Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Στο ίδιο έργο

Ελλάδα


Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το 2000 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν στην Ελλάδα πάνω από 380 πλημμύρες, που κόστισαν τη ζωή σε 132 ανθρώπους, από τους οποίους οι 38 στην Αττική. Η περιοχή του Λεκανοπεδίου βρέθηκε στο επίκεντρο 112 τέτοιων φαινομένων, που έπληξαν κυρίως τον αστικό ιστό, δηλαδή την Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια, με την Ανατολική και τη Δυτική Αττική να ακολουθούν σε καταστροφές και θύματα. 
Άλλωστε, οι 24 νεκροί της Μάνδρας είναι ο μακαβριότερος απολογισμός από τις πλημμύρες, ενώ άλλα επτά πλημμυρικά επεισόδια προκάλεσαν από μία έως πέντε ανθρώπινες απώλειες στην Αττική. 

Όπως αποδεικνύεται και στατιστικά, ιδιαίτερα επίφοβοι είναι οι φθινοπωρινοί μήνες, κυρίως ο Νοέμβρης, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι οι πλημμύρες ειδικά στην Αττική αποτελούν συνήθως το αποτέλεσμα αιφνίδιων βροχοπτώσεων, στις οποίες το αστικοποιημένο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων υποδομών και σχεδίου ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Ολα τα στοιχεία βρίσκονται λοιπόν πάνω στο τραπέζι: Ξέρουμε τι προκαλεί τις πλημμύρες, ξέρουμε ποιες είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές, ξέρουμε ποιες είναι οι κρίσιμες εποχές, ξέρουμε και ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Τίποτα άγνωστο δεν υπάρχει στην «εξίσωση» που προκαλεί ζημιές και νεκρούς με το πρώτο ψιλόβροχο. 

Το ερώτημα επομένως είναι: Γιατί συνεχίζεται το ίδιο έργο κάθε χρόνο, σωρεύοντας την τελευταία 20ετία 132 νεκρούς; Η απάντηση είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να προστατέψει την περιουσία και τη ζωή του λαού, επειδή αντιμετωπίζει τα αναγκαία μέτρα και τις υποδομές ως κόστος. Εκεί βρίσκεται η πηγή του κακού, σ' αυτό το κράτος, που είναι εχθρικό για τα πραγματικά του συμφέροντα, θα πρέπει να στοχεύσει η πάλη του λαού.


Πηγή:www.rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου