Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Η «Εν Δικαίω Φευγάτη» Πίτσος, Ο Γκαίμπελς και η Σαβουρο-δημοσιογραφία...

Γιάννης Περάκης



Σχεδόν όλα τα «έγκυρα» ΜΜΕ μας έχουν βομβαρδίσει με περισπούδαστα άρθρα ότι αποσύρεται η επένδυση της εταιρείας ROB. BOSCH S.A. (μετά την εξαγορά της «Bosch-Siemens-Πίτσος).

Υπεύθυνος ισχυρίζονται ότι είναι ο δήμαρχος της Ελευσίνας που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω άρνησης σχεδόν ομόφωνα του δημοτικού συμβουλίου της Ελευσίνας. Ο κ. Αμπατζόγλου (ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος) μιλώντας στην συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβούλιου τόνιζε: «Πρέπει να αποτρέψουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν με διαδικασία fasttrack. Με συντονισμένες ενέργειες του λαού της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να πετύχουμε τη ματαίωση του». Μόνο 3 δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν την πρόταση του ενώ οι υπόλοιποι 23 συντάχθηκαν και έτσι έγινε δεκτή η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μαγούλας που ουσιαστικά δεν επέτρεπε την δημιουργία του εργοστασίου.

Αλήθειες και Ψέμματα

Οι Αλήθειες: Ας θυμηθούμε τι όρους περιελάμβανε ο συμβιβασμός της SIEMENS με το Ελληνικό Δημόσιο:
Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με βάση την εξουσιοδότηση που του παρείχε η Βουλή, όπως προβλέπεται στο ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α΄ 86) και ειδικότερα στο άρθρο 324 για την έγκριση του Σχεδίου «Συμφωνίας Συμβιβασμού» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε., εκπροσώπησε την Ελληνική Δημοκρατία και υπέγραψε την «Συμφωνία Συμβιβασμού» μεταξύ των δύο πλευρών.

Με την υπογραφή της συμφωνίας η Siemens δεσμεύεται να καταβάλλει τα εξής ποσά:

1) 80 εκατ. ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της SIEMENS, που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κλπ.

2) 90 εκατ. ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση:

2.1) Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος,

2.2) Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων.

2.3) 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

2.4) Ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

3. Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην SIEMENS Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.

4. Πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

Πέρα από τα αναφερόμενα οφέλη του εν λόγω «Συμβιβασμού», μέσω της συμφωνίας:

· Η SIEMENS θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση (ο Χριστοφοράτος έγινε λαγός),

· Αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό
Δημόσιο για την υπόθεση αυτή,

· Και επιπλέον, εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας, σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό ένα Επίτροπο που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.

Το τελικό κείμενο της «Συμφωνίας» που υπογράφτηκε, δεν έχει καμία διαφοροποίηση από το σχέδιο «Συμφωνίας», που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων.

Τα ψέμματα:
Από πότε, αλήθεια, είναι γερμανική η «Pitsos»; Αναρωτιούνται οι σαβουροδημοσιογράφοι και η εταιρεία. Για απόφαση που είχε ληφθεί ήδη από το 2017 κάνει λόγο η BSH (BOSCH–SIEMENS HAUSGERATE GmbH) σχολιάζοντας τον τερματισμό λειτουργίας του εργοστασίου της «Pitsos» στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2021.

Η γερμανική εταιρεία απαντώντας στο mononews.gr επισημαίνει πως είχε ανακοινώσει από τις 31/7/2018 την παράταση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας της Αθήνας έως τις αρχές του 2021. Υπογραμμίζει μάλιστα πως η λειτουργία μέχρι και τις αρχές του 2021 επεκτάθηκε επιτυχώς, σημειώνοντας πως από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μέχρι και τις αρχές του 2021 έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγής της προϊοντικής σειράς IC4 EVO από την Τουρκία, όπου αρχικά ήταν σχεδιασμένο, στο εργοστάσιο της Αθήνας. Σπεύδει ωστόσο να πει πως «κάθε παραγωγική μονάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες παραγωγής προϊόντων», τονίζοντας πως «εφόσον τα προϊόντα κλείσουν τον κύκλο τους, και σε συνδυασμό με πολλούς παράγοντες, είναι πιθανόν μία παραγωγική μονάδα να μην μπορεί να υποστηρίξει πλέον νέες παραγωγές».

Το 2015 η Siemens θα πουλούσε στην Robert Bosch GmbH το ποσοστό της στην BSH και έτσι και επίσημα ο νέος αποκλειστικός μέτοχος δεν είχε κάποια υποχρέωση για την υλοποίηση κάποιας επένδυσης απέναντι στην Ελλάδα.

Το ψεύδος τους: Σε οποιδήποτε ιδιοκτησιακή μεταβολή (εξαγορά, συγχώνευση κλπ) συντάσσεται ιδωτικό συμφωνητικό. Τα χρέη της εταιρείας βάσει του συμφωνητικού αλλά και της ισχύουσας νομοθεσίας βαρύνουν ή τον νέο αγοραστή της εταιρείας ή τον παλιό ιδιοκτήτη της. Τελεία και παύλα.

Η Αλήθεια της ματαίωσης της επένδυσης της ΠΙΤΣΟΣ

1. Όταν η εταιρεία ΠΙΤΣΟΣ αποφάσισε να μεταφέρει τις δραστηριότητες του εργοστασίου της από τον Δήμο Ρέντη στην Ελευσίνα γνώριζε εκ των προτέρων οτι στο σημείο στο οποίο είχε αποφασίσει την μετεγκατάσταση απαγορευόνταν παρόμοιες λειτουργίες. Τις απαγόρευε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο,

2. Γι αυτό ακριβώς υπήρξε απόφαση του ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας) που τροποποιούσε τις χρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο της επένδυσης επιτρέποντάς την. Όμως ο χώρος γειτνίαζε ή καλύτερα εφαπτόταν με το Θριάσιο Νοσοκομείο. Γι αυτό και η Διοίκηση του Νοσοκομείου αντέδρασε σε μια προοπτική η οποία απαγόρευε στο νοσοκομείο να αναβαθμιστεί και να αυξήσει τη δυναμικότητα του σε κλίνες (92/26-10-2011),

3. Από την Δημ. Αρχή στη συζήτηση στο δημ Συμβούλιο προτάθηκαν χώροι οι οποίοι ανήκουν στα όρια της Ελευσινας και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη συγκεκριμένη επένδυση. Χώροι εγκεκριμένοι απο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για να υποδεχθούν ανάλογες δραστηριότητες.

Το ψεύδος τους: Η οριστική ταφόπλακα. 
 
«Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης θα ήταν πολύ μικρότερο από το αποτύπωμα του Θριασίου Νοσοκομείου», παραδέχεται σήμερα στέλεχος της BSH. «Δεν θα υπήρχαν απόβλητα, ούτε χυτεύσεις μετάλλων. Ηταν κυρίως δραστηριότητες συναρμολόγησης που θα γίνονταν με τις ασφαλέστερες μεθόδους». 
Το πιο σημαντικό είναι ότι η μονάδα της BSH στη Mαγούλα θα δημιουργούσε έκταση πρασίνου 100 στρεμμάτων. Και αυτό γιατί η έκταση που συμφώνησε να αποκτήσει από την «Τιτάν» το 2010, αντί περίπου 16 εκατ. ευρώ η εταιρεία, ήταν 150 στρέμματα. Στην επιλογή αυτή η εταιρεία οδηγήθηκε γιατί ήταν το μόνο ενιαίο ακίνητο που υπήρχε στην περιοχή. Ολα τα υπόλοιπα ήταν πολύ μικρότερα για τις ανάγκες της νέας παραγωγικής μονάδας και έπρεπε να αγοραστούν πολλά ακίνητα για να επιτύχει τον στόχο της. Η BSH χρειαζόταν 22 στρέμματα για τη νέα παραγωγική μονάδα και άλλα πέντε με δέκα στρέμματα για τα γραφεία της εμπορικής δραστηριότητας. Τα υπόλοιπα 100-120 στρέμματα θα ήταν χώροι πρασίνου και πάρκινγκ. «Η πίσω πλευρά του Θριασίου Νοσοκομείου θα έβλεπε σε έναν απέραντο κήπο», παραδέχεται σήμερα στέλεχος της επιχείρησης. 
Η πρόσφατη κρίση των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας ώθησε αρκετούς να πιέσουν για αναθεώρηση των σχεδίων εγκατάλειψης της παραγωγικής μονάδας στου Ρέντη. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η εταιρεία στην Τουρκία και στην Πολωνία είναι πολύ δύσκολο να την κάνουν να αλλάξει άποψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η BSH δεν παραβίασε τη συμφωνία της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, καθώς όλα τα επίσημα έγγραφα της συμφωνίας αναφέρουν ότι η εταιρεία θα «εξετάσει την πραγματοποίηση» επένδυσης ύψους 60 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με 700 εργαζομένους. Ασχέτως αν οι πολιτικοί μας αρέσκονταν όλα αυτά τα χρόνια να τονίζουν ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει επένδυση 60 εκατ. ευρώ.
 Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι άνθρωποι της BSH στην Ελλάδα προσπάθησαν έστω και μέσω plan b να υλοποιήσουν την επένδυση. Μικρότερου μεγέθους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο ήδη υπάρχον εργοστάσιο στου Ρέντη όμως το κλίμα για την χώρα μας μέρα με την ημέρα γινόταν πιο αρνητικό και έτσι εκεί κάπου στα τέλη του 2014 η Ελλάδα βγήκε από τον παραγωγικό χάρτη του γερμανικού ομίλου. 
Η γερμανική εταιρεία θα πραγματοποιούσε την επένδυση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Η έκταση ήταν υπεραρκετή, δεδομένου ότι το ακίνητο στου Ρέντη είναι 50 στρέμματα και η νέα μονάδα απαιτεί περίπου 22 στρέμματα. Το σχέδιο ήταν λιγότερο μεγαλεπήβολο από το προηγούμενο, αλλά ήταν εφικτή η παραγωγή 300.000 συσκευών από περίπου 700 άτομα. Η ολοσχερής απομάκρυνση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα άρχισε να ωριμάζει όταν η κρίση άρχισε να βαθαίνει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η BSH να επεκτείνεται σε άλλες αγορές: Πολωνία, Τουρκία, Ρωσία. Εως το 2014, στο Μόναχο, έδρα της BSH GmbH, ο κύβος είχε ριφθεί, ματαιώνοντας τον εκσυγχρονισμό της μονάδας στου Ρέντη.

Γνωρίζοντας την εταιρεία BSH

Τα οικονομικά στοιχεία της ROB. BOSCH S.A. (μετά την εξαγορά της «Bosch-Siemens-Πίτσος. Πηγή: Η Καθημερινή-σε εκατομμύρια ευρώ):

Πωλήσεις Έτος


Aπό Παρ. Υπηρεσιών: 2014: 2,3 2015: 2,4

Από την Παραγωγή: 2014: 54,7 2015: 54,3

Από το Εμπόριο: 2014:
86,4 2015: 98,7

Σύνολο Πωλήσεων: 2014: 43,4 2015: 155,4

Κέρδη Προ Φόρων: 2014
: 3,7 2015: 5,8

Εξαγωγές: 2014: 48 2015: 45,9

Μερίσματα: 2014:
3 2015: 9,5

Ιδια Κεφάλαια: 2014: 35,4 2015: 28,2

Προσωπικό: 2014: 508 2015: 494

Η ίδια άλλωστε αυτοπαρουσιάζεται με μια απλή αναζήτηση στο Google ως: 5 βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το BSH (Δεκέμβριος του 2019):

1) 40 εργοστάσια παγκοσμίως, 40 τοποθεσίες παραγωγής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Ασία και ένα ισχυρό δίκτυο περίπου 80 εταιρειών πωλήσεων, παραγωγής και παροχής υπηρεσιών σε περίπου 50 χώρες.

2) 58.200 υπαλλήλους, η BSH απασχολεί περίπου 58.200 άτομα παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων μαθητευομένων), στο τέλος του 2019,

3) Το Νο-1 στην Ευρώπη, η BSH παραμένει ο κορυφαίος κατασκευαστής οικιακών συσκευών στην Ευρώπη το 2019,

4) Τζίρος, πωλήσεις 13,2 δισεκ. ευρώ το 2019
φτάνει σχεδόν στο επίπεδο του προηγούμενου έτους,

5) 5,4% Έρευνα & Ανάπτυξη, εστίαση στις ψηφιακές τεχνολογίες: Στο 5,4% του συνολικού κύκλου εργασιών, οι δαπάνες Ε & Α το 2019 υπερβαίνουν το επίπεδο ρεκόρ.

Τελικά τα οφέλη της «συμφωνίας» πραγματοποιήθηκαν; Εαν όχι το Ελληνικό Δημόσιο να τα απαιτήσει. Ας μας απαντήσει κάποιος από την κυβέρνηση. Ο κ. Γεωργιάδης εκτός από τις «βαθυστόχαστες κωλοτούμπες και αερολογίες» του, ας απαντήσει σε κάτι σοβαρό. Είναι ο πλέον αρμόδιος.

Αλλά απάντηση αναμένουμε και από τον κ. Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ) ή μάλλον από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε,
την παλαιότερη δήλωση του υπουργού Γ. Σταθάκη (το 2017) ότι «το κλείσιμο της Pitsos δεν δείχνει κενό εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί μέρος αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει». Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε λάβει δύο φορές επιστολή από τους εργαζομένους του εργοστασίου, στις οποίες τον ενημέρωναν αναλυτικά για τις αποφάσεις του ομίλου, χωρίς ποτέ να απαντήσει. «Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν επέμεινε στην τήρηση της συμφωνίας», γράφει το «Spiegel Online», σχολιάζοντας ότι όντας στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας είχε καταγγείλει τη συμφωνία των προκατόχων του με τη «Siemens», υποσχόμενος να την καταργήσει, όταν πήρε την εξουσία όμως δεν έκανε τίποτα».

Ευθύνη επίσης έχει και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που απέρριψε την προσφυγή πολιτών, κατά της συμφωνίας συμβιβασμού που είχε υπογράψει η εταιρεία Siemens με το ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Ν. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Κ. Κουσούλη, δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 2913/2017 απόφασή της, με την οποία απορρίπτεται ως απαράδεκτη η αίτηση ακύρωσης των προσφευγόντων. Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι τόσο το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», όσο και οι τέσσερις φορολογούμενοι που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο, δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους, καθώς η συμφωνία δεν είναι εν τη στενή έννοια φορολογικό θέμα, αλλά ούτε αρκεί απλώς η επίκληση της ιδιότητας του φορολογούμενου για την τεκμηρίωση του έννομου συμφέροντος.

Ο εισηγητής της υπόθεσης Κ. Κουσούλης, όπως και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αν. Παπαδημητρίου και Όλγα Παπαδοπούλου μειοψήφισαν.

Το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και οι φορολογούμενοι, με την προσφυγή τους στο ΣτΕ υποστήριζαν ότι η συμφωνία συμβιβασμού είναι αντίθετη σε διατάξεις του συντάγματος. Ακόμη υποστήριζαν ότι είναι αντίθετη στο δημόσιο και εθνικό συμφέρον, καθώς από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα, προκλήθηκε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και η ηθική βλάβη (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 14.11.2017).



Αυτός που δεν ξέρει την Αλήθεια είναι απλά άσχετος. Όμως, αυτός που ξέρει την Αλήθεια και τη διαψεύδει είναι κάθαρμα (Μπ. Μπρέχτ)



Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

.

 Πηγή:




Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου