Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Ένας είναι ο εχθρός

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΛΩΣΣΑΣ


Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο νέας έξαρσης της πανδημίας, δείχνουν ότι η μόνη στρατηγική που υπάρχει για την έξοδο από την κρίση είναι «υπομονή πανδημία είναι θα περάσει». Σχεδόν ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown και τέσσερις μήνες από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας έβαλε σε αυστηρή καραντίνα, αλλά μάλλον ξέχασε να μας βγάλει, διαπιστώνει κανείς ότι το μόνο σχέδιο είναι, πως δεν υπάρχει σχέδιο. Μετά από όλα αυτά, από χθες μάθαμε και ότι στον ελεύθερο χρόνο κολλάει, στη δουλειά δεν κολλάει και αν αναρωτιέσαι ποιος το έχει πει η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ένας από το χωριό δεν τον ξέρεις. Τόσο απλά!

Εδώ και μια εβδομάδα συζητάμε για τον νέο κίνδυνο από την αύξηση στα κρούσματα και τους διασωληνωμένους. Οι αρμόδιοι μετά από διαδοχικές συσκέψεις, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να αναζητηθούν «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα. Ο κόσμος ξεκίνησε και πάλι να συζητά πως αν και κουρασμένος, θα μπορούσε να κάνει ακόμα μερικές θυσίες. Στήθηκαν όλοι μπροστά στις τηλεοράσεις και περίμεναν να ακούσουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Μετά από τόσες ημέρες διεργασιών κάτι σοβαρό θα είχαν να μας ανακοινώσουν. Όλοι κουρασμένοι, αλλά όχι αδιάφοροι, θα μπορούσαν να ακούσουν ακόμα και ένα νέο αυστηρό lockdown.

Αντ’ αυτού, για ακόμα μια φορά ακούσαμε ωραίους λόγους, για να καταλήξουμε ότι η αιτία που φούσκωσε και πάλι η πανδημία είναι που ο κόσμος, στον ελεύθερο του χρόνο, παίρνει το αυτοκίνητο και πηγαίνει βόλτες. Τυχαίο παράδειγμα, ας πούμε ότι πηγαίνει στην Πάρνηθα. Ακούσαμε βέβαια και ότι «Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή», στο πλαίσιο αυτής της ανεξήγητης διάθεσης των κυβερνητικών στελεχών να απαγγέλλουν κάθε φορά και λίγη ποίηση.

Τι κι αν από τον Νοέμβριο, όταν το δεύτερο κύμα ήταν στην κορύφωση του, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσει και τρίτο κύμα. Τι και αν οι υγειονομικοί, όταν εκεί κοντά στα Χριστούγεννα το σύστημα ξεπέρασε τα όρια του, ζητούσαν ενίσχυση του ΕΣΥ. Τι και αν όλοι οι πολίτες που συνέχιζαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους στοιβάζονταν στα ΜΜΜ. Τι και αν όταν η μια μετά την άλλη οι βιομηχανικές περιοχές της χώρας έμπαιναν στο «κόκκινο», όλοι μιλούσαν για ελλιπείς ελέγχους στους χώρους δουλειάς.

Τίποτα! Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ευθύνη για το ξέσπασμα του τρίτου κύματος έχουν μόνο οι πολίτες, γιατί στον ελεύθερο τους χρόνο, μετά από περιορισμούς 12 μηνών και καραντίνα διαρκείας εδώ και τέσσερις μήνες, παίρνουν το αυτοκίνητο και πηγαίνουν βόλτες. Αυτές οι βόλτες που πριν από ένα μήνα δεν έπρεπε να απαγορευτούν, γιατί όπως είχε πει τότε ο Ν.Χαρδαλιάς, θα αποτελούσε ταξική επιλογή σε βάρος όσων ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Προφανώς και δεν φταίει ότι πριν μερικές ημέρες η κυβέρνηση αλλάζοντας το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικού κίνησης για τους πολίτες, παραδέχθηκε ότι το σύστημα ήταν διάτρητο.
Προφανώς και δεν φταίει ότι στους εργασιακούς χώρους δεν υπάρχει έλεγχος για την τήρηση των μέτρων. Προφανώς και δεν φταίει ότι μέχρι πριν από μια εβδομάδα όσοι ήταν δηλωμένοι για τηλεργασία πήγαιναν κανονικά στη δουλειά τους.
Προφανώς και δεν φταίει ότι η κίνηση στους δρόμους τις ώρες αιχμής είναι σαν καθημερινή πριν το lockdown.
Και βέβαια, προφανώς και δεν φταίει ότι με 400 διασωληνωμένους, το σύστημα στην Αττική βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στο κόκκινο.

Τίποτα από όλα αυτά δεν φταίει για το τρίτο κύμα. Για ακόμα μια φορά οι μόνοι που φταίνε είναι οι πολίτες που πηγαίνουν βόλτες και ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ, ειδικά όταν αυτά απέχουν πάνω από 2 χιλιόμετρα από το σπίτι τους. Φταίει που ο ιός μέχρι εχθές, από τις 6 έως τις 9 το απόγευμα τα Σάββατα και τις Κυριακές ήταν εξαιρετικά επιθετικός και από το ερχόμενο Σάββατο θα είναι ιδιαίτερα επιθετικός από τις 7 έως τις 9 το απόγευμα.

Δηλαδή, εδώ και μια εβδομάδα η μία έκτακτη σύσκεψη διαδέχεται την άλλη, για να καταλήξουν κυβέρνηση και ειδικοί ότι ο ιός κολλάει στον ελεύθερο χρόνο μας; Πιστεύει έστω και ένας από όσους συμμετέχουν στα κέντρα αποφάσεων, ότι με τέτοιου είδους «μέτρα» θα έχουν συμμάχους τους πολίτες. Πιστεύουν ότι μετά από ένα χρόνο μάχης με τον ιο, θα πείσουν τους πολίτες ότι για το νέο κύμα φταίει η βόλτα στη θάλασσα. Πιστεύουν ότι όσοι επιμένουν να μην συμμορφώνονται στα μέτρα, τώρα με τα νέα μέτρα θα συμμορφωθούν;

Ακόμα και αν η βόλτα στη θάλασσα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, εκεί στα κέντρα αποφάσεων δεν καταλαβαίνουν ότι είναι σημαντικό οι πολίτες μετά από ένα χρόνο καραντίνας να μπορούν να κάνουν μια βόλτα. Δεν καταλαβαίνουν ότι το διαρκές «απαγορεύεται» δεν αποδίδει. Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο και να προσπαθούν να τρομάξουν τον κόσμο με επιπλέον αστυνόμευση, ο κόσμος έχει κουραστεί;.

Έξυπνα μέτρα λοιπόν δεν είναι ο περιορισμός της μετακίνησης για σούπερ μάρκετ στα 2 χιλιόμετρα, ούτε η απαγόρευση της βόλτας. Έξυπνα μέτρα θα ήταν η κυβέρνηση να προσπαθήσει να κάνει σύμμαχο την κοινωνία, με ειλικρίνεια. Ο κόσμος έδειξε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ότι όχι μόνο κατάλαβε τον κίνδυνο, αλλά εφάρμοσε κατά γράμμα τα μέτρα παρά την γκρίνια.

Τα εφάρμοσε οχι γιατί έχει μάθει να πειθαρχεί. Τα εφάρμοσε γιατί θέλει να τελειώνει με αυτό τον εφιάλτη. Αυτή την «ενσυναίσθηση» που έδειξε και δείχνει η κοινωνία, θα περίμενε κανείς να τη δείξει και η κυβέρνηση. Όμως αντί για αυτό, η κυβέρνηση βγήκε και μας είπε, για ακόμα μια φορά, ότι ένας είναι ο εχθρός... ο ελεύθερος μας χρόνος.


Πηγή:2020mag.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου