Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Το Ξεσάλωμα των δις. στο «Ελληνάδικο» του Δικομματισμού, με το Βλέμμα ενός Ροκά

Γιάννης Περάκης


Στο «νυχτερινό κέντρο» η «3η Παρουσία» του δικομματισμού έχουν τους «καλύτερους» μουσικούς. Ο ήχος που εκπέμπεται από τα ηχεία, από το πολύ eco (αντήχηση), είναι αποκρουστικός. Μερικά φάλτσα ακούγονται βέβαια αλλά με το άφθονο ουίσκι που ρέει, ποιος ακούει τον ήχο. Οι δύο τραγουδιστές που εμφανίζονται «τα δίνουν όλα». Άλλωστε ο «αλησμόνητος» Ευ. Γιαννόπουλος «πολιτιστικά κέντρα» χαρακτήριζε τα «ελληνάδικα».

Η αρχική πρόβλεψη των πραγματικών μηνιαίων αναγκών της χώρας παραμένει:

Πίνακας-1.  Μηνιαίος Υπολογισμός των Μέτρων
Είδος Μέτρου
Αριθμός εργαζομένων
Ποσό
Σύνολο
Επιδότηση των εργαζομένων
2.200.000,00
800,00
1.760.000.000,00
Επιδότηση των αυτοαπασχολουμένων
1.193.000,00
800,00
954.400.000,00
Επιδότηση Ανέργων
185.000,00
360,00
66.600.000,00
Αναστολή Φορολογικών υποχρεώσεων
52.165.0000,00 / 12 μήνες
4.347.083.333,33
Αναστολή Ασφαλιστικών υποχρεώσεων
10.290.0000,00 / 12 μήνες
857.500.000,00
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
1.700.000.000,00
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
2.000.000.000,00
Σύνολο
11.685.583.333,33
Επιδότηση Ενοικίου
?
Γενικό Σύνολο περίπου
12.000.000.000,00

Όμως το κέφι αρχίζει να ανάβει, το ουίσκι πάνω στα τραπέζια και τότε εμφανίζεται η πρώτη φίρμα του μαγαζιού.

Ο πρώτος τραγουδιστής (λαϊκός με πολύ καψούρα)


Το πρώτο «φάλτσο»: Οι εξαγγελίες κάθε μέρα γίνονται και πιο πυκνές και όπως λέει και το τραγούδι: Ωχ αμάν, γιατί τα ευρωχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια, να παίρνω με τη σέσουλα να γράφω ραβασάκια. Η κοινή λογική λέει ότι για δύο μήνες απαιτούνται 24 δις. Όμως η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη. Τα 800 ευρώ ισχύουν για 45 ημέρες (533,40 το μήνα). Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει διαθέσει περί τα 10 δις ευρώ. Που πήγαν άραγε τα υπόλοιπα 14 δις.;;; Θυμίζει τις καλές εποχές του ΠΑΣΟΚ που τα γραμμάτια έκαναν θραύση. Όλοι τότε γνωρίζαμε ότι το γραμμάτιο διαμαρτύρεται μετά από δύο ημέρες. Τότε το πληρώναμε...

Το δεύτερο «φάλτσο»: Τα νοσοκομεία δεν έχουν ενισχυθεί μέχρι σήμερα. Δεν πειράζει ρε παιδιά 11 εκατ. λαός είμαστε. Έχετε χρόνο ακόμη....

Ο ροκάς θυμάται: Στις καλές εποχές είχαμε γίνει επιστήμονες στην καθυστέρηση κάποιου προμηθευτή που του χρωστούσε χρήματα η εταιρεία που εργαζόμασταν. Το σχέδιο ήταν το εξής: Μια βδομάδα μιλούσε με την τηλεφωνήτρια να λέει, ότι ο υπεύθυνος δεν είναι εδώ. Άλλη μια βδομάδα μιλούσε με τον βοηθό λογιστή, ο οποίος του έλεγε ότι θα μιλούσε με τον προϊστάμενο του λογιστηρίου. Άλλη μια βδομάδα μιλούσε με τον προϊστάμενο του λογιστηρίου που του έλεγε ότι θα μιλούσε με τον γενικό διευθυντή. Άλλη μια βδομάδα μιλούσε με τον γενικό διευθυντή για να τον προγραμματίσει για πληρωμή. Στο τέλος ο προμηθευτής πληρωνόταν με εξάμηνο γραμμάτιο ή επιταγή. Ορίστε οι επτά μήνες καθυστέρησης.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται, ο δεύτερος τραγουδιστής (πιο «έντεχνος»)


Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" κατανέμονται ως εξής:

1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

2. Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.

5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ

6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο τους και τους απασχολούμενους.

9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

10. Πρόγραμμα "Ηρακλής" για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Το σύνολο των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε 26 δισ. ευρώ.

Ο ροκάς μονολογεί: Ρε μπας και μας δουλεύετε; Όταν είχατε την εξουσία εσείς γιατί δεν τα κάνατε; Τώρα το θυμηθήκατε;;;

Ο Ροκάς


Όταν εμφανίζονται και οι δύο τραγουδιστές μαζί, τότε ξεσηκώνονται ο κόσμος. Έρχονται τα πανέρια τα οποία δεν έχουν λουλούδια αλλά δις. ευρώ και γεμίζει η πίστα με δις. Που ήταν άραγε κρυμμένα; Τα ρίχνουν στην πίστα. Να ξεφαντώσουν οι αφελείς. Και πάνω στο τσακίρ κέφι, «μπουκάρει» το «διεθνές ΣΔΟΕ». Αρχίζουν να γράφουν παραβάσεις:

1η Παράβαση: Στην εντατική θα στείλει φέτος τις ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταξύ των οποίων και την ελληνική, ο Covid19. Το πλήγμα θα είναι βαρύτατο φέτος, αλλά η ελληνική οικονομία «προβλέπεται» να αναρρώσει δυναμικά το 2021 (ποιος ζεί και ποιος πεθαίνει μέχρι τότε). Όσο για τον ισχυρό πυλώνα των τελευταίων ετών, τον τουρισμό δεν θα μείνει μεν αλώβητος, αλλά χάρη στην έντονη εποχικότητά του θα καταφέρει να αντισταθεί στις ισχυρές πιέσεις. Η νεότερη εκτίμηση έρχεται από την HSBC και θέλει το ΑΕΠ να κάνει βουτιά της τάξης του 10,3% το δεύτερο τρίμηνο και 6% στο σύνολο του έτους. Ωστόσο το γεγονός ότι οι εισπράξεις στην Ελλάδα σε ποσοστό 85% έρχονται το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου.

2η Παράβαση: Παρόμοια είναι η εκτίμηση της αμερικανικής Morgan Stanley, που βλέπει το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 5,3% φέτος.

3η Παράβαση: Από την πλευρά της η Goldman Sachs βλέπει βαθύτερη ύφεση, με το ΑΕΠ να χάνει 9% φέτος. Αντιθέτως η Citi προς το παρόν κάνει λόγο για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μόλις 1,4%. Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε νέα αναθεώρηση επί τα χείρω.

Αυτό συνέβη με τον οίκο Scope Ratings , ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες έκανε λόγο για ύφεση 1% για να αναθεωρήσει δραστικά σε βουτιά 7% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020.

4η Παράβαση: Όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις μπορούν να θεωρηθούν έως και αισιόδοξες, εάν τις συγκρίνει κανείς με την πρόβλεψη της ιταλικής Uni Credit. Στην τελευταία έκθεσή της για την ελληνική οικονομία βλέπει άνευ προηγουμένου βουτιά 18,6% φέτος, την ώρα μάλιστα που για το σύνολο της Ευρωζώνης προβλέπει ύφεση 13%. Οι αναλυτές του ιταλικού οίκου εξηγούν πως το γεγονός ότι ο τουρισμός και οι συνδεόμενοι με αυτόν κλάδοι καλύπτουν σχεδόν το 35% του ΑΕΠ και το 20% της απασχόλησης καθιστά την Ελλάδα από τις πλέον ευάλωτες οικονομίες στην Ε.Ε.

Το πρόγραμμα διακόπτεται αποτόμως. Κατά σύμπτωση οι τραγουδιστές είναι και οι «ιδιοκτήτες» του «ελληνάδικου». Εκδίδουν τους λογαριασμούς στους πελάτες. Τότε οι αφελείς ανακαλύπτουν ότι μαζί με την κατανάλωση που έκαναν (ουίσκι, φαγητά, φρούτα), τους χρέωσαν και τα πρόστιμα που επέβαλλε το «διεθνές ΣΔΟΕ».

Ο ροκάς κοιτάει τους ταλαίπωρους «πελάτες» του μαγαζιού και με ένα σαρδόνιο χαμόγελο μονολογεί. Μάγκες τι θα κάνετε μετά; Που θα βρείτε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη; Θα πάμε σε νέο μνημόνιο;

Φωνάζει στους πελάτες, μην πληρώστε. Πάμε να φύγουμε...

Φεύγει, καβαλάει την μηχανή του για να πάει στα μέρη του, στην πατρίδα του, στην Ελλάδα με το νόμισμά της. Βάζει τα ακουστικά του και φεύγει. Τότε ακούγεται ο Γούντι Γκάρθι να λέει το τραγούδι: This Land Is Your Land. Το τραγούδι αυτό τελειώνει με τους στίχους...

«Ένα φωτεινό ηλιόλουστο πρωινό στη σκιά του καμπαναριού

Από το Γραφείο Αρωγής είδα τους ανθρώπους μου

Καθώς στέκονταν πεινασμένοι, στεκόμουν εκεί και αναρωτιόμουν αν

Αυτή η γη φτιάχτηκε για σένα και για μένα.»





Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου