Λίγοι παραπάνω πόντοι χιόνι έκοψαν την Ελλάδα στα δύο. Έκλεισαν κεντρικοί οδικοί άξονες και μετά άνοιξαν για να ξανακλείσουν τελικά. Το περιβόητο τηλεφωνικό «112» (Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης ) δεν λειτούργησε για μια ακόμα φορά. Ολόκληρες περιοχές της χώρας έμειναν χωρίς ρεύμα και σε άλλες κόπηκε ακόμα και το νερό. Και το κύμα κακοκαιρίας μόλις ξεκίνησε…
Στην Ελλάδα το φυσικό φαινόμενο της χιονόπτωσης μέσα στο Χειμώνα «παρέλυσε» το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη που επέλεξε για μια ακόμα φορά να εκδώσει ένα απαγορευτικό «φιρμάνι» για να …λύσει το πρόβλημα. Η πολιτική Μητσοτάκη – Χρυσοχοίδη των εντολών του «όλοι μέσα» και της «απαγόρευσης κυκλοφορίας» …επιστρατεύτηκε και στο χιονιά. Πάλι καλά που δεν έστειλαν τα ΜΑΤ (μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες) να …απωθήσουν τις χιονονιφάδες!!!
Η πολιτική των «απαγορεύσεων» του επιτελικού κράτους:
Επιστρατεύτηκε για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας και του κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών καταστάσεων.
Επιστρατεύτηκε για να βγάλει για ακόμα μια φορά «λάδι» τους εργολάβους που βγάζουν «χρυσάφι» από την εκμετάλλευση των εθνικών δρόμων αλλά δεν διαθέτουν τα μέσα για να τους διατηρούν ανοιχτούς όταν σκεπάζονται με χιόνι ή πλημμυρίζουν…
Η τακτική των κυβερνώντων είναι δοκιμασμένη σε τούτη τη χώρα. Είναι δοκιμασμένη στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ενός λαού που στο παρελθόν έχει θρηνήσει εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών υπηρεσιών προστασίας της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντας και της λαϊκής περιουσίας.
Μια πολιτική που:
— Για τις πλημμύρες φταίνε η «κλιματική αλλαγή» και το «υψηλό ποσοστό βροχόπτωσης» και όχι φυσικά το μπάζωμα των ρεμάτων από πάσης φύσης εργολάβους, η πολιτική των φωτογραφικών αλλαγών χρήσεων γης και η απουσία ολοκληρωμένο σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας της χώρας.
— Για τους φονικούς σεισμούς φταίει το μέγεθος του «φυσικού φαινομένου» που δεν μπορεί να προβλεφθεί και όχι φυσικά η ανυπαρξία αντισεισμικής πολιτικής, το πλήθος των αυθαίρετων κτισμάτων της κερδοσκοπίας και η απουσία κρατικών ελέγχων στα «προβληματικά» και «γερασμένα» δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της χώρας.
— Για τις φωτιές που «αφαιρούν» ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν δάση και νοικοκυριά ευθύνεται άλλοτε ο «στρατηγός άνεμος» και άλλοτε οι υψηλές θερμοκρασίες (σπάνιο φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο) και όχι φυσικά η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, η «αποψίλωση» από προσωπικό και μέσα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων προς όφελος οικοπεδοφάγων και εργολάβων.
Πίσω λοιπόν από κάθε φυσικό φαινόμενο «ακραίο» ή μη, το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι υπάρχει μια ακραία κρατική συμπεριφορά που εφαρμόζει μια πολιτική που θεωρεί πολυτέλεια τα έργα θωράκισης της χώρας απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα αφού δεν δίνουν κέρδη στα αφεντικά. Μια πολιτική που συχνά μετατρέπει τα φυσικά φαινόμενα σε παλινωδίες και δυστυχώς ορισμένες φορές σε τραγωδίες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου