Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΟΜΑΔΑ «ΧΟΡΧΕ» Δημοσιεύματα για χειραγώγηση εκλογών από ισραηλινή ομάδα πρώην πρακτόρων

Κόσμος


Χειραγώγηση των εκλογών από ισραηλινή ομάδα με την ονομασία «Χόρχε» σε 30 χώρες καταγγέλλουν δημοσιεύματα στον Τύπο, βασιζόμενα σε έρευνα δημοσιογράφων από τριάντα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι «Guardian», «Le Monde», «El Pais» και «Der Spiegel».

Η ομάδα, που ενδέχεται να έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στην Ελλάδα, φέρεται να χρησιμοποιούσε διάφορους τρόπους χειραγώγησης των εκλογικών διαδικασιών, όπως hacking, σαμποτάζ, δημιουργία πλαστών εγγράφων, ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσίευση άρθρων και αναρτήσεων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, χωρίς να αφήνει ίχνη. Μεταξύ των πελατών της φέρονται να είναι δισεκατομμυριούχοι, υποψήφιοι σε εκλογικές αναμετρήσεις, εταιρείες, αυταρχικές κυβερνήσεις, ακόμη και ύποπτοι για εγκληματικές πράξεις, υποστηρίζει η «Le Monde».

Η ομάδα «Χόρχε» φέρεται να έχει δημιουργηθεί από πρώην αξιωματικούς της Μοσάντ και του ισραηλινού στρατού, να διευθύνεται από τον Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο πρώην Ισραηλινό πράκτορα των ειδικών δυνάμεων που πλέον εργάζεται στον ιδιωτικό χώρο χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Jorge» (Χόρχε). Ο 50χρονος φέρεται να παρεμβαίνει σε εκλογικές αναμετρήσεις για πάνω από δύο δεκαετίες.

Την ομάδα προσέγγισαν τρεις δημοσιογράφοι (από το «Radio France», τη «Haaretz» και το «TheMarker») προσποιούμενοι τους πελάτες που εργάζονταν για λογαριασμό μιας πολιτικά ασταθούς αφρικανικής χώρας που ήθελε βοήθεια για να καθυστερήσει τις εκλογές. Αυτό που έμαθαν είναι ότι οι υπηρεσίες της μονάδας ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Αναφέρθηκε επίσης ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στην αρχική του παρουσίαση προς τους πιθανούς πελάτες, ο Χάναν είπε επίσης: «Εμπλεκόμαστε πλέον σε μία εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική... Εχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα [Εμιράτα]... Προσέξτε τα στοιχεία. Ολοκληρώσαμε 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». Επειτα υποστήριξε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα πρότζεκτ» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην αμερικανική πολιτική.

Οπως σημειώνει ο «Guardian», «δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της ομάδας Χόρχε στις μυστικές συναντήσεις και ο Χάναν ενδέχεται να τους εξωραΐζει προκειμένου να εξασφαλίσει μια επικερδή συμφωνία με υποψήφιους πελάτες» 


Πηγή:902.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου