Αλέξανδρου από την κυβέρνηση Σύριζα.

Έτσι, χαράσσουμε «το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον…» (Μητσοτάκης)

Τι να πει κανείς;

Λίγους μόνο μήνες μετά την πρόταση μομφής που κατάθεσε η Νέα Δημοκρατία για δεύτερη φορά στη Βουλή, τις κατηγορίες για προδότες και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιούργησε, τελικά το «πιο αισιόδοξο… πιο φωτεινό μέλλον» χαράσσουν τα προϊόντα που με «καλαίσθητο σήμα» καταγράφονται ως Μακεδονικά.

Είναι εκπληκτικό να αναλογιστείς τι πιστεύουν από όσα λένε, ειδικά όταν βρίσκονται σε στιγμές «εθνικής ανάτασης».

Η περίτεχνη κολοτούμπα είχε προετοιμαστεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια όταν δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» και από την Ντόρα Μπακογιάννη όταν στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, δήλωνε ότι, «Ούτε άλλαξε η ΝΔ άποψη, αφού θεωρεί ότι η Συμφωνία έχει βασικές αδυναμίες, αλλά μη μπορώντας να κάνει το παραμικρό γιατί η Συμφωνία ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε!»

Ήξεραν πολύ καλά από τότε που δημιούργησαν το υστερικά εθνικιστικό κλίμα, ποια πολιτική θα ακολουθούσαν αν έβγαιναν κυβέρνηση. Ένα κλίμα που όσο και αν προσπαθεί να υποτιμήσει η Ντόρα σήμερα, μιλώντας για βασικές αδυναμίες της συμφωνίας, ήταν πάνω στην κατηγορία της προδοσίας που στήθηκε και όχι πάνω στις… βασικές αδυναμίες της.


Πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κλίμα «εκφοβισμού και εκβιασμού βουλευτών με στόχο να μην ψηφίσουν τη συμφωνία (Των Πρεσπών)…» (Εφημερίδα των Συντακτών)

«Πίσω από αυτή την επιχείρηση ήταν στελέχη της Ν.Δ. στα οποία ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος… έδωσε πλήρη κάλυψη…»

Πρωτοφανής ήταν επίσης η επίθεση «εναντίον εκείνων των βουλευτών από άλλα κόμματα…» που είχαν δηλώσει πως θα στήριζαν τη Συμφωνία. «Οι ύβρεις, οι χυδαιότητες και οι εξευτελιστικές αναφορές στο πρόσωπό τους είναι ο κανόνας στο μεγαλύτερο μέρος του αντιπολιτευτικού Τύπου που στηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση…» (Το ίδιο)

«Χιλιάδες ανώνυμες απειλές σε βάρος πολλών από τους προαναφερόμενους βουλευτές. Πολλές από αυτές αφορούν ευθέως και τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα…»


Μέχρι και αφίσες κρεμάστηκαν δημόσια, με πρόσωπα Βουλευτών του Σύριζα αλλά και άλλων που δήλωσαν την πρόθεση τους να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, με λεζάντα «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας» -το παρακράτος σε καμπάνια επικηρύξεων.

Τίποτα από όλα αυτά δεν καταδίκασε η Νέα Δημοκρατία. Το παρακράτος της Δεξιάς βρέθηκε σε πλήρη δράση με πολιτική κάλυψη.

Τώρα λεν ότι θα σεβαστούν μια συμφωνία που συνέδεσαν με μομφές στη Βουλή και προδοσία. Αν είναι δυνατό να σέβεσαι μια συμφωνία που θεωρείς ως τέτοια…

Τίποτε όμως δεν πίστευαν από αυτά που έλεγαν. Μόνη τους έννοια ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης Σύριζα. Και από την υπόθεση Μακεδονία η μοίρα των Μακεδονικών προϊόντων. Οι επικλήσεις εθνικών κληρονομιών έχουν τόση αξία για αυτούς όση η χρησιμότητα τους για να αντιμετωπίσουν το κίνημα.

Δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα Χαραυγή



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου