Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Για τους εξοπλισμούς…

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 2002 Τοποθέτηση τρόπιδας / Πηγή: Eurokinissi

 
Του Γιάννη Αγγέλου, Συνταγματάρχη Μηχανικού ε.α

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε νέους Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται πολεμικά αεροσκάφη και φρεγάτες. Ανακοίνωσε την πρόσληψη προσωπικού, ενώ, κατά την προσφιλή του συνήθεια, μίλησε και για ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Είναι σαφές πως για μια ακόμη φορά, η χώρα ετοιμάζεται να κάνει μια τεράστια αγορά οπλικών συστημάτων, αν και βρίσκεται στη δίνη μιας νέας οικονομικής κρίσης, της οποίας ακόμη έχουμε δει μόνο την αρχή.

Επίσης, η αγορά αυτή γίνεται με το πρόσχημα της Τουρκικής επιθετικότητας, που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί επικίνδυνα. Μόνο που η τουρκική επιθετικότητα πάντα υπήρχε, αλλά σπουδή για εξοπλισμούς δεν υπήρξε.

Είναι προφανές πως οι «μεγάλοι φίλοι και σύμμαχοί μας”, αντιλαμβανόμενοι πως μένουμε πίσω στο παιχνίδι των εξοπλισμών, απαίτησαν εκσυγχρονισμούς και νέες αγορές. Ένας πρόσθετος λόγος, ενδεχομένως, είναι πως τα παλαιά οπλικά συστήματα δεν ελέγχονται με την ακρίβεια που ελέγχονται τα νέα από τους ιμπεριαλιστές. Ενδεχομένως ορισμένοι θέτουν το ζήτημα που έχει μια βάση ότι η γενικότερη πολιτική Άμυνας δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογική σημερινών αναγκών. Η πολιτική Άμυνας απαιτεί χάραξη τουλάχιστον 20 ετών και συγκεκριμένες κινήσεις και συμμαχίες. Φυσικά η κυβέρνηση και τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αλυσοδένουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και οι τρεις πίνουν νερό στο όνομά τους. Δεν παν να είναι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ, αυτά τα κόμματα προωθούν τη συνεκμετάλλευση.
Ανθρώπινο δυναμικό

Καταρχήν για το ανθρώπινο δυναμικό, γίνονται συζητήσεις για στράτευση στα 18 και ενδεχόμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Αυτά είναι εντελώς λαθεμένα πράγματα.

Είμαστε μια χώρα που γερνά. Αυτό είναι ορατό παντού. Ο πρώτος στόχος μιας κυβέρνησης πρέπει να είναι η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, με την ενθάρρυνση και την ενίσχυση των νέων ζευγαριών. Παράλληλα και μέχρι να γίνει ορατό το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, πρέπει να διατυπωθούν και πολιτικές για όσους από τους πρόσφυγες επιθυμούν να γίνει η χώρα η νέα πατρίδα τους. 
 
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 2002 – Καθέλκυση Κανονιοφόρου Μαχητής / Πηγή: Eurokinissi
Εξοπλισμοί – Αμυντική Βιομηχανία


Οι εξοπλισμοί διαχρονικά αποτελούν μια τεράστια οικονομική αιμορραγία για τη χώρα. Πάντα και σε μεγάλο ποσοστό γίνονται πρώτα για την ικανοποίηση των φίλων και συμμάχων και των τεράστιων συμφερόντων που αυτοί εξυπηρετούν και μετά για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Τα οπλικά συστήματα πολλές φορές, έρχονται όχι πλήρη, χωρίς πυρομαχικά, χωρίς τα υπεραπαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα, χωρίς ανταλλακτικά.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα στοιχεία τη γέφυρας RIBBON, που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ το 1978, ήρθαν μισά! Είναι τέσσερις συλλογές πλήρεις και τρεις που τα στοιχεία της γέφυρας είναι αποθηκευμένα στην ύπαιθρο και τα στοιχεία μεταφοράς τους (ΧΩΡΙΣ οχήματα) βρίσκονταν πεταμένα στην 745 Βάση Μηχανικού στο Μενίδι, Βάση που έκλεισε, παρά το γεγονός ότι ΟΛΟΙ οι Στρατοί του κόσμου έχουν Βάση Μηχανικού! Τα οχήματα είχαν υποσχεθεί πως θα δοθούν στο μέλλον, το οποίο μέλλον ουδέποτε έφτασε!

Στη λογική των εξοπλισμών μπαίνουν και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που για τη χώρα ήταν παραδοσιακά μεγάλη ευκαιρία διαφθοράς.

Με κάθε εξελιγμένο οπλικό σύστημα, ο έλεγχος λειτουργίας περνά στο ΝΑΤΟ. Ασφαλώς και είναι δικά μας, ασφαλώς και βγαίνουν στις παρελάσεις, ασφαλώς και κάθε τι καινούργιο κάνει εντύπωση. Πόσο δικά μας είναι; Πόσο, σε ενδεχόμενη κλιμάκωση με τους συμμάχους Τούρκους θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, για τη διαφύλαξη της εθνικής μας κυριαρχίας; ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μπορούν να μπλοκάρουν τα πάντα.
 
 
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 2009 – Πραγματοποιήθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό της πέμπτης από τις έξι συνολικά Φρεγάτες τύπου Standard, οι οποίες εκτελούν εργασίες εκσυγχρονισμού μέσου χρόνου ζωής. Στην τελετή παράδοσης της Φ/Γ ΕΛΛΗ / Πηγή: Eurokinissi 
 
 
Και εδώ υπάρχει πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί.

Καταρχήν η ιδιωτικοποίηση της Αμυντικής Βιομηχανίας, είναι επιεικώς εγκληματική. Δε μπορεί να ξεπουλάς την βιομηχανία που μπορεί να σε στηρίξει σε ιδιώτες, που θα την χρησιμοποιήσουν για να πουλάνε όπλα σε τρίτες χώρες.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αντί πολυδάπανων εξοπλισμών που τη δένουν χειροπόδαρα και με μακροχρόνια δάνεια και με έλεγχο των οπλικών της συστημάτων, να αξιοποίηση την αμυντική της βιομηχανία, να ΜΗΝ την ιδιωτικοποιήσει.

Υπάρχει το επιστημονικό δυναμικό και τα πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και έμπειρο εργατικό δυναμικό που έξω από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ μπορεί να αξιοποιηθεί στην υπάρχουσα αμυντική βιομηχανία.

Παράλληλα, σε περίοδο της ειρήνης, μπορούν να κατασκευάσουν τρακτέρ, οχήματα μεταφοράς, θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Να το πιστέψουμε, να το πιστέψει ο λαός μας. Τα συνδικάτα των πολέμων, ΕΕ και ΝΑΤΟ, να σταματήσουν να μας χρεώνουν με τα περισσεύματα τους.

Δεν τους χρειαζόμαστε, γιατί μόνο δεινά φέρνουν στη χώρα και το λαό μας.

Αποδέσμευση εδώ και τώρα απαιτείται από αυτούς τους οργανισμούς.

Ο λαός μας χρειάζεται να αποκτήσει τη θέληση και να βάλει πλώρη για τη δική του εξουσία, ώστε να διασφαλίσει όλα τα πάρα πάνω.

Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που υπάρχει και ο λαός μας να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) ε.α.
ΜΒΑ, Ms’c

Πηγή:www.alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου