Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Πού θα μας οδηγήσει η Διεθνής Συμμαχία για την Υπεράσπιση των Θρησκευτικών Ελευθεριών (IRFA);

Ντμίτρι Κερασίδη


Στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2020 εμφανίστηκε στις ΗΠΑ η λεγόμενη Διεθνής Συμμαχία για την Υπεράσπιση των Θρησκευτικών Ελευθεριών (ΔΣΥΘΣ – αγγλικά αρχικά IRFA). Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της είχε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Οι αμερικανικές αρχές την εμφανίζουν ως εργαλείο επιρροής στις χώρες, όπου τα δικαιώματα των χριστιανών παραβιάζονται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Μάικ Πομπέο, είναι «η πρώτη περίπτωση στην Ιστορία, όπου εθνικοί ηγέτες ενώθηκαν σε μια διεθνή συμμαχία, ώστε να προωθήσουν το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο». Κατά την άποψη των ιδρυτών της IRFA, πλέον είναι εφικτή η παγκόσμια επίδραση σε αυτούς που ευθύνονται για πράξεις θρησκευτικών διώξεων, με την ανακοπή της δράσης τους και την προσφορά βοήθειας στους διωκόμενους, τους ανυπεράσπιστους και τους ευάλωτους. Δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες υπόνοιες, ότι υπό την πρόφαση της δημιουργίας μιας «συμμαχίας για την υπεράσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών», οι ΗΠΑ αποκτούν άλλο ένα παγκόσμιο εργαλείο άσκησης (πολιτικής) επιρροής, δεδομένου ότι η «καταπολέμηση των ενόχων» επίκειται να γίνει πρωτίστως με πολιτικά μέσα. Ήδη, άλλωστε, έχει ανακοινωθεί ότι με την επίλυση του προβλήματος της θρησκευτικής ελευθερίας πρόκειται ν’ ασχοληθούν κυρίως οι εθνικοί ηγέτες των χωρών-μελών της συμμαχίας.

Ειρήσθω εν παρόδω, στον διεθνή χώρο υπάρχει ήδη η Διεθνής Ένωση Θρησκευτικών Ελευθεριών (ΔΕΘΕ – αγγλικά αρχικά IARF), στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των βασικών θρησκευτικών δογμάτων του κόσμου και επιστήμονες-θρησκειολόγοι. Η αξία της ύπαρξής της έγκειται ακριβώς στο γεγονός, ότι με τα ζητήματα των δικαιωμάτων των πιστών ασχολούνται αναλυτές και επιστήμονες, όπως και ιερωμένοι που γνωρίζουν άμεσα την όποια κατάσταση «εκ των έσω». Σε αντίθεση με την IRFA, όπου τους βασικούς ρόλους παίζουν οι πολιτικοί.

Τα μέλη της Συμμαχίας

Μέχρι τις αρχές του 2021 μέλη της IRFA έγιναν οι ακόλουθες χώρες: Αυστρία Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία, Ουγγαρία, Μεγάλη Βρετανία, Γκάμπια, Ελλάδα, Γεωργία, Ισραήλ, Κολομβία, Κόσοβο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Σενεγάλη, Σλοβακία, Σλοβενία, Τόγκο, Ουκρανία, Κροατία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Εσθονία. Όπως μπορεί να δει κανείς, ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας υπάρχουν χώρες όπου, κατά την άποψη των Αμερικανών πολιτικών, οι θρησκευτικές ελευθερίες παραβιάζονται, όπως και χώρες όπου ήδη υλοποιούνται οι θρησκευτικές ελευθερίες κατά τα δυτικά πρότυπα. Άλλο ένα αξιοπερίεργο γεγονός είναι το ότι δεν υπάρχουν σε ελεύθερη πρόσβαση ούτε το αναλυτικό Καταστατικό της οργάνωσης, ούτε ο κατάλογος των προσώπων που υπέγραψαν, εκ μέρους της κάθε χώρας-μέλους, την ιδρυτική της διακήρυξη.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει η IRFA θα χρησιμοποιούνται από οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, κυρίως για τη σύνταξη επίκαιρων εκθέσεων γύρω από τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα με βάση τη Γενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (του ΟΗΕ) και τη Διακήρυξη για την εξάλειψη όλων των μορφών μισαλλοδοξίας με βάση τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις.

Έτσι λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερθέντα, η IRFA θα λειτουργεί ως μια διεθνής δομή με εξαιρετικά εμπιστευτικά αναλυτικά στοιχεία, συνδεδεμένη με τον ΟΗΕ και όπου τις βασικές αποφάσεις θα λαμβάνουν οι πολιτικοί.

Με ποιους θ’ ασχοληθεί η Συμμαχία


Σύμφωνα με την ηγεσία της IRFA, τα πιο συχνά γεγονότα θρησκευτικής καταπίεσης παρατηρούνται στις παρακάτω χώρες: Μιανμάρ, Βιετνάμ, Ινδία, Ιράν, Κίνα, Νιγηρία, Πακιστάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Βόρεια Κορέα, Συρία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ερυθραία. Στη «λίστα συναγερμού» («Β’ κατηγορία») μπήκαν οι χώρες: Αφγανιστάν, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κούβα, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράκ, Καζαχστάν, Μαλαισία, Νικαράγουα, Σουδάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.

Είναι γνωστό, ότι οι εκπρόσωποι της IRFA επιδεικνύουν ιδιαίτερη δραστηριότητα στο έδαφος της Κίνας, όπου «υπερασπίζονται» τα δικαιώματα των οπαδών του Δαλάι Λάμα και των μουσουλμανικών οργανώσεων της μειονότητας των Ουιγούρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οργανώσεις που συμμετέχουν στον ISIS και την «Αλ-Κάιντα». Άλλη μία γειτονική ασταθής περιοχή, κατά την άποψη της IRFA, είναι το Τατζικιστάν, όπου καταπιέζονται οι εκπρόσωποι των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», των «Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας», των Βαπτιστών και των Ζωροαστριστών. Η Ρωσία συμπεριλήφθηκε επίσης σε αυτή τη «μαύρη» λίστα, λόγω της απαγόρευσης στη λειτουργία της αμερικανικής θρησκευτικής οργάνωσης «Μάρτυρες του Ιεχωβά».

Είναι ενδιαφέρον, ότι η IRFA έκανε ήδη «ζωηρή» την παρουσία της στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ. Σύμφωνα με τα προσβάσιμα στο κοινό στοιχεία, σκοπός της Συμμαχίας ήταν η υποστήριξη των επαναπατρισθέντων χριστιανών, οι οποίοι επέστρεψαν στις χώρες τους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο στην πράξη ο νέος πολιτικός «παίκτης» στη Μέση Ανατολή οδήγησε στην εμφάνιση νέων στασιαστικών κινημάτων και στη διάλυση των συμβουλίων της (μουσουλμανικής) σιιτικής πολιτοφυλακής.

Δεν είναι επίσης δυνατό να μην υπενθυμίσουμε και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην απεχθή «δημοκρατία» της Ανατολικής Ευρώπης ονόματι Ουκρανία. Σε μία από τις ομιλίες του ο Μάικ Πομπέο αναφέρεται ευθέως στην υποστήριξη που παρέχει η IRFA στους ηγέτες της «νεότευκτης» «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ), οι οποίοι δήθεν καταπιέζονται από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Είναι προφανές, ότι η Διεθνής Συμμαχία για την Υπεράσπιση της Θρησκευτικής Ελευθερίας (IRFA) αποτελεί ένα νέο πολιτικό εργαλείο, το οποίο προωθεί τα συμφέροντα των κρατών της Δύσης, τόσο διαμέσου της συμμετοχής της σε σχέδια του ΟΗΕ, όσο και διαμέσου της δημιουργίας δικών της επικοινωνιακών μοντέλων αλληλεπίδρασης με διάφορες μη κερδοσκοπικές και κοινωνικές οργανώσεις κατά τόπους και σε διάφορες χώρες του κόσμου.


*Ο Ντμίτρι (Δημήτρης) Κερασίδης είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και θρησκειολόγος ελληνικής καταγωγής από την Ρωσία.

**Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης

*** Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον υπογράφοντα και όχι τον μεταφραστή του κειμένου.



Ντμίτρι Κερασίδης : Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου