Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

ΜΜΕ. Εργαλείο αποβλάκωσης



“Αλλάζουν τα δεδομένα” στα δελτία ειδήσεων. EPT News, νέο κανάλι συνεχούς ροής ειδήσεων, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα. Δεν θα περιμένουμε πια την τάδε ώρα να ενημερωθούμε αλλά θα απολαμβάνουμε μια συνεχή ενημέρωση.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό, αφού μέχρι σήμερα όταν συνέβαινε κάποιο σημαντικό γεγονός, το πρόβαλαν όλα τα κανάλια με έκτακτα δελτία ειδήσεων; Τί κερδίζει κάποιος που εργάζεται δωδεκάωρο από τη συνεχή ροή ειδήσεων του καναλιού;

Για να μη ξεκινάμε με αρνητικές σκέψεις μήπως πρέπει να χαρούμε διότι πρόκειται για ένα νεωτερισμό που βοηθάει στην ενημέρωση; Μήπως πρόκειται να έχουμε μια αντικειμενική, μια καλύτερα επιλεγμένη, πληρέστερη ενημέρωση, όπως υπόσχονται οι δημιουργοί του καναλιού; Μια ενημέρωση μακρυά από αυτή που κυριαρχεί σήμερα, που προσβάλει τη νοημοσύνη μας, που μας κάνει να αγανακτούμε; Δεν μιλάμε για την “ιδιωτική” τηλεόραση που εκ γενετής εκφράζει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών της αλλά για τη δημόσια τηλεόραση, που αφού εμείς την πληρώνουμε αδρά θα πρέπει να εκφράζει και τα δικά μας συμφέροντα.

Αλλού το όνειρο κι αλλού το θαύμα. Στο τέλος της παρακολούθησης των πολυδιαφημισμένων ειδήσεων αναρωτιόμαστε, τί είδαμε, τί καταλάβαμε, τί συμπεράναμε. Παρακολουθούμε μια ανανεωμένη μορφή παρουσίασης των ειδήσεων, που μοιάζει με ιστοσελίδα. Μόνο που σε μια ιστοσελίδα έχεις τη δυνατότητα να αφιερώσεις όσο χρόνο χρειάζεσαι για να καταλάβεις αυτό που βλέπεις, στην τηλεόραση όλα τρέχουν στο ρυθμό που έχουν επιλέξει οι κατασκευαστές των ειδήσεων.

Παρακολουθούμε μια οθόνη κομμένη σε 4 μέρη, ένα κύριο, δύο πλαϊνά και ένα κάτω. Το κύριο τμήμα δεν διαφέρει σε τίποτα από τα συνηθισμένα δελτία που παρακολουθούμε στα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια. Καθένα από τα υπόλοιπα τρία κομμάτια της οθόνης προβάλλει εικόνες ή κείμενο τρία διαφορετικά θέματα, οικονομία, πολιτισμό, αθλητικά, κλπ. Κι ενώ, για παράδειγμα, στην κύρια οθόνη ο Πρωθυπουργός πετάει τη μπάλα στην εξέδρα με το πονηρό ευφυολόγημα “Ζητώ συγνώμη και για τους προκατόχους μου” στα άλλα κομμάτια της οθόνης προβάλλονται άλλες ειδήσεις. Τί τρέχει στα παρασκήνια του ποδοσφαίρου, Ποιος κέρδισε τα Όσκαρ και άλλα παρόμοια.

Τελικά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο γίνονται όλες αυτές οι αλλαγές; Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες για εγκυρότητα, υπευθυνότητα, πολυφωνία. Ποιος είναι το αποτέλεσμα της νέας μορφής παρουσίασης; Πέρα από το κομφούζιο που προκαλεί η μέχρι σήμερα επιλογή και παρουσίαση των θεμάτων δημιουργείται και η πολυδιάσπαση της σκέψης του τηλεθεατή, η απόσπαση της προσοχής του από το ουσιαστικό, ώστε τελικά να μην μπορεί να βγάλει σωστά συμπεράσματα. Πλήρη και ενημέρωση δεν θέλει ο κόσμος; Την προσφέρει με σύγχρονα μέσα η ΕΡΤ News. Κατά τους δημιουργούς του νέου καναλιού “οι τηλεθεατές έχουν σε 3 λεπτά πλήρη ενημέρωση”.

Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό όταν όλα γίνονται ένας πολυποίκιλος αχταρμάς σερβιρισμένος με νέο τεχνολογικά εξελιγμένο τρόπο; Η στοιχειώδης επιλογή και προβολή ειδήσεων δεν δημιουργεί ενημέρωση, αλλά εντυπώσεις που επιλέγουν οι τηλεπαρουσιαστές μέσα σε ένα διαρκές ανακάτεμα σημαντικών και ασήμαντων, αληθινών και χαλκευμένων, σχετικών και άσχετων ειδήσεων. Ο τηλεθεατής βομβαρδισμένος σε σύντομο χρόνο από έναν ορυμαγδό πληροφοριών αποκομίζει μόνο εντυπώσεις και όχι πληροφόρηση. Δεν σκέφτεται, αποβλακώνεται.

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της πλήρους αποβλάκωσης. Ένα ακόμη εργαλείο του αόρατου ψυχολογικού πολέμου πλάι στα όσα διαθέτει η άρχουσα τάξη για να χειραγωγεί τους εργαζόμενους.

Πηγή:dioti.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου