Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Διπλή δράση της Greenpeace στα ΕΛΠΕ

Τάσος Σαραντής


Τα σχέδια του ομίλου για βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις υδρογονανθράκων τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και απειλούν ευθέως τον φυσικό πλούτο και τις τοπικές οικονομίες της χώρας μας, προειδοποιεί η Greenpeace.

Απαιτώντας από τα ΕΛΠΕ να ακυρώσουν τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ακτιβιστές της Greenpeace ξεκίνησαν νωρίς το πρωί διαμαρτυρία στην είσοδο οχημάτων στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, έχοντας προσδεθεί με αλυσίδες στην κύρια πύλη και αναρτώντας πανό με κεντρικό μήνυμα «ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ = ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ».

Κι ενώ αυτή η δράση συνεχιζόταν μέχρι αργά το μεσημέρι, δεύτερη ομάδα ακτιβιστών προχώρησε σε νέα διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία των ΕΛΠΕ στο Μαρούσι. Εκεί, δεκάδες ακτιβιστές της Greenpeace, αλλά και μέλη τοπικών κοινωνιών που πλήττονται, έστησαν ένα ξεχωριστό «beach party» μετά μουσικής, χορού και… πετρελαιοκηλίδας στην είσοδο των ΕΛΠΕ.

Κατά τη διάρκεια του «πάρτι» δεκάδες λίτρα πετρελαίου -στην πραγματικότητα ένα οικολογικό μίγμα με βάση τη μελάσα, το οποίο δεν αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, σε αντίθεση με το πετρέλαιο- χύθηκαν «ατυχώς» στα βότσαλα της εισόδου, προσομοιώνοντας μια διαρροή από εξορύξεις πετρελαίου σαν κι αυτές στις οποίες σχεδιάζουν να εμπλακούν τα ΕΛΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο οι ακτιβιστές έδωσαν στη διοίκηση του ομίλου μια γεύση από το μέλλον που επιφυλάσσει για τις θάλασσες και τα φυσικά οικοσυστήματα του τόπου.


Τα σχέδια του ομίλου για βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις υδρογονανθράκων τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και απειλούν ευθέως τον φυσικό πλούτο και τις τοπικές οικονομίες της χώρας μας, προειδοποιεί η Greenpeace. Κι αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που «με την αυτοτροφοδοτούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη προ των πυλών, η κοινωνία σε ολόκληρη τον πλανήτη και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα ζητούν να σταθεροποιηθεί το κλίμα στον πιο βιώσιμο 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ακύρωση νέων εξορύξεων και τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων».

«Αντιθέτως, τα ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια επενδύουν επιθετικά στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων για τις επόμενες δεκαετίες. Μάλιστα στην περίπτωση των θαλάσσιων οικοπέδων νότια και δυτικά της Κρήτης εμπλέκονται σε επιχειρησιακά σχήματα με τις Total και ExxonMobil: δύο πολυεθνικές με διαβόητο ιστορικό ατυχημάτων, παραλείψεων, παρασκηνιακών πιέσεων σε κυβερνήσεις για υπονόμευση περιβαλλοντικών και κλιματικών πολιτικών, επιθέσεων στην επιστήμη και εσκεμμένης παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης για τον κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή. Συνολικά, περισσότερα από 70.000 τετρ.χλμ. ελληνικής γης και θάλασσας έχουν παραδοθεί σε πετρελαϊκές για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου η μισή χώρα έχει παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου