΄Είσαι ένας από τους 4.043.017 φορολογούμενους (το 83,15% του συνόλου) που το έτος 2018 δήλωσαν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μέχρι 20.000,00 ευρώ, βλέπε (ΑΑΔΕ) https://www.aade.gr/menoy/statistika-deiktes/eisodema/etesia-statistika-deltia). Τότε ανήκεις στην «μεσαία» τάξη κατά τον «λόγιο» πολιτικό κ. Σταικούρα (λέμε τώρα κάτι και εμείς για να περνάει η ώρα). Η «ανακάλυψη» αυτή έγινε για να δικαιολογηθεί η μείωση του ακατάσχετου. Δηλαδή ένας άνθρωπος που μένει μόνος του με 537 ευρώ μπορεί να τα βγάλει πέρα πληρώνοντας το ενοίκιο, το φαγητό του και τους λογαριασμούς του. Στους δύο ενήλικες αρκούν τα 906 ευρώ το μήνα. Εάν οι δύο αυτοί ενήλικες αποκτήσουν και ένα παιδί, τότε σύμφωνα πάντα με τον κ. Χρ. Σταϊκούρα «σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και ένα τέκνο οι δαπάνες είναι 1.126 ευρώ το μήνα». Επίσης αν υπάρχουν δύο παιδιά «οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1347 ευρώ».
Εν τέλει μας λύθηκε η απορία. Γιατί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι αυτή που είναι. Απλά επειδή μας κυβερνούν τέτοιοι «μεγάλοι» πολιτικοί άνδρες, υπουργοί και πρωθυπουργοί.
Αλλά εσύ οδεύοντας προς το 2021 «πανηγυρίζεις» για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημοσίου και τις επερχόμενες επενδύσεις τύπου Microsoft.
Η εικονική πραγματικότητα μέσα από τα μάτια της «μοναξιάς» σου
Εκδίδεις τα πιστοποιητικά και υπεύθυνες δηλώσεις που χρειάζεσαι από τον καναπέ σου, με τον φορητό σου υπολογιστή. Έχεις τον κόσμο στα πόδια σου. Δεν «πανηγυρίζεις» μόνο εσύ. Χαρές και πανηγύρια έχει και η κυβέρνηση.
Εισέρχεσαι στο gov.gr και «όλος ο κόσμος είναι στα πόδια σου». Συνειδητοπείς ότι «έχεις όλη την περιουσία σου σε μια εικόνα». Έχεις την «δημοκρατική» επιλογή να εισέλθεις στην εφαρμογή με όποιο κωδικό πρόσβασης θέλεις. Θέλεις τον κωδικό του taxisnet, θέλεις των λογαριασμών σου που διαθέτεις στις τράπεζες (alpha bank, της εθνικής, της eurobank ή της πειραιώς).
Θεωρείται βέβαιον ότι ως «μεσαία» τάξη σίγουρα διαθέτεις λογαριασμούς καταθέσεων αν όχι σε όλες τουλάχιστον σε δύο τράπεζες με «φουσκωμένο κομπόδεμα»...
Ας επιστρέψουμε στους πανηγυρισμούς σου.
Αρχίζεις να αναρωτιέσαι, ρε μπας και βλέπουν και άλλοι ότι εγώ; η ΑΑΔΕ έχει πρόσβαση στην περιουσία μου. Λες που είναι το πρόβλημα; Η κυβέρνηση της χώρας μου βλέπει την περιουσία μου. Εδώ την πάτησες. Ο ιδρυτικός νόμος της ΑΑΔΕ είναι αντίθετος στις επιταγές του Συντάγματος καθώς αφενός διότι ανατίθενται σε αυτήν αρμοδιότητες του στενού πυρήνα του κράτους και αφετέρου είναι πολιτικά ανεύθυνη και δεν υπόκειται σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρότι υποκαθιστά την Κυβέρνηση. Ειδικότερα, η σύσταση της επίμαχης ανεξάρτητης Αρχής παραβιάζει τα άρθρα 82, 84 και 86 του Συντάγματος, καθώς δεν μπορεί να τις καταλογιστεί πολιτική ευθύνη, όπως αναγνωρίζεται από το κοινοβουλευτικό σύστημα στα μέλη της Κυβέρνησης. Συνεπώς, οι αρμοδιότητες της Αρχής σε αντίθεση με τις Συνταγματικές επιταγές την καθιστούν φορέα στην ουσία νομοθετικής εξουσίας, που υποκαθιστά εν τέλει την Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να ελεγχθεί από τα αρμόδια υπουργεία, δεν λογοδοτεί και δεν έχει ευθύνες, παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις του κοινοβουλευτικού συστήματος και της εκτελεστικής εξουσίας. Ευθύς μόλις τυπώσεις τα πιστοποιητικά που επιθυμείς, αυτόματα τελειώνουν οι χαρές και τα πανηγύρια. Δυστυχώς ή ευτυχώς για σένα, συνεχίζεις να ανήκεις στους 4.043.017 φορολογούμενους (το 83,15% του συνόλου) και ανήκεις στην «μεσαία» τάξη.
Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία
Η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου και η Επένδυση της Microsoft. Βασικές έννοιες. Τι είναι τα DataCenter: Ένα Data Center είναι ένας χώρος, συνήθως σε ένα κτίριο, μέσα στον οποίο φιλοξενούνται υπολογιστές, διακομιστές και συστήματα δικτύωσης τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αποθηκεύσει ένας οργανισμός τα δεδομένα του πληροφοριακού του συστήματος. Ένα Data Center συνήθως απασχολείται με το να αποθηκεύει, να επεξεργάζεται και να διαμοιράζει μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε πελάτες (clients) με την λογική client-server. Για παράδειγμα σε έναν τέτοιο χώρο μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει τη ιστοσελίδα του ώστε να είναι προσβάσιμη από το Διαδίκτυο. Ένα Data Center φροντίζει για τα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που φιλοξενεί αλλά και την αποτροπή καταστροφής από φωτιά, πλημμύρα ή διακοπή ρεύματος παρέχοντας τα απαραίτητα συστήματα προστασίας. Επίσης υλοποιεί πολιτικές ασφαλείας των εργαζομένων οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στους χώρους μόνο μετά από εξουσιοδότηση με χρήση ειδικών διαπιστευτηρίων, όπως ηλεκτρονικών καρτών πρόσβασης. Άλλη μία προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία ενός Data Center είναι η αδιάκοπη σύνδεση του με γρήγορες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Τα υπέρ (με επιφυλάξεις)
Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud (νέφος) που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον με την «επένδυση» της Microsoftθα αποθηκεύονται στα datacenter που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας.
1) Λένε ότι το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή η Microsoft θα επενδύσει 500 εκατ.για τη δημιουργία ενός «κέντρου αποθήκευσης δεδομένων» στην Αττική που προβλέπεται σε «βάθος χρόνου» να φτάσει το 1 δισ. Θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων. Αντίστοιχες επενδύσεις στην Πολωνία και την Ιταλία ανήλθαν στο 1 και 1,5 δισ. αντίστοιχα.
1α) Η πρώτη επιφύλαξη: Η επένδυση θα χρηματοδηθεί απο την Microsoft ή από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. που αναλογούν στην Ελλάδα;
2) Θα δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ η Microsoft θα εκπαιδεύσει 100.000 άτομα, όχι, ωστόσο, για να τα προσλάβει αλλά για τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί.
2α) Η δεύτερη επιφύλαξη: Οι οικονομικές επιπτώσεις από την επένδυση είναι οι ακόλουθες:
1) δημιουργία ενός χώρου στην Αττική που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις,
2) ο βασικός εξοπλισμός θα έρθει από το εξωτερικό,
3) το προσωπικό που θα απασχοληθεί θα είναι πολύ περιορισμένο αριθμητικά και όχι ανώτατης ειδίκευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το προσωπικό του συγκεκριμένου κέντρου υπολογίζεται σε 100 περίπου άτομα, μαζί με το βοηθητικό προσωπικό π.χ. φύλακες κλπ.
3α) Η τρίτη επιφύλαξη: Οι δαπάνες εκπαίδευσης των 100.000 ατόμων θα επιβαρύνουν την Microsoft ή τον ΟΑΕΔ;
4) Αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας καθώς τα ψηφιακά αρχεία θα βρίσκονται στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο cloud θωρακίζονται τόσο από τους πολύ αυστηρούς κανόνες που θέτει η ίδια η Microsoft όσο και από το θεσμικό πλαίσιο του GDPR που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα στη διακίνηση προσωπικών δεδομένων.
4α) Η τέταρτη επιφύλαξη: Το επιχείρημα της ασφάλειας είναι τουλάχιστον φαιδρό. Τα ψηφιακά αρχεία δεν είναι στρατόπεδο για να τοποθετήσεις σκοπιές. Όσους φύλακες κι’ αν βάλεις μπορούν να αποθηκευτούν, να διαρρεύσουν και να σταλούν όπου θέλει η Microsoft, όπως η Vodafone επί εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ας Μιλήσουμε για τα «Πονηρά, τα «Σκληρά» του Μέλλοντος σου
Τα «πονηρά»: Στις 26/03/2010, μια δημοσιογραφική επιτυχία και αποκάλυψη προκάλεσε πανικό στη Microsoft. Σε αυτήν, δημοσιευόταν το μακροπρόθεσμο πλάνο της εταιρείας-κολοσσού στην αγορά λογισμικού και ψηφιακών παροχών και υπηρεσιών το οποίο αφορούσε την ίδρυση νέων «βασικών και υποστηρικτικών» datacenters σε ολόκληρη την υφήλιο.
Σύμφωνα με τους ελάχιστους εξειδικευμένους στο ρεπορτάζ του ψηφιακού κόσμου δημοσιογράφους που είχαν πρόσβαση στον φάκελο και τις φωτογραφίες, τα σλάιντς και τα εσωτερικά σημειώματα του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, «το σχέδιο είναι να κατασκευαστούν datacenters με τη μορφή «δίδυμων εγκαταστάσεων» για κάθε γεωγραφική περιοχή, με το πρώτο, το βασικό κέντρο να αποτελεί τον κύριο συλλέκτη δεδομένων και το δεύτερο, το βοηθητικό, να υποστηρίζει, σε περίπτωση ανάγκης ή καταστροφής και προσπάθειας ανάκτησης δεδομένων, τις λειτουργίες του πρώτου».
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μάλιστα, παρουσίαζε και τα «δίδυμα» των datacenters ανά τον κόσμο, που θα διαμορφώνονταν «μέσα στην επόμενη δεκαετία και ανάλογα με τις εξελίξεις σε κάθε περιοχή». Στη Λατ. Αμερική, για παράδειγμα, το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft αναρωτιόταν αν το βασικό κέντρο θα έπρεπε να ιδρυθεί στη Βραζιλία ή τη Χιλή, που, ας σημειωθεί ότι τότε βρίσκονταν πάνω στο κύμα των αριστερών κυβερνήσεων του Νότιου Κώνου, με το βοηθητικό να τοποθετείται στην Κολομβία.
Για την Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο, τα πράγματα φαίνονταν πιο ξεκάθαρα στην εταιρεία και τους ιθύνοντες της. Στην Κεντ. Ευρώπη, το βασικό κέντρο θα ιδρυόταν στην Τσεχία και το βοηθητικό, στην Ουγγαρία. Στην Ανατ. Ευρώπη, οι υποψήφιες χώρες ήταν η Πολωνία και η Ρουμανία, χωρίς να διευκρινίζεται πού θα ιδρυόταν το βασικό και πού το βοηθητικό. Στην Κ. Αμερική, η Microsoft θα αναβάθμιζε το datacenter στο Μεξικό και θα το υποστήριζε με ένα ακόμη στο Πουέρτο Ρίκο. Στην Ασία, και δίπλα στο πρωταρχικό της Ιαπωνίας, θα ιδρύονταν datacenters στη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο, ο κλήρος έπεφτε στην Ελλάδα, για την ίδρυση ενός βοηθητικού κέντρου με την «σίγουρη» επιλογή για το κράτος που θα αποτελούσε το «δίδυμο» στην εγκατάσταση των αλληλοσυμπληρούμενων datacenters θα ήταν το Ισραήλ.
Και έτσι και όπως φαίνεται, σχεδόν έντεκα χρόνια μετά, οι τότε διαρροές επιβεβαιώνονται πλήρως σήμερα, με την πανηγυρική ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αττική έχουν επιλεγεί από την Microsoft για την ίδρυση ενός datacenter της εταιρείας. Και πάντα στο πλαίσιο των ευρύτερων, πολύ «στενών» σχέσεων που έχει διαμορφώσει πλέον το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την Ανατ. Μεσόγειο και η σφυρηλάτηση της τετραμερούς συμμαχίας ανάμεσα στην Αθήνα, το Τελ Αβίβ, τη Λευκωσία και το Κάιρο. Τελικά, ΑΟΖ φαίνεται ότι υπάρχουν και στον ψηφιακό χωροχρόνο, τουλάχιστον ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.
Ο κολοσσός του διαδικτύου ανακοίνωσε την ίδρυση του βασικού datacenter στην Ανατολική Μεσόγειο, στις 22/01/2020. Αυτή η επένδυση μεγαλώνει το παγκόσμιο υπολογιστικό νέφος της εταιρείας μας σε 56 διαφορετικές περιοχές υπολογιστικού νέφους και σε 21 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με τη νέα περιοχή υπολογιστικού νέφους του Ισραήλ να τίθεται σε εκκίνηση με το Microsoft Azure μέσα στο 2021 για να ακολουθήσει το Microsoft 365 αμέσως μετά. Και το Ισραήλ πλέον θα γίνει τμήμα μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις υπολογιστικού νέφους στον κόσμο, που ήδη εξυπηρετεί περισσότερους από ένα δις. πελάτες και περισσότερες από 20 εκατ. επιχειρήσεις.
Οι λέξεις έχουν τη σημασία τους: το Ισραήλ (και κατ’ επέκταση, η Ελλάδα) γίνεται «τμήμα» του υπολογιστικού νέφους. Τα κράτη και οι εθνικές κυβερνήσεις «προσαρτώνται» στην ψηφιακή επικράτεια της Microsoft. Τα υπολογιστικά νέφη «σκεπάζουν» με βαριά σύννεφα επιχειρηματικής εξάρτησης την υφήλιο υπάρχουν 56 διαφορετικές περιοχές υπολογιστικού νέφους μόνο της Microsoft, χωρίς δηλαδή να υπολογίζουμε τις αντίστοιχες της Google ή της Facebook, που περικλείουν και καταλαμβάνουν 21 διαφορετικές, γεωγραφικές περιοχές. Ο ψηφιακός κόσμος «εποικίζει» τον γεωγραφικό. Η Microsoft «ανακαλύπτει» το Ισραήλ ή την Ελλάδα, και για την ακρίβεια και σε πρώτη φάση, την ψηφιακή προσαρμογή των κρατικών μηχανισμών τους, και τα καθιστά «τμήμα» της, όπως ο Κολόμβος ανακάλυπτε τον Νέο Κόσμο και τον κατακτούσε στο όνομα του βασιλικού στέμματος της Ισπανίας.
Η εταιρεία κάνει «τμήμα» της (και) την Ελλάδα, όπως νωρίτερα έκανε «τμήμα» της, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ολλανδία ή το Ισραήλ. Το στέμμα της Microsoft κατακτά τη γεωγραφική περιοχή της ελλαδικής επικράτειας και για την ακρίβεια και σε πρώτη φάση, τις τρεις διαφορετικές, ψηφιακές και υπολογιστικές, περιοχές νέφους που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα αναπτύξει στον δημόσιο τομέα, το κράτος, τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους. Εκεί, η Microsoft θα κατέχει το απόλυτο μονοπώλιο εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων και συμπεριφορικού πλεονάσματος από τη διαδικτυακή εργασία, κίνηση και καταγραφή των στοιχείων που οι τομείς του δημοσίου και του κράτους θα διακινούν καθημερινά στην ψηφιακή προσαρμογή και μετάβαση τους ή, αλλιώς στην εποχή της ψηφιακής και on line κατασκόπευσης των εργαζομένων και των φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, με την άδεια και τη συνενοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το 2017, στο ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σ. Ναντέλα έκανε έναν απολογισμό των, κατά την έκφραση του ««στρατευμάτων της εταιρείας» που θα βρίσκονται σε μία «εκστρατεία» αλλαγής του κόσμου» από σήμερα και για τα επόμενα χρόνια» με στόχο την πρωτοκαθεδρία στην κερδοφορία: Τουλάχιστον πεντακόσια εκατ. συσκευές χρησιμοποιούσαν εκείνη τη στιγμή, Windows 10. Εκατόν δέκα εκατ. ήταν οι χρήστες του λογισμικού Office τον μήνα Φεβρουάριο εκείνου του έτους. Εκατόν σαράντα εκατ. ήταν οι συνδρομητές στην Cortana, την ψηφιακή βοηθό εικονικού και πραγματικού περιβάλλοντος. Τουλάχιστον 12 εκατ. ήταν τα νομικά πρόσωπα, οι επιχειρήσεις, οι εταιρείες, οι κρατικοί οργανισμοί και οι δημόσιοι φορείς, οι χώρες που είχαν εγγραφεί στις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους της Microsoft, φέρνοντας μαζί τους, περίπου το 1,2 δισεκατομμύριο του πληθυσμού της υφηλίου. Ο Ναντέλα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ανάμεσα στις εταιρείες που επέλεξαν να…πετάξουν στα υπολογιστικά και ψηφιακά, κατασκοπευτικά σύννεφα της Microsoft ήταν «το 90% όσων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500».
Ο Ναντέλα ήταν ασυγκράτητος. Ασυγκράτητος και αποκαλυπτικός, χρησιμοποιώντας διόλου τυχαία, δανεική γλώσσα από τα «γεράκια» του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον. Απευθυνόμενος στους προγραμματιστές που τον κοιτούσαν εκστασιασμένοι, τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του: «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις την πρόοδο σε όλο το εύρος και το βάθος της κοινωνίας και της οικονομίας μας, το πόσο διάχυτη και παντού είναι η ψηφιακή τεχνολογία. Και εμείς, είμαστε στην πρωτοπορία αυτής της εκστρατείας. Το ζήτημα για εμάς στη Microsoft είναι να κάνεις με αυτήν την τεχνολογία οτιδήποτε θα έχει ευρύ αντίκτυπο. Και εγώ σας λέω κάντε τα πάντα! Αλλάξτε τον κόσμο! Δώστε σοκ και δέος!». Οι προγραμματιστές χειροκροτούσαν όρθιοι, αποθεώνοντας τον «αρχιστράτηγο» των ψηφιακών «πολέμων» που υποσχόταν σοκ και δέος στην «εκστρατεία» εναντίον ποιου «εχθρού»;
Μα, φυσικά εναντίον του «άνω του ενός δις. ανθρώπων και των πάνω από 20 εκατ. επιχειρήσεων» που έχουν εγγραφεί και ουσιαστικά παραδοθεί στο υπολογιστικό νέφος της Microsoft. Εκεί, στα datacenters, είναι ο τόπος όπου οι ψηφιακές υπηρεσίες και τα εργαλεία της Microsoft στον ψηφιακό κόσμο διασταυρώνονται με την ανάγκη ο κατασκοπευτικός καπιταλισμός της εποχής μας να έχει «υπαρκτή» και πολύ «υλική» υπόσταση χώρου και μεθόδων αποθήκευσης και καταχώρισης αυτών των δεδομένων: κτήρια,
Οι «δίδυμες» κυβερνήσεις στην Ελλάδα και το Ισραήλ άνοιξαν τον δρόμο για τα «δίδυμα» datacenters της Microsoft στην πολύ ευαίσθητη πια περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Για την Microsoft, ο «πόλεμος» αυτός έχει ήδη ξεσπάσει, εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Τον κήρυξε ο Ναντέλα. Και είναι ένας «πόλεμος» μονομερής, αόρατος και μέχρι στιγμής, νικηφόρος για την εταιρεία και τουλάχιστον για όσο διάστημα, πελάτες και χρήστες των προϊόντων της δεν καταφεύγουν μαζικά και συντονισμένα έστω και στην ελάχιστη, δικαστική και πολιτική, προστασία από τις πρακτικές της Microsoft. Για έναν απλούστατο λόγο δε συμβαίνει αυτό: επειδή όταν γράφεται η αλήθεια για τα datacenters της Microsoft και όχι μόνο αυτής (αντίστοιχες εγκαταστάσεις και αντίστοιχα clouds έχουν και η Google και η Facebook) οι πολίτες των σύγχρονων δημοκρατιών συμπεριφέρονται μέχρι στιγμής, περισσότερο ως αποχαυνωμένοι «χρήστες» και ελάχιστα, ως σκεπτόμενοι άνθρωποι.
Τα «Σκληρά»: Η Εκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) αναφέρει: Οι μισές δουλειές θα γίνονται από μηχανές έως το 2025, καθώς η πανδημία Covid-19 επιταχύνει την αυτοματοποίηση. Οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από αυτοματοποιη-μένες, «έξυπνες» και άλλες μηχανές έως το 2025. Σήμερα περίπου το ένα τρίτο των εργασιών γίνονται από μηχανές.
Η γενική τάση είναι ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται εν μέσω πανδημίας, ενώ η καταστροφή θέσεων επιταχύνεται, καθώς ολοένα περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη νέα τεχνολογία και στην αυτοματοποίηση, παρά στους ανθρώπους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Ποιοι θα πληγούν περισσότερο: Οι χειρωνακτικές και εργασίες ρουτίνας στις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, καθώς επίσης στην επεξεργασία δεδομένων, απειλούνται κατ' εξοχήν από την επανάσταση της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής. Οι χαμηλόμισθοι και ανειδίκευτοι θα πληγούν περισσότερο. Από την άλλη, νέες θέσεις εργασίας θα αναδυθούν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό «νέφος», η υγεία, η πράσινη οικονομία και η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.
Είσαι ένας από τους 4.043.017 φορολογούμενους (το 83,15% του συνόλου) που το έτος 2018 δήλωσαν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μέχρι 20.000,00 ευρώ. Σήμερα βλέπεις στο gov.gr την «περιουσία» σου. Αύριο, έχεις αναρωτηθεί τι θα βλέπεις αύριο εάν συνεχίσεις με το βλέμμα της μοναξιά σου;
Το αύριο όμως εκκινείται από σήμερα. Σ’ έχουν διπλο-αμπαρώσει μέσα λόγω covid. Η πρώτη φορά έγινε πριν από λίγο καιρό. Η δεύτερη θα ανακοινωθεί από ώρα σε ώρα. Ήδη σήμερα είσαι ένας από το 12% των εργαζομένων που «αμείβεται» από 0-200 ευρώ ή ανήκεις στο 72,9% που αμείβεται έως 1.000 ευρώ; (έρευνα της ΓΣΕΕ-οικονομική κρίση φέρνει ο κοροναϊός-24/10/2020).
Αλήθεια τι σκέφτεσαι να κάνεις; Να αρνηθείς την εξέλιξη δεν μπορείς. Μπορείς όμως να επιβάλεις τους όρους σου. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να σε κατηγορήσουν για λάτρη του όχι, έχεις τουλάχιστον το δικαίωμα να προτείνεις τους όρους σου:
Πρώτος όρος: Ναι, στα ρομπότ αλλά τα ρομπότ να υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές με βάσει της παραγωγής που παράγουν. Ο βασικός μισθός να καθορίζεται με βάσει την παραγωγή μιας ανθρωποημέρας (οκταώρου). Ότι παράγουν επιπλέον (υπερωρίες) να επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης να υπάγονται σε Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Το κέρδος: Δεν μειώνονται τα έσοδα του κράτους και οι επιχειρήσεις καταχωρούν στις αποσβέσεις τους τα ρομπότ. Η μέτρηση της παραγωγής είναι απλή. Τοποθέτηση ενός μικροτσίπ στα ρομπότ. Τά έσοδα αυτά επιστρέφουν σε εσένα.
Δεύτερος όρος: Ναι, στην επένδυση της Microsoft, αλλά τον έλεγχο της διαχείρισης των data και τον τελικό λόγο θα τον έχει διακομματική επιτροπή με αντιπρόσωπο από κάθε κόμμα.
Εάν σου πούν ότι ζητάς πολλά, τότε δεν σου απομένει παρά να πάρεις τηλέφωνο την μοναξιά σου και να βγείς στους δρόμους ή θα ζητιανεύεις τα ψίχουλα που θα σου δώσουν, βιώνοντας την σημερινή φάση του καπιταλισμού, του κατασκοπευτικού.
Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος
Πηγή:1) : Γιάννη Νικολόπουλου, νομικού και δημοσιογράφου
Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου