Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Μήνυμα σε μπουκάλι από την Ιαπωνία και το 1984 ξεβράστηκε στη Χαβάη

efsyn.gr


Μια μικρή ανακάλυψη έκανε ένα 9χρονο κορίτσι από τη Χαβάη. Βρήκε στην παραλία ένα μπουκάλι με ένα μήνυμα από το παρελθόν. Το μπουκάλι είχαν ρίξει στη θάλασσα πριν από 37 ολόκληρα χρόνια μαθητές από το γυμνάσιο Τσόσι στην περιφέρεια Τσίμπα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο ενός σχολικού πειράματος για τη μελέτη των θαλάσσιων ρευμάτων.

Την περίοδο 1984-1885, οι μαθητές του γυμνασίου Τσόσι έριξαν από το νησί Μιγιακετζίμα, κοντά στο Τόκιο, περίπου 750 μπουκάλια με μηνύματα, τα οποία ζητούσαν σε τρεις γλώσσες (ιαπωνικά, αγγλικά και πορτογαλικά) από τους τυχαίους παραλήπτες τους να επικοινωνήσουν με το ιαπωνικό σχολείο ώστε να δουν πώς δρουν τα θαλάσσια ρεύματα και να τους βοηθήσουν στη μελέτη τους. Έτσι, έπειτα από ένα ταξίδι πάνω από 6.000 χλμ., η 9χρονη Άμπι βρήκε ένα από αυτά.

Αρχές Σεπτεμβρίου απάντησε στο γυμνάσιο Τσόσι, συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία που της ζητούσαν οι προ 37 χρόνια μαθητές, μαζί με μια ζωγραφιά δική της και της αδελφή της να τρώνε σούσι.

Από το 1985 έως σήμερα έχουν βρεθεί 17 τέτοια μπουκάλια σε μέρη όπως η ιαπωνική νήσος Οκινάουα, οι Φιλιππίνες, η Κίνα και η δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Όπως είπε η διευθύντρια του σχολείου Τσόσι, Γιουν Χαγιάσι, «πιστεύμαμε ότι το τελευταίο είχε βρεθεί στην Κικαϊτζίμα, το 2002. Δεν ελπίζαμε ότι θα υπήρχε κι άλλο 37 χρόνια μετά».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά η Μαγιούμι Κάντα, 54 ετών σήμερα και μέλος της επιστημονικής μαθητικής ομάδας το 1984, η ανακάλυψη ήταν «μια μεγάλη έκπληξη. Μου έφερε στη μνήμη νοσταλγικές στιγμές από τα μαθητικά μου χρόνια. Ευχαριστώ πολύ».

Όσο για την Άμπι, δήλωσε: «Θέλω να πάω να ψάξω και για άλλα τέτοια μπουκάλια!»

Πηγή:efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου