Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Ο Κ. Μητσοτάκης στην Πεντέλη: Το δάσος κάηκε… η κυβέρνηση πέτυχε – Προκλητικός χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης



Προκλητικός, αλαζόνας με αοριστολογίες, υποσχέσεις για “του χρόνου”, ταξίματα σε ιδιώτες και κατασκευαστές, μετάθεση των ευθυνών στο λαό και στον καθένα ατομικά, αλλά όχι στην κυβέρνηση, τον ίδιο και τους υπουργούς του, ο Κ. Μητσοτάκης, “προστατευμένος” από τα ΜΑΤ και μακριά από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους αισθάνεται ικανοποιημένος και δήλωσε ανερυθρίαστα στην Πεντέλη ότι “ότι ο μηχανισμός λειτούργησε με επιτυχία”!

“Αυτή ήταν, δυστυχώς, η μόνη φωτιά η οποία ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή τη φωτιά υιοθετήθηκε το σωστό, όπως απεδείχθη σε πάρα πολλές άλλες φωτιές, δόγμα της πολύ γρήγορης πρώτης προσβολής” είπε ο πρωθυπουργός. Προφανώς, το μέτρο που χρησιμοποιεί η “αριστεία” είναι διαφορετικό από εκείνο της κοινής λογικής.

Αλίμονο, όταν μία φωτιά ξεκινάει από το Βαρνάβα και φτάνει στο Χαλάνδρι, το Γέρακα και τα Βριλήσσια, καίγοντας 100.000 στρέμματα μέσα σε 48 ώρες, το λες και “επιτυχία” που δεν έφτασε στο Σύνταγμα!

Στη σύσκεψη έγινε εισήγηση από τον υπουργό Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως σε έξι με επτά μήνες θα γίνουν οι διαγωνισμοί για τους φορείς που θα διαχειρίζονται τα δάση, θα προχωρήσει άμεσα δηλαδή το γνωστό σχέδιο της κυβέρνησης για είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των δασών, με πρόσχημα τις απαραίτητες εργασίες της διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, ενέργειες που έπρεπε να επιτελεί το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του.

Ο Κ. Μητσοτάκης με τη σειρά του επιδόθηκε στις “μαντικές” του ικανότητες προκειμένου εκ των προτέρων να απαλλαγεί από κάθε μελλοντική ευθύνη, διότι όπως είπε οι πλημμύρες που θα ακολουθήσουν, ως φυσική απόρροια των μεγάλων καταστροφών, θα είναι αποτέλεσμα των «ακραίων» καιρικών φαινομένων. «Η κλιματική κρίση είναι μπροστά μας, είναι μία πραγματικότητα και έχει πολλές εκφάνσεις» ανέφερε, ρίχνοντας από τώρα τις ευθύνες για τις επερχόμενες καταστροφές, στο ανέξοδο και βολικό πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη ολοκληρωμένων έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οσο για τις φωτιές, υπεραμύνθηκε του καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες που πλήρωσαν από την τσέπη τους με την απειλή των μεγάλων προστίμων αποθεώνοντας και πάλι τη λογική της ατομικής ευθύνης με την οποία επιχειρεί να υποκαταστήσει την πολιτική ευθύνη του κράτους. Αλλη μία βολική ατομική ευθύνη που αφορά μόνο το λαό. “Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε όλοι μαζί πια σε αυτή την προσπάθεια και ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του έργο έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια κλιματική κρίση η οποία πια είναι μπροστά μας”, είπε με περίσσια “επιτελικότητα”, μοιράζοντας βολικά την ευθύνες και υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, δεν φέρει καμία ευθύνη ο κυβερνητικός “θίασος”. Και ξέρετε γιατί; Επειδή η κριτική είναι, κατά τον πρωθυπουργό “τοξικότητα” και “πόλωση”. Είπε συγκεκριμένα: “Καταλαβαίνω πάντα την ανάγκη για εύκολη κομματική αντιπαράθεση. Εξάλλου η πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει, δυστυχώς, να ξεφύγει από μία τοξικότητα και μία πόλωση που δεν νομίζω ότι ταιριάζει στα προβλήματα των πολιτών. Αλλά οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες για να αναζητούμε απλά, μονίμως πρόσωπα και υπευθύνους.”

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εδώ μόνο για την … ευλογάμε!

Ακόμα και γι’ αυτά που δεν θα κάνει… όπως, για παράδειγμα ότι δεν θα καθαρίσει όλα τα δάση της χώρας ή της Αττικής! Κι επειδή δε θα τα καθαρίσει, όσα δεν καθαρίσει, θα τα παραδώσει στην “οικονομία” (σ.σ. δηλαδή στην αγορά) για να τα σώσει.

Ιδού και η ακριβής διατύπωση:“Είναι όμως επίσης δεδομένο ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα καθαρίσει όλα τα δάση της χώρας ή και όλα τα δάση της Αττικής. Γι’ αυτό και το νέο σχήμα διαχείρισης δασών για το οποίο μίλησε ο Υπουργός, το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία οικονομία γύρω από τα δασικά οικοσυστήματα ώστε να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο μέσα από τη διαδικασία του καθαρισμού των δασών, έχει τόσο μεγάλη σημασία.”

Επαναλήφθηκαν οι αναφορές για τα μέτρα προς τους πυρόπληκτους, που αποτελούν ψίχουλα όσον αφορά το μέγεθος των καταστροφών, με πολλούς κόφτες που αποκλείουν μεγάλη μερίδα των πληγέντων αλλά και σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων, όπως έχει αποδειχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις καταστροφών ενώ ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα για ανάπλαση ιδιωτικών κήπων (!), αντιπυρική προστασία των δασών και ρεμάτων της Αττικής, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική, σταγόνα στον ωκεανό των καμένων εκτάσεων του Λεκανοπεδίου.

Η φιέστα του πρωθυπουργού σήμερα περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Ιερά Μονή Πεντέλης αλλά και στο κλειστό Γυμναστήριο Πεντέλης και το σχολείο που κάηκε, την αποκατάσταση των οποίων ανακοίνωσε πως θα αναλάβει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υποκαθιστώντας τις αρμοδιότητες του κράτους, στο πλαίσιο ων παζαριών της κυβέρνησης με τους μονοπωλιακούς ομίλους. `




Η Σφήκα: Επιλογές




1 σχόλιο: