Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Κοροϊδία



Διπλάσιοι σε σχέση με πέρσι είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες το τελευταίο δίμηνο, κατ' εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν εμποδίζει στελέχη της ΝΔ και βουλευτές της να «κάνουν τα γλυκά μάτια» στους βιοπαλαιστές αγρότες, διαδίδοντας ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την ικανότητα να "ακούει"». 

Τι ακριβώς ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το αγροτικό ρεύμα; Οτι για τους μήνες Αύγουστο - Δεκέμβρη θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδώσει η ΔΕΗ. Δηλαδή, «να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω μέλι». Από τη μια, απελευθερώνουν την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και θεσπίζουν ρήτρες για να διασφαλίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, με μόνιμες αυξήσεις και χαράτσια στα τιμολόγια και, από την άλλη, ανακοινώνουν προσωρινά και ανεπαρκή μέτρα για να διασκεδάσουν τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να εξασφαλίσουν την εισπραξιμότητα των λογαριασμών για τις εταιρείες - παρόχους. 

Ακόμα κι έτσι, όμως, η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει και επιβαρύνει τους αγρότες με ένα επιπλέον 20% στο ήδη ρημαγμένο εισόδημα. Από κει και πέρα, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επιπλέον μέτρο για το 2022, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα στο ρεύμα, στα αγροτικά εφόδια, στα καλλιεργητικά έξοδα. 

Ούτε είναι τυχαίο ότι η «γαλαντομία» κυβέρνησης και ΔΕΗ εξαντλείται σε μια περίοδο όπου οι αρδευτικές ανάγκες είναι μικρότερες, άρα και η κατανάλωση ρεύματος. Το αίτημα για φτηνό ρεύμα στους βιοπαλαιστές αγρότες, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, είναι επίκαιρο και αναγκαίο, ενόψει και των κινητοποιήσεών τους μέσα στον Γενάρη, με όλες τις μορφές, και με μπλόκα.

Πηγή:rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου