Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προς Πατριάρχη Βαρθολομαίο: Μην επισκεφθείς την Ουκρανία

Του Ντμίτρι Κερασίδη


Οι διαμάχες μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας είναι πάντα δυσάρεστες, ειδικά όταν οφείλονται αποκλειστικά σε πολιτικούς λόγους. Γίνονται όμως ακόμη πιο δυσάρεστες, όταν κέντρο της διαμάχης γίνεται είτε κάποια εξωτερική δύναμη, είτε κάποια περιοχή, την οποία διεκδικούν εν είδει ανταγωνιστών, πολύ κοντινές μεταξύ τους εκκλησιαστικές δομές. Για τον ορθόδοξο κόσμο ένας τέτοιος τόπος έχει γίνει εδώ και μερικό καιρό η Ουκρανία, οι πολιτικοί της οποίας, «παίζοντας» τόσο με το Πατριαρχείο της Μόσχας, όσο και με αυτό της Κωνσταντινούπολης, κατάφεραν ολοκληρωτικά να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα σε δύο τεράστιους εκκλησιαστικούς οργανισμούς.

Δυστυχώς, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεν έχει μπορέσει να επισκεφθεί την Ουκρανία τα τελευταία 5 χρόνια. Από την άλλη, οποιαδήποτε επίσκεψη του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία γίνεται δεκτή από τη Μόσχα με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο. Η πρόσφατη, λοιπόν, ανακοίνωση της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία τον Αύγουστο, με την ευκαιρία του εορτασμού της λεγόμενης «Μέρας Ανεξαρτησίας» της χώρας, στάθηκε και πάλι αφορμή για παρεξηγήσεις. Όμως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη Μόσχα, αλλά στην ίδια την Ουκρανία.

Είναι προφανές, ότι μια επίσκεψη του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου στην Ουκρανία τον Αύγουστο του 2021 μπορεί να προκαλέσει θρησκευτική διαμάχη ανάμεσα στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (του Πατριαρχείου της Μόσχας -ΟΟΕ) και την ιδρυθείσα με πρωτοβουλία του πρώην «Προέδρου» της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο εκκλησιαστική δομή υπό την ονομασία «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟΕΟ). Η τελευταία νωρίτερα έλαβε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης τον λεγόμενο «τόμο αυτοκεφαλίας».

Ο κλήρος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟΕ) θεωρεί, ότι η επίσκεψη του Βαρθολομαίου θα ωθήσει τους Ουκρανούς ακροδεξιούς να δημιουργήσουν ένα νέο εκκλησιαστικό σχίσμα στην Ουκρανία. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο Πατριάρχης προσκλήθηκε όχι για μία θρησκευτική εορτή που τιμάται στις 28 Ιουλίου – τη Μέρα της Βάπτισης της Ρωσίας, αλλά για μία κρατική εορτή – τη «Μέρα της Ανεξαρτησίας». Ένα τέτοιο βήμα, τόσο Ρώσοι, όσο και Ουκρανοί ειδικοί το θεωρούν ως ευθεία ανάμιξη της Εκκλησίας στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους.

Την πιο «ριζοσπαστική» θέση ως προς τη δημιουργηθείσα κατάσταση έχει λάβει το Τμήμα Σχέσεων με την κοινωνία και τα ΜΜΕ της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας. Ο επικεφαλής του, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, είναι βέβαιος ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο για την υλοποίηση της πολιτικής του, μεταξύ άλλων και στην Ουκρανία, ενώ ο ίδιος ο Πατριάρχης εκφράζει τη βούληση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Γράφει (στμ: ο Λεγκόιντα) στο telegram channel του: «Η αμερικανική διπλωματία είναι ειλικρινής μέσα στην απλότητά της: χρησιμοποιώντας την Κωνσταντινούπολη χάριν των συμφερόντων της από τα πρώτα μεταπολεμικά (στμ: μετά τον Β’ ΠΠ) χρόνια, σκοπεύει να “πολεμήσει με την επιρροή του” εναντίον οποιουδήποτε κράτους, το οποίο δεν είναι έτοιμο να υλοποιήσει τη βούληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αυτή εκφράζεται δια χειλέων του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης». Είναι βέβαιος, ότι οι ΗΠΑ από κοινού με την Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν μια παραθρησκευτική δομή για τη διοχέτευση της πολιτικής τους επιρροής, δηλαδή υπό την πρόφαση της «υπεράσπισης των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλον τον κόσμο» προωθούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Εναντίον της άφιξης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία εμφανίζεται και ο διοικητικός υπεύθυνος της ΟΟΕ, Μητροπολίτης Βορισπόλεως και Βροβαρίων Αντώνιος:

- Η άφιξή του δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει την υπόθεση της ειρήνης στην Ουκρανία , – θεωρεί ο Μητροπολίτης Αντώνιος – αλλά μπορεί να γίνει σημείο εξώθησης για μεγαλύτερου μεγέθους συγκρούσεις, Ο Πρόεδρος (στμ: της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Ζελένσκι) πρέπει να γνωρίζει και να φροντίσει, ώστε ούτε ένα εξωτερικό αίτιο ή επίσκεψη να μην οδηγήσουν σε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους πιστούς.

Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, τα λόγια του Βλαντίμιρ Ζελένσκι περί «μέριμνας για την ειρήνη» στην Ουκρανία ακούγονται αρκετά «παράφωνα». Ο Μητροπολίτης υπογράμμισε: «Δεν βρήκαμε ούτε μία περίπτωση όπου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία, να προσπάθησε να αποτρέψει τα τεκταινόμενα. Εννοώ τις επιδρομές για την κατάληψη των ναών μας και την παράνομη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας μας. Όλα αυτά συνέβησαν ακριβώς στη βάση των ενεργειών, υπογραμμίζω, των παράνομων ενεργειών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αναφορικά με την ουκρανική Ορθοδοξία».


*Ο Ντμίτρι (Δημήτρης) Κερασίδης είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και θρησκειολόγος ελληνικής καταγωγής από την Ρωσία.

**Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης

*** Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον υπογράφοντα και όχι τον μεταφραστή του κειμένου.




Ντμίτρι Κερασίδης : Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου