Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Δημιουργικές ιδέες για τις μέρες του lockdown

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤAΣΗ


Είμαστε εγκλωβισμένοι. Νοιώθουμε αποκομμένοι από οιανδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα. Και βαδίζοντας πάνω σε μια τεντωμένη χορδή περιμένουμε το εμβόλιο-θαύμα που θα επαναφέρει τη ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς.

Ωστόσο υπάρχουν λύσεις για να αξιοποιήσουμε τον «χαμένο χρόνο».

Μπορούμε, για παράδειγμα, να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά σεμινάρια που διευρύνουν τις γνώσεις μας γύρω από το θέατρο και άλλες τέχνες, αλλά και διαδικτυακά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά ή ακόμα και σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ας αναφέρω κάποιες πρωτοβουλίες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

- Το πρόγραμμα e-learning για το 2020-21 της «Ανοιχτής Τέχνης» (για πληροφορίες τηλ. 2103227188) έχει προγραμματίσει μια σειρά από σεμινάρια.

Σ΄ αυτό ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ασχολείται με τη θεατρική παιδεία, («Ο Σοφοκλής και το παγκόσμιο θέατρο»), τη φιλοσοφία («Τα μεγάλα έργα του Πλάτωνα») και τους προσωκρατικούς φιλοσόφους («Πυθαγόρας - Δημόκριτος, Ηράκλειτος» κ.ά.).

Επίσης ο Γιάννης Μεντζικώφ μας εισάγει στη σκηνογραφία-ενδυματολογία με θέμα «Η όψη του κόσμου», ο Βασίλης Νικολαϊδης αναφέρεται στη θεατρική σκηνοθεσία, η Κατερίνα Κοσκινά μιλάει για την πολιτιστική διαχείριση, ο Βασίλης Βασιλικός ασχολείται με τη δημιουργική γραφή ενώ πολλοί ακόμη αγγίζουν θέματα όπως η στιχουργική, η επιμέλεια κειμένου, η επιμέλεια εκθέσεων, η ιστορία της τέχνης, ο κινηματογράφος κ.ά.

- Από την άλλη ο ποιητής και διασκευαστής θεατρικών έργων Κωστής Πασχάλης ξεκίνησε μόλις e-learning συναντήσεις για τη θεατρική γραφή, με μαθήματα 10 εβδομάδων και δίδακτρα 300 ευρώ για νέες εγγραφές και 260 ευρώ για φοιτητές και ανέργους (καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του Ιανού ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό).

Αυτές οι εξ αποστάσεως συναντήσεις με αφορμή τον θεατρικό λόγο έχουν ως βάση τη διασκευή της λογοτεχνίας για το θέατρο.

- Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πήρε το Εθνικό Θέατρο ετοιμάζοντας μια διαδικτυακή δράση για παιδιά που στη συνέχεια θα παρουσιαστεί μέσα στα σχολεία. Πρόκειται για το έργο του Μάικλ Μορμπούργκο «Πιστεύω στους μονόκερους» το οποίο θα παιχτεί (ενδεχομένως) τον Δεκέμβριο στην κεντρική σκηνή σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Στην αρχική δράση ενθαρρύνεται η ενεργή εμπλοκή των παιδιών στη θεατρική διαδικασία, καθιστώντας τα ίδια συν-δημιουργούς. Έτσι δημιουργείται μια διαδραστική πλατφόρμα (www.n-t.gr) όπου η κυρία Μονόκερος στέλνει ηλεκτρονικά το πρώτο μέρος μιας ιστορίας για τους μικρούς μαθητές, αρχίζοντας μια αλληλογραφία μαζί τους που θα ζητηθεί να συνεχίσουν μέσα από διάφορες επιλογές. Η αλληλογραφία θα συνεχιστεί έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τις ιστορίες γράφει ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης που απέσπασε το πρώτο βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου το 2018, ενώ η σύλληψη, ο συντονισμός και το εκπαιδευτικό υλικό ανήκει στη Σοφία Βγενοπούλου.

Στο δεύτερο μέρος, μετά την επεξεργασία στην τάξη, το Εθνικό Νέων – ως θίασος πια – θα επισκεφτεί τα σχολεία για να δημιουργήσει με τα παιδιά την τελική μορφή δραματοποιημένης αφήγησης, την οποία θα συντονίσουν ειδικά εκπαιδευμένοι ηθοποιοί.

- Αλλά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια με θέμα «Η τέχνη της κριτικής θεάτρου». Διδάσκει η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα. Τα σεμινάρια, που θα διαρκέσουν από τις 3 Δεκεμβρίου έως την 1 Απριλίου (Δεκ.-Ιαν. 50 ευρώ το άτομο και Φεβρ.-Μαρτ. 50 ευρώ αντίστοιχα), θα πραγματοποιηθούν με τμήματα 7-10 ατόμων μέσω της πλατφόρμας Zoom κάθε Πέμπτη στις 19.00. Ωστόσο, όσοι θέλουν να τα παρακολουθήσουν πρέπει μέχρι τις 27.11.20 να στείλουν το βιογραφικό τους μαζί με ένα σύντομο κριτικό σημείωμα (ώς 200 λέξεις) στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@dithepi.gr.

Ακόμη, to ΔΘΠ, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη θεατρική πράξη της αρχαίας τραγωδίας», παρουσιάζει μια ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή για φορητές συσκευές που βασίζεται στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Αυτό το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι το βρίσκετε στην ιστοσελίδα https://antigonigame.gr.

- Τέλος, μια διαδικτυακή δράση για άτομα άνω των 65 ετών – καθώς και άτομα με ήπια γνωσιακή διαταραχή – προσφέρει το Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή, την οποία υλοποίησαν ο Νότης Παρασκευόπουλος και η Κωνσταντίνα Μαλτέζου της seveneleven.

Κάθε Πέμπτη στις 19.00 παρουσιάζει τη νέα σειρά διαδραστικών ξεναγήσεων «Ψηφιακό παιχνίδι για μεγάλους», που πραγματοποιείται με ελεύθερη συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής (έως 25 συμμετοχές) στο goulandris,gr.

Στόχος της δράσης είναι η καλλιέργεια της αίσθησης πως η Τρίτη Ηλικία παραμένει δημιουργική.      





Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου