Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

ΟΑΕΔ: Υπουργείο και εργολάβοι «καθαρίζουν» 500 εργαζόμενους


Κυριάκος Νασόπουλος


▸ Στην απόλυση 500 εργαζομένων καθαριότητας του ΟΑΕΔ και την αντικατάστασή τους μέσω εργολάβων προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων… πανηγυρίζοντας για μείωση του ετήσιου προυπολογισμού. Αντιθέτως, όμως, αυξάνεται και πάει στις τσέπες των ιδιωτών.


Στην ανεργία οδηγήθηκαν, ξανά, από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, οι πρώτοι από τους συνολικά 500 εργαζόμενους του ΟΑΕΔ στον τομέα της καθαριότητας. Η απόλυση όλων των συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πολίτες που έχουν προσληφθεί με κοινωνικά κριτήρια, καθώς είτε βρίσκονται κοντά στη σύνταξη είτε είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μακροχρόνια άνεργοι.

Στη θέση τους, μετά βαΐων και κλάδων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει δρομολογήσει την είσοδο των εργολάβων, κάνοντας λόγο για «εξορθολογισμό του κόστους της πλήρωσης θέσεων για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας οργανισμών και φορέων του Δημοσίου». Μάλιστα, μέσω… πανηγυρικής ανακοίνωσής του, με τίτλο «ΟΑΕΔ: Προσλήψεις περισσότερων εργαζομένων καθαριότητας με λιγότερο κόστος για το Δημόσιο», επιστρατεύει τα μαθηματικά και τη… λογική Χατζηδάκη, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο.

Όπως τονίζει σε αυτήν, θα «προσλάβει» 41 περισσότερους εργαζόμενους (541 συνολικά), ενώ παράλληλα η ετήσια προϋπολογισθείσα δαπάνη του εν λόγω διαγωνισμού θα είναι 3,753 εκατ. ευρώ, έναντι των 4 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό για τον διαγωνισμό του 2019. Πουθενά, βέβαια, δεν αναφέρει ότι οι νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν, θα αφορούν ωρομίσθια και όχι μισθωτή απασχόληση, κάτι που μεταφράζεται σε αισθητά χαμηλότερες αποδοχές σε σύγκριση με τις σημερινές. «Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι καθαριότητας με τους εργολάβους δεν θα αμείβονται ούτε σαββατοκύριακα ούτε αργίες, θα αμείβονται μόνο για τις ώρες που θα τους χρησιμοποιεί ο εργολάβος. Με αυτήν την έννοια, το κόστος μισθοδοσίας θα είναι πράγματι μικρότερο και τα κέρδη των εργολάβων θα είναι ακόμα περισσότερα, ακόμα μεγαλύτερα. Τα κέρδη των εργολάβων θα είναι τόσο μεγάλα όσο είναι και τα ψέματά σας», αναφέρει η Ομόσπονδα Εργαζομένων του ΟΑΕΔ.

Το προσεχές διάστημα θα απολυθούν περίπου 20.000 εργαζόμενοι καθαριότητας στον δημόσιο τομέα

Παράλληλα, το υπουργείο πανηγυρίζει, διότι πλέον τις «επιπρόσθετες δαπάνες που επωμίστηκε ο ΟΑΕΔ για την προμήθεια ειδών καθορισμού» και «το διοικητικό κόστος της επιλογής και διαχείρισης του προσωπικού» θα τα επωμιστεί ο ανάδοχος του έργου. Μάλιστα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΑΕΔ, το μέσο μηνιαίο όφελος για το Δημόσιο από τον φετινό διαγωνισμό ξεπερνά το 25% ανά υπάλληλο καθαριότητας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, το ετήσιο κόστος για την καθαριότητα όχι μόνο δεν θα περιοριστεί στα 3,753 εκατ. ευρώ (υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα ήταν γύρω στα 2,5 εκ. ευρώ), αλλά αντιθέτως θα εκτιναχθεί στα 4,7 εκ. ευρώ. Αυτό, άλλωστε, ανέφερε η ίδια η διοίκηση του ΟΑΕΔ, η οποία στις αρχές του καλοκαιριού, στην προκήρυξη για την ανάθεση των εργολαβιών, ανέφερε ως ετήσιο κόστος για το έτος 2022 «το ποσό 4.654.742,60 ευρώ».

Αποκαλυπτικά των οικονομικών αλχημειών του υπουργείου είναι τα όσα καταγγέλλει η Ομόσπονδα Εργαζομένων του ΟΑΕΔ (μόνιμοι υπάλληλοι). Για παράδειγμα, σημειώνει ότι η μισθοδοσία για τις 16 καθαρίστριες στη δομή της διοίκησης του ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο ήταν 7.900 ευρώ, ενώ τώρα σύμφωνα με τον διαγωνισμό θα φτάνει τα 15.500 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν διπλάσια δαπάνη! Τώρα πώς γίνεται με μειωμένο εργατικό κόστος και με «δώρο» τις χλωρίνες να διπλασιάζεται ο ετήσιος προϋπολογισμός, μην ρωτήσετε το υπουργείο. Απλά, κάντε την αφαίρεση, και θα βγάλετε πάνω-κάτω και το ετήσιο κέρδος των εργολάβων…

Ήδη πολλές από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΑΕΔ προχώρησαν στη λήψη αποφάσεων διενέργειας ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου-εργολάβου που θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κτιρίων των υπηρεσιών για δύο (2) έτη, με δυνατότητα παράτασης έως δώδεκα (12) μήνες. Την ίδια τύχη αναμένεται το προσεχές διάστημα να έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι καθαριότητας στον δημόσιο τομέα (δημόσια νοσοκομεία, υπουργείο Οικονομικών κ.α.), με τις συνολικές απολύσεις να υπολογίζονται σε περίπου 20.000 εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε κάθε κλάδο, όπως βέβαια και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όμως η κυβέρνηση επιλέγει για ακόμη μια φορά να προχωρήσει στη… μονιμοποίηση των εργολάβων.


Πηγή:prin.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου