Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Μαζική δηλητηρίαση σπάνιων προστατευόμενων γυπών

Τάσος Σαραντής


Έντεκα όρνια έπεσαν θύματα δηλητηρίασης με παράνομα δολώματα στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας, στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού ● Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται και ένας γύπας που έφερε ετικέτα σήμανσης φτερών και είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ το 2015.

Βαρύ πλήγμα δέχτηκε η αποικία προστατευόμενων γυπών της ηπειρωτικής χώρας, καθώς 11 όρνια έπεσαν θύματα δηλητηρίασης με παράνομα δολώματα. Τα 9 από αυτά είναι νεκρά στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας, στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό δηλητηρίασης για το είδος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας, ύστερα από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012 και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά τα όρνια.

Τα όρνια -είδος γύπα προστατευόμενο και απειλούμενο σε κρίσιμο βαθμό- εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες δηλητηριασμένα, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ άλλα δύο περισυλλέχτηκαν από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και από θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου και στάλθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, όπου και αναρρώνουν, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης από τη δηλητηρίαση.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται και ένας γύπας που έφερε ετικέτα σήμανσης φτερών και είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ το 2015. Έκτοτε, είχε εντοπιστεί αρκετές φορές στη Βουλγαρία, ενώ στην περιοχή του Μεσολογγίου εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018. Οι νεκροί γύπες περισυλλέχτηκαν και θα σταλούν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών για τοξικολογική ανάλυση, αλλά και για να αποφευχθούν περαιτέρω δηλητηριάσεις.

Παράλληλα, μέλη και τοπικοί εθελοντές της Ορνιθολογικής, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης, καταγράφουν τον αριθμό γυπών στις κούρνιες τους, ενώ ξεκίνησαν ενημερώσεις στον τοπικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν σε ανάλογο περιστατικό.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρ’ όλο που απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που βλάπτει τη ζωή της υπαίθρου. Δυστυχώς, ενώ έχει συνειδητοποιηθεί από την πλειονότητα των χρηστών γης (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί κ.λπ.) ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων για την «καταπολέμηση» φυσικών θηρευτών, όπως ο λύκος ή η αλεπού, όχι μόνο είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμα, αλλά και δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα, κάποιοι ασυνείδητοι εξακολουθούν να τα αντιμετωπίζουν ως την «εύκολη λύση». Και μάλιστα τη στιγμή που για περιπτώσεις ζημίας από τέτοιους φυσικούς θηρευτές, έχει θεσμοθετηθεί διαδικασία αποζημίωσης, επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ο «καθαριστής»



Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις του είδους. Οι γύπες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στο οικοσύστημα, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα, αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών.

Στην Ελλάδα όλα τα είδη γύπα της χώρας απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα όπου έχουν απομείνει όρνια, ένα από τα τέσσερα είδη γύπα της χώρας, και φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πληθυσμό του είδους, έπειτα από αυτόν της Κρήτης. Η ανησυχία για την τύχη των υπόλοιπων όρνιων της περιοχής είναι έντονη και ο κίνδυνος για την κατάρρευση του τοπικού πληθυσμού γυπών παραμένει. Η αποικία όρνιων της Κλεισούρας μαζί με αυτήν των Ακαρνανικών είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στη Δυτική Ελλάδα και οι μεγαλύτερες εναπομείνασες στην ηπειρωτική χώρα.

Η Ελληνική Ορνιθολογική καλεί τους κατοίκους της περιοχής σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών πουλιών ή άλλων ζώων στην ύπαιθρο, να ενημερώσουν άμεσα την ίδια (τηλ. 210 8228704 & 210 8227937, καθημερινά 9.00-17.00 και 6947 610763, 24 ώρες), τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων (τηλ. 26320 55094) και το Δασαρχείο Μεσολογγίου (τηλ. 26310 28878).

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου