Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Κάτι σάπιο υπάρχει...

Κώστας Γκιώνης


Κάθε απόγευμα στις 6 ακριβώς, μια σιωπή πλανάται στη χώρα, οι πολίτες σε στάση προσοχής απέναντι από τους δέκτες της τηλεόρασης τους, περιμένουν το ex cathedra αλάθητο του επιφανούς επιστημονικού υπεύθυνου για τον covid 19, Σωτήρη Τσιόρδα με τις πάμπολλες επιστημονικές περγαμηνές και το εξαιρετικά σίγουρο και ήρεμο ύφος. Επιστημονικός υπεύθυνος, δηλαδή αυτός πού θα πρέπει να μας ενημερώνει βάση επιστημονικών δεδομένων.

Ανατρέχοντας στον ορισμό της λέξης επιστήμη διαβάζω:

«Είναι το σύνολο ειδικών και σε ιδιαίτερο βάθος γνώσεων για συγκεκριμένο αντικείμενο έρευνας, καθώς και το οργανωμένο και συστηματοποιημένο σώμα της γνώσης πού αποκτάται με τη μελέτη και την πρόοδο κάθε ειδικού τομέα με βάση την τεκμηρίωση και την απόδειξη».

Το κλειδί του ορισμού είναι οι λέξεις, «βάθος γνώσης», «τεκμηρίωση» και «απόδειξη», τίποτα απ' αυτά δεν έχουμε ακούσει όλο αυτό τον καιρό, αντ' αυτού αντί για επιστημονικό υπεύθυνο βλέπουμε ένα κυβερνητικό εκπρόσωπο, με συνεχώς αντικρουόμενες εντολές και γενικόλογα συμπεράσματα, πού επαίρεται για την κυβερνητική επιτυχία.

Οι συνεχείς ανακοινώσεις για το ποια είναι τα συμπτώματα του ιού είναι για γέλια, στην αρχή ήταν ο πυρετός, ο ξερός βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή, σχεδόν κάθε μέρα προστίθετο και κάποιο καινούργιο σύμπτωμα, ώστε να πιάσει όλη την γκάμα, με σκοπό να βρίσκεσαι σε ένα συνεχή φόβο πού και ακόμα μ' ένα απλό ρέψιμο να σε πιάνει πανικός, αλλά και αυτοί να είναι καλυμμένοι «επιστημονικά».

Για τον τρόπο μετάδοσης του ιού ακούσαμε απίστευτα πράγματα, μάθαμε ότι τα σταγονίδια από το φτάρνισμα πετιούνται ένα μέτρο κατ' άλλους δύο, έως και το φτάρνισμα Μίλτος Τέντογλου με το εξωφρενικό 8 μέτρα. Ακούσαμε ότι μπορεί να μεταδοθεί από το air condition, δηλαδή εγώ μένω στον πέμπτο, φταρνίζεται ό άλλος στο δρόμο, το σταγονίδιο ανεβαίνει 15 μέτρα ύψος, φτάνει στο μηχάνημα πού είναι ήδη αναμμένο, το ρουφάει μέσα και την ώρα πού χασμουριέμαι έρχεται και στρογγυλοκάθεται στο φάρυγγα μου! Επίσης ότι ο ιός μένει στον αέρα, στα έπιπλα και στα ρούχα, ώρες η και πολλές μέρες, πράγματα πού δεν ισχύουν φυσικά, αφού έχουμε να κάνουμε μ' ένα καινούργιο ιό πού είναι υπό μελέτη και ουδεμία επίσημη εργασία έχει δημοσιευθεί σε κάποιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό.

Ας μην αναφερθούμε στο θέμα των μασκών, όλοι όσοι δεν έχουμε κομματικό επιλεκτικό αλτσχάιμερ καταλαβαίνουμε πολύ καλά προς τι η κυβίστηση αλα Νάντια Κομανέτσι, άλλωστε οι πιο καλές ευκαιρίες, ήταν πάντα εν μέσω ακραίων κρίσεων...

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την επιτυχία των μέτρων, αλλά και την αποδοχή τους εκ μέρους της κοινωνίας, μπούρδες κατσαρές, όταν σε μια ιατρική κρίση απαντάς με καθαρά αστυνομικά μέτρα, μπορεί να έχεις πρόσκαιρα καλά αποτελέσματα, δεν μπορείς όμως να λύσεις το πρόβλημα, αν δεν δημιουργήσεις ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, προσλαμβάνοντας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, πού θα το πληρώνεις αξιοπρεπώς, τα αστυνομικά μέτρα και το μπούκωμα με ένα σκασμό εκατομμύρια των καναλιών είναι για να σώσεις το τομάρι σου.

Η συμμόρφωση στα μέτρα δεν σημαίνει και αποδοχή αυτών, η συμμόρφωση έγινε λόγω φόβου γιατί ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ότι αν αρρωστήσει αυτός αλλά και πολλοί άλλοι ταυτοχρόνως, με αυτό το ξεχαρβαλωμένο σύστημα υγείας, θα πάει σαν το σκυλί στ' αμπέλι. Φυσικά θα πρέπει να αυτοπροστατευόμαστε, όπως και να προστατεύουμε τους γύρω μας, μόνο εμείς μπορούμε να μας σώσουμε, θα μας χρειασθεί στη δεύτερη ίσως και τρίτη φάση της νόσου, αλλά και στην οικονομική πανδημία πού θα τείνει όλο και πιο αυξανόμενη τους επόμενους μήνες.

Σταματήστε να παίρνετε μάσκες, φτιάξτε της μόνοι σας, είναι πανεύκολο, άστε τους να τις βάλλουν εκεί πού πρέπει, σταματήστε τις αγιοποιήσεις και τα εικονίσματα, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, αρχίστε να έχετε μνήμη και να θυμάστε τι σας λέγανε και τις σας λένε τα λαμόγια, αν τα 400 € αρκούν να ζήσουμε, να απαιτήσουμε να πάρουν τα ίδια κι αυτοί.

Όσον αφορά τον... αγαπητό κύριο Τσιόρδα, του εύχομαι καλή σταδιοδρομία στα μελλοντικά του καθήκοντα και σεις πού τον προσκυνάτε θα ήθελα μόνο να σας πω ότι αν η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σου γράφει διθυράμβους, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...



Κώστας Γκιώνης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου