«Να σταματήσει η καταστροφή του Μαινάλου και του Λυκαίου όρους. Καμία άδεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή», τονίζει σε ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας.
Σημειώνει ότι «Τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με τη μακροχρόνια εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο ισχυρά κίνητρα ώστε να μην αφήσουν ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες, ούτε πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά.
Σε αυτό το σχεδιασμό του κεφαλαίου είναι ενταγμένη και η εγκατάσταση δύο μεγάλων, καθώς και άλλων μικρότερων συγκροτημάτων ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και στην περιοχή του Λυκαίου όρους και της Ανδρίτσαινας.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι αγρότες έχουν πείρα από την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν η περιφερειακή αρχή της Πελοποννήσου (προηγούμενη και σημερινή) και αρκετές δημοτικές αρχές της Αρκαδίας. Όλοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την εξάπλωση των ΑΠΕ και η περιοχή μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο δάσος από ανεμογεννήτριες και πυλώνες γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προωθείται η πολιτική της "πράσινης" ανάπτυξης, του green new deal, με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος η ΕΕ προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.
Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων συνοδεύεται, εκτός των άλλων, με "απλοποίηση της αδειοδότησης για τις ΑΠΕ", προκειμένου να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα "αρπακτικά" της "πράσινης" ενέργειας. Και μόνο το γεγονός που η κυβέρνηση απομακρύνει και τους παραμικρούς περιορισμούς που υπήρχαν, επισπεύδοντας την τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών σε περιοχές που θα έπρεπε να προστατευτούν, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά τη λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης ήδη έχουμε επιβαρυνθεί με το τέλος ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για τον λαό».(Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου