Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Κορόνα - γράμματα η ζωή των ασθενών, περαιτέρω αποψίλωση από προσωπικό

Ελλάδα


Ο ουρολόγος θα κάνει τον καρδιολόγο και ο νευρολόγος τον γαστρεντερολόγο...


Με υλικά από την ...προϊστορία της ιατρικής επιστήμης, πριν ακόμα δηλαδή αναπτυχθούν οι πολύτιμες ξεχωριστές ειδικότητές της, αποδεικνύεται ότι είναι φτιαγμένο το «σύγχρονο» και εμπορευματοποιημένο «νέο ΕΣΥ» που συγκροτεί βήμα - βήμα η κυβέρνηση. Τελευταίο «κρούσμα» η κατάπτυστη εγκύκλιος που υπογράφεται από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και η οποία δίνει διαταγή στους γιατρούς «όλοι να τα κάνουν όλα», με σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει επί λέξει: «Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης Τμήματος / κλινικής νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό (λόγω ασθενειών, παραιτήσεων κ.λπ.) και προκειμένου να διασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η υγεία των ασθενών, στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι)».

Σε απλά Ελληνικά, με βάση την παραπάνω αντιεπιστημονική εγκύκλιο, με την οποία η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι πια τραγικές, η ζωή των ασθενών θα παίζεται κορόνα - γράμματα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ π.χ. ο Παθολογικός Τομέας έχει διάφορες ειδικότητες (από ειδικούς παθολόγους μέχρι καρδιολόγους, νευρολόγους και νεφρολόγους), αν ένας ασθενής φτάσει με έμφραγμα στο υποστελεχωμένο νοσοκομείο, πιθανώς θα κληθεί να εξεταστεί από ...γαστρεντερολόγο! 'Η, σε άλλο Τομέα, μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση πιθανώς θα κληθεί να τη δει ένας ουρολόγος.

Πρόκειται για μία ακόμα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η οποία εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της για την περαιτέρω αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων, προετοιμάζει δε τα επόμενα βήματα, που προβλέπουν λουκέτα, συγχωνεύσεις και μετατροπές σε Κέντρα Υγείας για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, αντί για πλήρη στελέχωση και αναβάθμισή τους.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας έρχεται να γενικεύσει όσα εν μέρει εφαρμόζονταν εδώ και χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Διαδικασίες που γίνονταν με τα γνωστά «εντέλλεσθε» από τις διοικήσεις, με άσκηση πιέσεων και τρομοκράτησης στους νοσοκομειακούς γιατρούς, και οι οποίες στην πανδημία απογειώθηκαν. Αυτή η άθλια και επικίνδυνη πρακτική παίρνει πλέον και τη μορφή εγκυκλίου, με τους γιατρούς να επισημαίνουν ότι αφορά όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου και όχι μόνο τα Επείγοντα, αλλά και όλες τις μέρες, ανεξάρτητα από το αν το νοσοκομείο εφημερεύει ή όχι.

Επίσης, προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική θα φέρει νέο κύμα παραιτήσεων νοσοκομειακών γιατρών, αφού η πολιτική της εμπορευματοποίησης τους φορτώνει με εγκληματικές ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Η ίδια η εγκύκλιος άλλωστε καλεί το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στα δημόσια νοσοκομεία «να προσδιορίζει, να εκτελεί ή να επιβλέπει την εκτέλεση όλων των νόμιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο».

ΟΕΝΓΕ: Τα νοσοκομεία δεν θα γίνουν κοιλάδες των Τεμπών

Οργισμένη είναι η αντίδραση των υγειονομικών στην κατάπτυστη εγκύκλιο, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να επισημαίνει ότι από τη μία η κυβέρνηση ομολογεί τις τραγικές ελλείψεις και από την άλλη αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση, «επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερίας Τομέα». Ετσι, τονίζει, η υγεία των ασθενών εκτίθεται σε ανυπολόγιστους κινδύνους και η Ιατρική γυρίζει έναν αιώνα πίσω.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι αυτό το καθεστώς «θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων, έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να παρουσιαστεί σαν μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα της συνειδητής, διαχρονικής κρατικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας, η περαιτέρω συρρίκνωση, υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων. "Αφού δεν έχουν γιατρούς, ας τα κλείσουμε επιτέλους να τελειώνουμε". Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο σχέδιο να απομείνει σε κάθε ευρύτερη περιοχή (π.χ. Κρήτη, Θεσσαλία, Ηπειρο, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη κ.λπ.) μόνο ένα νοσοκομείο ("κόμβος", όπως το αποκαλούν), στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Της πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος από τη μία και πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από την άλλη».

«Δεν θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό. Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών»,
σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Απαιτεί την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και καλεί όλες τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων «εφημερίας Τομέα».

«Προειδοποιούμε κάθε διοικητή νοσοκομείου που θα τολμήσει να δώσει εντολή για "εφημερία Τομέα" πως θα είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίηση ειδικότητας»,
επισημαίνει, ενημερώνοντας ότι θα προβεί και σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες εναντίον της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

ΕΙΝΑΠ: Καμία νομιμοποίηση στις επικίνδυνες ρυθμίσεις

«Ακρως επικίνδυνη και εξευτελιστική» για ασθενείς και γιατρούς χαρακτηρίζει την εγκύκλιο και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Καλεί «τους συνάδελφους προέδρους και μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας Τομέα», αφού αυτό θα συνιστά «συμμετοχή τους στην έκθεση ασθενών σε κίνδυνο».

Παράλληλα, καλεί «όλους τους συνάδελφους, ειδικούς και ειδικευόμενους, να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία Τομέα, γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας». Ενώ προχωρά και σε εξώδικο προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ανακληθεί η εγκύκλιος. «Οι γιατροί θα υπηρετήσουν την επιστήμη τους με τους κανόνες της ειδικότητάς τους», καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου