Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Θανάσης Βέγγος



Σαν σήμερα, το 2011, έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Βέγγος. Ο Θανάσης Βέγγος δεν έγινε ποτέ “σταρ”, αν και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ήταν πάντα ο καλός μας άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Μέσα από τους ρόλους του διαμόρφωσε έναν ολοκληρωμένο λαϊκό κινηματογραφικό ήρωα, ενσαρκώνοντας τον μέσο Έλληνα, τον φουκαρά, τον καπάτσο, τον πολυμήχανο, τον φτωχό, τον τίμιο αλλά και τον αθεράπευτα γκαφατζή.

Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Βέγκος και όπως είχε πει, το έγραφε με “γγ” όταν έγινε ηθοποιός γιατί φαινόταν καλύτερα στο μάτι. Έχει παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και έχει σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ μέχρι και το τέλος της ζωής του συνέχιζε να εμφανίζεται σε ταινίες, στην τηλεόραση και το θέατρο.
Τα χρόνια 1948-1950 υπηρέτησε τη θητεία του ως “ανεπιθύμητος” στρατιώτης στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία Μαγική Πόλη του Κούνδουρου.

Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος ήταν μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία “Οι δοσατζήδες” του 1960. Τον ίδιο καιρό, το 1959, πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση “Ομόνοια πλατς-πλουτς”, δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959.

Το 1964, ο Θανάσης Βέγγος αποφάσισε να φτιάξει τη δική του εταιρεία παραγωγής, που ονόμασε «ΘΒ- ταινίες γέλιου». Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η εταιρεία απέκτησε μεγάλα χρέη, τα οποία ο ηθοποιός αδυνατούσε να καλύψει. Ο Βέγγος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Οι δανειστές του τον πίεζαν, η εφορία τον κυνηγούσε και οι περισσότεροι φίλοι και συνεργάτες, του είχαν γυρίσει την πλάτη. Ο ηθοποιός έχασε ακόμα και το σπίτι του στην Κυψέλη, όπου ζούσε ο ίδιος και η οικογένειά του. Το διαμέρισμα ήταν το μόνο του περιουσιακό στοιχείο, το οποίο είχε αποκτήσει από την πετυχημένη καριέρα του.

Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” είχε δηλώσει: “Πάλεψα όσο μπόρεσα, το αποτέλεσμα το ξέρεις: 4.000.000 δραχμές χρέος, αυτή ήταν η αμοιβή μου. Τρεις κλητήρες κάθε πρωί έξω απ’ την πόρτα μου κι από ολόκληρη την εταιρία έμεινε μονάχα ένα τηλέφωνο. Σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, ο Φίνος ήταν μια λύση. Του εκχώρησα όλες μου τις ταινίες. Τώρα του χρωστάω γύρω στα 2.000.000 και γυρίζω ταινίες για λογαριασμό του έναντι του χρέους”.

Παρότι γνώρισε την απόλυτη επιτυχία, όπως έχει επισημάνει η γυναίκα του, Ασημίνα, ο μεγάλος πρωταγωνιστής δεν άφησε πίσω του μια αμύθητη περιουσία. Ήταν γνωστό άλλωστε πως ποτέ του δεν επέλεξε να ζει μέσα στα πλούτη και τη χλιδή.

«Ποτέ δεν απέκτησε χρήματα. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να ξεπληρώσει τους τοκογλύφους, προκειμένου να μην μας πάρουν όλα τα υπάρχοντα. Αυτό ήταν το μεγάλο του κατόρθωμα και ήταν ευτυχισμένος για όσα κατάφερε», είχε πει η σύζυγός του.
Στις 3 Ιουλίου του 1982 οι πολίτες αντίκρισαν στις εφημερίδες, που ήταν κρεμασμένες στα μανταλάκια των περιπτέρων, μια παράξενη είδηση για τον Θανάση Βέγγο. Ο αγαπημένος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος – έγραφαν οι τίτλοι- είχε συλληφθεί και κρατείτο στο αστυνομικό τμήμα. Ο λόγος ακούγεται περίεργος στους νεότερους, αλλά δεν ήταν καθόλου εκείνη την εποχή, όταν ανθούσαν οι πειρατικοί ραδιοσταθμοί στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή» ο Θανάσης Βέγγος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία για “διαφήμιση μέσω παρανόμου ραδιοσταθμού”. Η δίκη του αναβλήθηκε πολλές φορές…

Το 2000 ο μεγάλος ηθοποιός είχε ένα πάρα πολύ σοβαρό ατύχημα μαζί με την σύζυγό του, όταν το Ι.Χ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με διερχόμενη αμαξοστοιχία λίγο έξω από τους Αγίους Θεοδώρους. Τότε, ο Θανάσης Βέγγος είχε πάρει όλη την ευθύνη του ατυχήματος πάνω του, καθώς όπως φαίνεται δεν υπολόγισε σωστά και προσπάθησε να προλάβει να περάσει τις γραμμές του τρένου, τη στιγμή που κατέβαιναν οι μπάρες για τη διερχόμενη αμαξοστοιχία.

Ο Θανάσης Βέγγος νοσηλευόταν από τις 19 Δεκεμβρίου 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, όπου και απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του. Τάφηκε στην Αμοργό, τόπο καταγωγής της μητέρας του και της γιαγιάς του.

Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις και στην ερώτηση, “τι κρατάτε από τη ζωή σας;”, είχε πει: “Ότι με αγάπησαν 4 εκατομμύρια άνθρωποι και με μίσησαν τρεις. Νομίζω ότι δεν θα είναι παραπάνω”…

Πηγή: galaxy92



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου