Μετά τη Ρώμη η Γλασκώβη. Από τη G20 στην COP26. Στη Ρώμη, οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο στήριξαν την πρόταση για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όμως δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το πώς θα πετύχουν αυτόν τον στόχο.
«Θα τερματίσουμε τη χορήγηση διεθνούς δημόσιας χρηματοδότησης για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το τέλος του 2021», διευκρινίζει το τελικό κείμενο της G20, αλλά οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν να σταματήσουν τα δικά τους εργοστάσια άνθρακα, αναφέρουν οι Financial Times. Με άλλα λόγια, συμφώνησαν για τους… άλλους, αλλά τα δικά τους εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα συνεχίσουν να λειτουργούν!
«Μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων ήταν ένας από τους κύριους στόχους της G20 πριν από το άνοιγμα της COP26 στη Γλασκώβη», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα. Αυτό που αποφασίστηκε, μετά από έντονες συζητήσεις και παρά την αντίθεση χωρών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, είναι η παρεμπόδιση της κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στις «αναπτυσσόμενες χώρες». Δηλαδή στους «άλλους»!
Το CNN επισημαίνει ότι σχεδόν σε όλα τα σημαντικά θέματα που συζητούνται στη G20 - κλίμα, πανδημία, ενεργειακή κρίση, μπλοκαρίσματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν - οι δυτικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα για να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Όμως Πούτιν και Σι δεν πήγαν στη σύνοδο.
Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες στη G20 έχουν αναλάβει ελάχιστες συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίτευξη του στόχου της υπερθέρμανσης στο +1,5 °C, σημειώνει η The Guardian. "Το τελικό ανακοινωθέν της Κυριακής δεν περιλαμβάνει δέσμευση για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050". Η εφημερίδα αναφέρει την αντίδραση της Greenpeace που χαρακτηρίζει «αδύναμη, χωρίς φιλοδοξίες και όραμα» την απόφαση. Αυτά μάλλον δεν είναι καλά νέα για τη COP26 που αρχίζει στη Γλασκώβη.
COP26
«Το COP26 δεν θα σώσει το κλίμα. Και νομίζω ότι δεν είναι αποκάλυψη να το πω», λέει η Julia Tasse, υπεύθυνη του προγράμματος «Κλίμα, ενέργεια και ασφάλεια» στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων του Παρισιού (Ίρις). Η Julia Tasse ωστόσο επισημαίνει τον κινητήριο ρόλο της COP26 στη δέσμευση των κρατών: «Θα συμμετάσχει σε μια ολόκληρη διαδικασία που βοηθά τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να δεσμευτούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και, χωρίς αυτό, θα υπήρχε πλήρης αδράνεια». Η Julia Tasse θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ότι οι δεσμεύσεις των κρατών είναι μόνο ηθικές! «Δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο, και αυτό είναι ένα βασικό σημείο», είπε.
Πηγή:artinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου