Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Το εκκλησιαστικό τελεσίγραφο του Βλαντίμιρ Ζελένσκι



Σε ένα από τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 ένα ενδιαφέρον άρθρο, που αναφερόταν στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Ντενίς Σμιγκάλ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (https://www.fischundfleisch.com/wbernau/setze-alle-vorgaben-um-premier-der-ukraine-gab-versprechen-an-patriarchen-von-konstantinopel-69999). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου του 2020, ο Ουκρανός αξιωματούχος υποσχέθηκε στον Πατριάρχη την πλήρη διοικητική υποστήριξη προς τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (στη συνέχεια: ΟΕΟ), η οποία θα συμπεριελάμβανε τη μεταβίβαση στη δική της δικαιοδοσία των ναών της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (στη συνέχεια του κειμένου: ΟΟΕ). Το σχέδιο που παρουσίασε ο Ουκρανός αξιωματούχος προβλέπει τη μεταβίβαση των ναών και των ενοριών της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ΟΕΟ, όπως επίσης και όλο το φάσμα διοικητικής υποστήριξης αυτού του οργανισμού από την πλευρά του κράτους.

Ο Ντενίς Σμιγκάλ δήλωσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ότι θα φροντίσει προσωπικά την προαναφερόμενη δραστηριότητα. Το πρόσωπο-κλειδί για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας θα είναι ο επικεφαλής του Τμήματος Εθνοτικής και Εθνικής Πολιτικής και Θρησκευμάτων παρά τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας, Αντρέι Γιουράς, ο οποίος μέσω του γιου του, βουλευτή του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» (στμ: το κόμμα του Προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Ζελένσκι) Σβιατοσλάβ Γιουράς, σκοπεύει να αναλάβει στην Ανώτατη Ράντα νομοθετικές πρωτοβουλίες (στμ: ουκρανική Βουλή), που θα έχουν στόχο την ενίσχυση των θέσεων της ΟΕΟ. Ωστόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα τηρεί αποστάσεις από την προαναφερθείσα δραστηριότητα, φοβούμενος το πολιτικό κόστος και τη μείωση των πιθανοτήτων επανεκλογής του. Υπενθυμίζουμε, ότι παλιότερα ο Ντενίς Σμιγκάλ είχε δηλώσει ότι η ΟΕΟ αποτελεί αξιόπιστο εταίρο του (ουκρανικού) κράτους και ότι της παρέχεται πλήρης νομική και οικονομική υποστήριξη.

Πώς βλέπουμε, λοιπόν, να εξελίσσεται τώρα η κατάσταση; Στην πράξη οι ουκρανικές Αρχές σκοπεύουν να αφαιρέσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να τα δώσει στην ΟΕΟ, της οποίας τη δημιουργία είχε ευλογήσει νωρίτερα ο ίδιος ο Βαρθολομαίος. Και πώς θα επιτευχθεί αυτό; Πολύ απλά – με τη νομιμοποίηση της πλήρους διοικητικής υποστήριξης, την οποία είχε υποσχεθεί ο Ντενίς Σμιγκάλ στη συνάντησή του με τον Βαρθολομαίο. Συνεπεία αυτού σήμερα στην Ανώτατη Ράντα βρίσκονται στο στάδιο της προπαρασκευής και της εξέτασής τους από την Ολομέλεια του σώματος δύο νομοσχέδια: το № 5143 (24/02/2021) και του № 5101 (18/02/2021). Εν ολίγοις, σε περίπτωση που τα δύο νομοσχέδια υπερψηφιστούν, αυτό θα επιτρέψει στις ουκρανικές Αρχές να ανακηρύξουν τη δραστηριότητα της κανονικής ΟΟΕ ως «επιζήμια για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας» και να δημεύσουν όλα τα περιουσιακά της στοιχεία. Ενώ οι ιερωμένοι της κανονικής ΟΟΕ θα μπορούν, σύμφωνα με το νόμο, να κηρύσσονται ως «προδότες», με όλες τις ανάλογες συνέπειες. Έτσι λοιπόν, ο Ντενίς Σμιγκάλ και το περιβάλλον του πέρασαν από τα λόγια στα έργα. Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι «σε τι χρειάζονται όλα αυτά;».

Κατά το διάστημα της μέχρι τώρα θητείας του ο Πρόεδρος Ζελένσκι και το κόμμα του «Υπηρέτης του Λαού» δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και στην πράξη την οδήγησαν σε οικονομικό και πολιτικό κραχ. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να χάσουν τη στήριξη της πλειονότητας του δικού τους εκλογικού σώματος.Για να αυξήσει και πάλι το κύρος του ο Ζελένσκι σκοπεύει να καλέσει τον Βαρθολομαίο στον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας το 2021 και να λάβει τη στήριξη των πιστών της «νεότευκτης» ΟΕΟ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ντενίς Σμιγκάλ το Νοέμβριο του 2020 ο Βαρθολομαίος συμφώνησε να επισκεφθεί την Ουκρανία μέσα στο 2021, αλλά υπό έναν υποχρεωτικό όρο: μέχρι τον ερχομό του στην Ουκρανία η κανονική ΟΟΕ θα έπρεπε να έχει πάψει να υφίσταται ως θρησκευτικός οργανισμός και να υπάρχει μόνο η ΟΕΟ. Είναι πιθανόν, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεωρεί πως σε αντίθετη περίπτωση ο ερχομός του στο Κίεβο για τον εορτασμό της Μέρας Ανεξαρτησίας (της Ουκρανίας) θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος του, δεδομένου ότι ήταν αυτός που εξέδωσε τον περιώνυμο «Τόμο» για τη δημιουργία της λεγόμενης ΟΕΟ.

Απομένει ένα τελευταίο ερώτημα: Και τι θα γίνει με εκείνους τους ανθρώπους που δεν ακολούθησαν την ΟΕΟ, αλλά διατήρησαν την πίστη τους στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία; Τι θα γίνει με αυτούς, όταν θα τους έχουν αφαιρεθεί όλες οι ενορίες και όλοι οι ναοί και θα έχουν δοθεί στη «νεότευκτη» ΟΕΟ: Ακριβώς τη δική τους αντίδραση φοβάται περισσότερο ο Ζελένσκι, αφού πολλοί από αυτούς τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές του 2019 ελπίζοντας σε ένα φωτεινό μέλλον, αλλά στην πράξη κινδυνεύουν να χάσουν το πνευματικό τους στήριγμα στο παρόν.Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Ζελένσκι πήρε αποστάσεις από την υπόθεση της διάλυσης της κανονικής ΟΟΕ, αφήνοντας τη διαχείρισή της στο περιβάλλον του, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι ακριβώς εκεί. Θα αναμένουμε την εξέλιξη των γεγονότων.


*Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης.

** Ο Ντμίτρι (Δημήτρης) Κερασίδης είναι Ρώσος, ελληνικής καταγωγής, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και θρησκειολόγος.

*** Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον υπογράφοντα και όχι τον μεταφραστή του κειμένου.


Ντμίτρι Κερασίδης : Σχετικά με τον Συντάκτη




1 σχόλιο: