Σήμερα το βράδυ πάλι το μυαλό ταξίδεψε χρόνια πίσω (οι παρενέργειες της απαγόρευσης). Ήταν τέλη Νοέμβρη του 1981. Απολυόμαστε από φαντάροι. Το τάγμα που υπηρετούμε (τέρμα θεού-αρχές αλλάχ) πολλοί όμοιοι σου έχουν την ειδικότητα του τυφεκιοφόρου (κοινώς έχεις τρία λεπτά ζωής σε περίπτωση πολέμου). Η «παράδοση» προέβλεπε όταν απολυόταν μια σειρά (κάθε δύο μήνες) το προηγούμενο βράδυ γινόταν γλέντι.Μαζί ήταν ο Β. Κορακάκης (μπουζούκι) και ο Γ. ο Κούκιος (κιθάρα). Στην παρέα σας ήταν και καμμιά δεκαριά ποινικοί. Σημειωτέον δε ότι οι περισσότεροι φασίζοντες καραβανάδες είχαν λουφάξει με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Επόπτης του τάγματος εκείνο το βράδυ ήταν ο διοικητής του μαυροσκούφηδων (ένας νοσταλγός).Ενώ είστε στο τσακίρ κέφι και όλοι είστε μια αγκαλιά ανοίγει την πόρτα του ΚΨΜ και μπουκάρει ο επόπτης. Αρχίζει να βρίζει ουρλιάζοντας για να το διαλύσουμε. Ξαφνικά καρέκλες πετιώνται κάτω και σηκώνονται οι φίλοι σου οι ποινικοί να υπερασπιστούν εσάς και την «παράδοση». Το κλίμα ηλεκτρίζεται επικίνδυνα γιατί αρχίζουν να ξεπροβάλλουν μαχαίρια. Στα μάτια του επόπτηζωγραφίζεται ο φόβος και ο πανικός. Ολα κρέμονται από μια κλωστή. Επεμβαίνετε για να προστατέψετε τους φίλους σας. Παρά το μεθύσι σας και απευθυνόμενοι στον επόπτη του λέτε. Εντάξει, το διαλύουμε τώρα αλλά εαν αύριο βγάλεις κανέναν στην αναφορά δεν εγγυώμαστε για την ζωή σου. Το θέμα ευτυχώς έληξε εκεί(μερικές φορές η άσκηση λεκτικής ή μή βίας είναι αναγκαία απέναντι στην εξουσία,έτσι λένε...).
Την άλλη ημέρα που απολυόμασταν,πενήντα άτομα μας πήγαν συνοδεία στην πύλη τραγουδώντας το «σαν βγω απ’ αυτή την φυλακή». Οι φίλοι μας οι ποινικοί απλώς ανοιγόκλειναν το στόμα (δεν γνώριζαν τα λόγια) έχει κάποια σημασία αυτό άραγε;
Οι γραμμές που ακολουθούν είναι μια προσπάθεια αποπληρωμής του χρέους αυτού σ’ αυτούς τους φίλους τους ποινικούς.
Η πρώτη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η μεταφορά τηςγενικής γραμματείας αντεγκληματικής πολιτικής (μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι φυλακές) που μέχρι πρότινος υπάγονταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης στη νέα δομή του υπουργείου «προστασίας του πολίτη» (09-07-2019).
Χειροκροτητές, οι σοφρωνιστικοί: «Το υπάρχον σύστηµα έχει αποτύχει». Στον σωστό δρόµο είναι οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη για την Οµοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, µε την προϋπόθεση ότι οι υπάλληλοι θα διατηρήσουν την πολιτική φυσιογνωµία τους (η συντεχνία σε όλο της το μεγαλείο, άλλωστε δεν τους ενδιέφερε τίποτε άλλο).
Ο αντίλογος:Ποινή χωρίς δικαιοσύνη σηµαίνει εκδίκηση. Πρόκειται για την πιο εχθρική προς τη Δκαιοσύνη τοποθέτηση που έχει ακουστεί στη χώρα µας τα νεότερα χρόνια. Μάλλον δεν υπάρχει η αναγκαία παιδεία για να αντιληφθούν ότι στη δηµοκρατία και στο κράτος δικαίου η ασφάλεια είναι αδιαχώριστη από τη ∆ικαιοσύνη (Ν. Παρασκευόπουλος, Πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης).
Αποδομώντας του «αρίστους» του υπουργείου «προστασίας του πολίτη»:
α) υπουργός ο σημητικός κ. Χρυσοχοίδηςπαρασημοφορηθείς από το FBI,
β)) υφυπουργός ο κ. Ελ. Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου είναι γέννημα θρέμα της ΕΛΑΣ. Ενός κατ’ εξοχήν κατασταλτικού μηχανισμού δίχως ίχνος κουλτούρας και επιστημονικών προσόντων για τον θεσμό της δικαιοσύνης στο χώρο των κέντρων κράτησης. Άλλωστε στο βιογραφικό του αναφέρεται «κατετάγη το Σεπτέμβριο του 1974 στο σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981. Παρακολούθησε σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στo πλαίσιο Ε.Ε.,
γ)Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής , κ. Σ. Νικολάου.Προσόντα: Η κ. Νικολάου είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Αυτό που δεν αναφέρεται βέβαια είναι ότι την επικοινωνιακή της πολιτική είχε αναλάβει ο Τ. Τζιτζίκος, ένας από τους στενούς συνεργάτες του ακροδεξιού προέδρου των ΗΠΑ, τον οποίο η εφημερίδα Καθημερινή αποκαλούσε τον «Έλληνα Τραμπ». Ο Τζιτζίκος ίδρυσε μια συμβουλευτική εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας (την «Dynamis»). Σύμφωνα μάλιστα με την Καθημερινή βασικό του πρότζεκτ (πριν από τις ελληνικές εκλογές) ήταν να βάλει την κ. Νικολάου στην ελληνική Βουλή. Ο Τζιτζίκος κάλεσε την Σ. Νικολάου στο Λευκό Οίκο, όπου της έκανε όπως λέει το «τεστ»: «Ηταν σημαντικό να σιγουρευτώ πως ήταν συνειδητοποιημένη και πως έμπαινε στην πολιτική για τους σωστούς λόγους».Η ειδίκευση της: Η δικηγορική εταιρία την οποία ίδρυσε το 2004 ασχολείται με το Δίκαιο Επιχειρήσεων, Φορολογικό-Διοικητικό Δίκαιο, Οικονομικό-Ποινικό Δίκαιο, καθώς και με ζητήματα Ενέργειας.
Οι «σωστοί» άνθρωποι στις σωστές θέσειςμε τα ανάλογα προσόντα και με τις ευλογίες του Boss.
Η Ελλάδα είχε χαρακτηριστεί από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα «αποκλίνουσα περίπτωση» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα όσον αφορά α) τον υψηλό ρυθμό αύξησης του αριθμού των κρατουμένων, β) τη διαμόρφωση του ποσοστού χρήσης της φυλάκισης με τη έκτιση (μακροχρόνιων) ποινών που επιβάλλονται στη μεγάλη πλειονότητά τους για κακουργηματικές πράξεις, και γ) την ακραία έλλειψη χώρου και τα υψηλά ποσοστά πληρότητας των φυλακών (πρώτη στην Ευρώπη βάσει δεδομένων του έτους 2004). Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους που διαμορφώνουν την κατάσταση στα καταστήματα κράτησης της χώρας (χωροταξικός σχεδιασμός, στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού, υποδομές, αποστολή και ρόλος στο πλαίσιο του ποινικοκατασταλτικού συστήματος και της διαχείρισης κοινωνικών προβλημάτων που ανατίθεται σ’ αυτό), έχουν συμπυκνωθεί στη διατύπωση ότι στο διεθνές περιβάλλον της ποινικής καταστολής. Η ελληνική εκδοχή συνίσταται στην κατά το δυνατόν «ανώδυνη» φύλαξη ενός πολιτισμικά ετερόκλητου και κατακερματισμένου πληθυσμού σχετικώς αδρανών και πολλές φορές ατάκτως συνωστιζόμενων ανθρώπων.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Άσχημες συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, συνήθης η αστυνομική κακομεταχείριση. Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται σε συνθήκες που αποτελούν προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια επισημαίνει μεταξύ άλλων έκθεση Επιτροπής για τις ελληνικές φυλακές. Επίσης τονίζει ότι είναι επείγουσα προτεραιότητα η αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος και ο τερματισμός της αστυνομικής κακομεταχείρισης. Μετά την επίσκεψη σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα στο διάστημα 28/3-9/42019(επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), η επιτροπή συνιστά στις ελληνικές αρχές να διορθώσουν δομικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε μακρόχρονη κακομεταχείριση κρατουμένων, υπερπληρότητα φυλακών και ελλείψεις σε προσωπικό, μεταξύ άλλων. Συχνή πρακτική η αστυνομική κακομεταχείριση.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει ανεπαρκές το υπάρχον σύστημα διερεύνησης των καταγγελιών για κακομεταχείριση. Σε ό,τι αφορά τις φυλακές, υπερβολικά πολλοί φυλακισμένοι εξακολουθούν να κρατούνται σε συνθήκες που αντιπροσωπεύουν μια προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι εντόπισε έως και 7 ανθρώπους σε κελί 9,5 τετραγωνικών μέτρων, με βρώμικα στρώματα και κουβέρτες, κοριούς, μούχλα στους τοίχους και το ταβάνι. «Οι συνθήκες σε συγκεκριμένες πτέρυγες των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού και τις φυλακές Νιγρίτας ήταν τόσο άσχημες που μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ότι ισοδυναμούν με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση». Η Επιτροπή καλεί τις συνθήκες να μειώσει τον αριθμό κρατουμένων, ώστε να διασφαλιστεί πως κάθε ένα άτομο ζει σε χώρο τουλάχιστον 4 τετραγωνικών μέτρων και έχει δικό του κρεβάτι. «Κανένας φυλακισμένος δεν θα έπρεπε να είναι αναγκασμένος να κοιμάται σε στρώμα στο πάτωμα. Επίσης στους κρατούμενους πρέπει να χορηγούνται προϊόντα υγιεινής και τακτική πρόσβαση σε ζεστό νερό»
Το βασικό σύνθημα στην εποχή του κορονοϊού αποτέλεσε το «κρατάμε αποστάσεις». Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται (επί ποινή προστίμου) οι συναθροίσεις πάνω από έναν αριθμό ατόμων ή η υπέρβαση ανώτατου αριθμού ατόμων που βρίσκονται σε ένα κατάστημα ανάλογα με την επιφάνειά του κλπ.Μόνο σε ένα χώρο και σε μια «κατηγορία» πολιτών δεν εφαρμόστηκε το παραπάνω σύνθημα, στους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές, παρά το γεγονός ότι στις Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα Καταστήματα Κράτησης γίνεται αναφορά σε μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης ως εξής: «Εφαρμογή των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης (ιδανικά απόσταση 2 μέτρων). Τα μέτρα αυτά πρέπει να εξειδικεύονται κατά περίπτωση ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε δομής. Το μέτρο της φυσικής αποστασιοποίησης αφορά τόσο κοινόχρηστους χώρους όπως χώροι αναψυχής, σίτισης, άθλησης, άλλων ομαδικών δραστηριοτήτων, όσο και τους χώρους κράτησης (κελιά) σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες της δομής». Βέβαια, ο συντάκτης των παραπάνω Οδηγιών πιθανολογείται ότι είχε γνώση του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές και για τον λόγο αυτό διατήρησε την επιφύλαξη «σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες της δομής» (όταν ο επιστημονικός λόγος αρχίζει να «μπάζει νερά» για να μην εκθέσουμε την κυβέρνηση).Άλλωστε, οι πολλαπλές καταδίκες της χώρας από το ΕΔΔΑ που αφορούν την παραβίαση του αρ. 3 της ΕΣΔΑ για τις συνθήκες κράτησης, αποτελούν απόδειξη της παραπάνω θέσης.
Δυστυχώς, η κατάληξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς η Ελλάδα δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης (λχ στη Γερμανία, στο Ην. Βασίλειο, στην Ισπανία, την Ιταλία, στη Γαλλία, στη Μ. Βρετανία προωθήθηκαν πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων που είτε είχαν μικρό υπόλοιπο ποινής είτε εξέτιαν μικρές ποινές. Αντίθετα, στη χώρα μας προτάχθηκε ως βασικό μέτρο η οριζόντια διακοπή της επικοινωνίας των κρατουμένων με το κοινωνικό τους περιβάλλον, μέσω της απαγόρευσης επισκεπτηρίων και τακτικών αδειών.
Ποια είναι όμως η σημερινή κατάσταση στις ελληνικές φυλακές; Συνολικά 208 κρούσματα σε κρατουμένους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερικούς φρουρούς.
Η πληθυσμιακή έκρηξη των κέντρων κράτησης αποτυπώνεται στο πιο κάτω πίνακα:
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΚΡΑΤΗΣΗΣ Ποσοστό
Πληρότητας
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
105,33%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ
109,52%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ
113,46%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
115,33%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
119,00%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ (2)
122,71%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ 124,44%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ι 124,47%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 126,09%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ (1) 126,67%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
129,78%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ 130,39%
ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΥΛΩΝΑ 134,10%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 134,30%
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΩΝ 146,88%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
148,04%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
149,45%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΙΟΥ 154,88%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
163,04%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 163,78%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 169,70%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 186,79%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΩ 191,07%
ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΒΟΛΟΥ 212,96%
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 216,05%
Με δεδομένο ότι αποτελούσε πολιτικά μείζον θέμα την δογματικών και ιδεοληπτικών της Ν.Δ. αυτό της αποσυμφόρησης των κέντρων κράτησης (όταν ήταν στην αντιπολίτευση), συνεπώς δεν περιμένουμε ουδεμία αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης της εγκληματικής τους πολιτικής.
Οι μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, η άγρια καταστολή, η στέρηση δικαιωμάτων και ο ψυχολογικός πόλεμος απαρτίζουν το σκηνικό στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Kαμία προστασία και αδιαφορία από το κράτος για τους «αποδιοπομπαίους τράγους» της κοινωνίας.Αυτοί είναι οι έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας. Γιατί στην ουσία όταν είσαι κρατούμενος δεν αντιμετωπίζεσαι ως άνθρωπος αλλά ως ένοχος.
Οι καταδίκες για τα ελληνικά κολαστήρια: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) σε έκθεση που δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2020(επί κυβέρνησης της Ν.Δ.) ύστερα από επισκέψεις σε ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα κάνει λόγο για συνθήκες διαβίωσης που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για κακομεταχείριση κρατουμένων από την αστυνομία, για έλλειψη σωφρονιστικού και ιατρικού προσωπικού καθώς και για το μεγάλο πρόβλημα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.«Κρατούμενοι βασανίζονται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε καθημερινή βάση. Οσοι κρατούμενοι δεν κακοποιούνται από τους σωφρονιστικούς αφήνονται στο έλεος του Θεού. Εδώ να θυμίσουμε τον 26άχρονο κρατούμενο στις φυλακές Λάρισας Σ. Μαλτέζο που πέθανε από φλεγμονή στο δόντι του αφού αντί για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του παρείχαν ντεπόν».
Η πανδημία πρόσχημα ενάντια σε κάθε δικαίωμα: «Από τη μεριά της φυλακής μια απλή θερμομέτρηση των υπαλλήλων και μια απολύμανση ήταν αρκετές. Η απολύμανση, όπως αποδείχτηκε αργότερα, αποτέλεσε ένα ακόμη σκάνδαλο, καθώς τα χρήματα τα έβαλαν στην τσέπη τους επιχειρηματίες, φίλοι και συγγενείς υπουργών που εν μια νυκτί με μια αλλαγή κωδικού μετέτρεψαν τις επιχειρήσεις τους από εταιρείες catering σε εταιρείες απολυμάνσεων»
«Δεν είχαν απολύτως καμία πρόσβαση σε διαδικτυακά μαθήματα όπως ψευδώς ανακοίνωνε στα δελτία Τύπου το υπουργείο. Οι κρατούμενοι όχι μόνο πρόσβαση σε ίντερνετ δεν είχαν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ούτε σε τετράδια καθώς οι συγγενείς δεν μπορούσαμε να τους τροφοδοτήσουμε με τα απαραίτητα.
Οι συνθήκες υγιεινής και το κολαστήριο νοσοκομείο: «Η κατάσταση της καθαριότητας και της υγιεινής στις φυλακές είναι γνωστό ότι ήταν σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο και πριν από την πανδημία. Τώρα δεν έχω καμία πληροφόρηση ότι υπάρχει κάποια εντατικότερη μέριμνα για τις συνθήκες υγιεινής. Εγώ αυτό που βλέπω όποτε επισκέπτομαι τις φυλακές είναι ότι η κατάσταση είναι η ίδια. Υπάρχει έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών καθαριότητας».Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Κορυδαλλού, τονίζεται ότι «στην ουσία δεν είναι νοσοκομείο αλλά «αναρρωτήριο» και δεν υπάρχει παρόμοιό του στην Ευρώπη ολόκληρη ως προς τις συνθήκες νοσηλείας». Σε περίπτωση κρούσματος φυσικά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Για να ξεμπερδεύουμε μία και καλή με τους «άριστους» και με τους υπόλοιπους demi season δεξιούληδες.Η Ν.Δ. είναι αυταπόδεικτο ότι απέτυχε οικτρά όχι μόνο στον τομέα της πρόσληψης της πανδημίας αλλά και σήμερα στην διαχείριση της. Απέδειξαν ότι είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Απόδειξη ότι θα είναι το ίδιο ανίκανοι και με τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες που έπονται.
Για τους έγκλειστους στα κέντρα κράτησης: Έχετε την πολιτική και την ποινική ευθύνη για τις ζωές των 11.500 εγκλείστων ανθρώπων στα κέντρα κράτησης.Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταδικαστεί σε διάφορες ποινές και όχι εις θάνατον.
Για τους έγκλειστους στα σπίτια τους: «Επίταξαν» δύο νοσοκομεία στη Θεσ/νίκη (τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και οι ζημίες κοινωνικοποιούνται) που το ένα χρωστά στο προσωπικό της όλο το 2020 και επιπλέον δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά covid. Αυτή ακριβώς είναι η άποψη τους για την ιατρική περίθαλψη της πλέμπας.
Αρθρο 25: (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων):
1.Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου ....και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους.
3.H καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.
'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο .....»
H φωτογραφία προέρχεται απότην ζωγραφική ενός αποφυλακισμένου και το ποίημα κρατούμενου που βρίσκεται στην φυλακή 19 χρόνια.
Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος
Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου