Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026

Καμία ευκαιρία...



Ρωτάνε κάποιοι, «δηλαδή τι θέλετε όσοι αντιδράτε για την αποστολή των φρεγατών και το F-16 στην Κύπρο»;
 
«Να μην το έκανε; Να μην προστάτευε το νησί;»

«Είναι ευκαιρία» λένε κάποιοι άλλοι. «Να βάλουμε σε εφαρμογή του ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου»

«Είναι ευκαιρία» λένε. «Να δοκιμάσουμε τα νέα οπλικά συστήματα του Κίμων».
Ακούστε λοιπόν.
 
Ένα από τα ρητά που αγαπά να λέει ο απάνθρωπος καπιταλιστικός τρόπος σκέψης που γεννά πολέμους, θάνατο, δυστυχία και φτώχεια, είναι αυτό:
 
«Η κρίση γεννά ευκαιρίες»

Η κρίση της πανδημίας γέννησε ευκαιρίες για τις φαρμακευτικές που πλούτισαν στην πλάτη δισεκατομμυρίων ανθρώπων πειραματόζωων. Τι μας κόστισε; Μόνο μερικά εκατομμύρια νεκρούς.
Μία τέτοια κρίση που γεννά ευκαιρίες διέλυσε τις τοπικές κοινωνίες στον τυφώνα Κατρίνα στην Ν. Ορλεάνη και έφερε την επικράτηση του ιδιωτικού τομέα ακόμα και στα σχολεία.
 
Μία τέτοια κρίση που γεννά ευκαιρίες με το σεισμό και το τσουνάμι του 2004 ξεσπίτωσε χιλιάδες ντόπιους πολίτες που ζούσαν στις ακτές των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας για να περάσουν σε ιδιωτικούς κολοσσούς που μετέτρεψαν τις περιοχές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν 250.000 νεκροί.

Μια τέτοια κρίση που γεννά ευκαιρίες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ευκαιρία να αλλάξουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, να πουλήσουμε όπλα, να αγοράσουμε όπλα, να αλλάξουν οι εμπορικοί συσχετισμοί. Σκοτώθηκαν ως τώρα και ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ξεσπιτώθηκαν άλλα δέκα εκατομμύρια, αλλά έτσι είναι αυτά, η κρίση γεννά ευκαιρίες.
 
Τώρα μία τέτοια κρίση που γεννά ευκαιρίες επικαλούνται πολλοί που υποστηρίζουν την αποστολή των φρεγατών και των πολεμικών αεροπλάνων στην Κύπρο.
 
Η ευκαιρία βέβαια ήρθε από τον θάνατο εκατοντάδων αθώων πολιτών, από το θάνατο εκατοντάδων μικρών παιδιών που σκοτώθηκαν από έξυπνες βόμβες και χειρουργικά χτυπήματα που τελικά δεν ήταν τόσο έξυπνες και τα χτυπήματα ήταν από χασάπη και όχι από χειρούργο.
 
Αν «ευκαιρία» ονομάζουμε τη δυστυχία και το θάνατο αθώων, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τότε αυτή η ευκαιρία είναι ματωμένη, δολοφονική και απόλυτα ένοχη.
 
Ρωτάνε αν θα έπρεπε να στείλουμε στρατό να προστατέψει την Κύπρο.
 
Είναι μία ερώτηση παγίδα, μία ερώτηση που δείχνει να ξεχνά όλη την ιστορία λήψης σωρείας εγκληματικών αποφάσεων που μας έφεραν σε αυτή την «κρίση που γεννά ευκαιρίες» εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο.
 
Είναι σαν να σπρώχνεις κάποιον από το αεροπλάνο και να του λες «είδες που χρειάζεσαι αλεξίπτωτο; Και εγώ είμαι εδώ για να σου το πουλήσω να το χρησιμοποιήσεις»

Είναι τόσο απλό.
 
Η Κύπρος, η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν καμία προστασία, καμία αποστολή φρεγατών και πολεμικών αεροπλάνων, αν η κυβέρνηση της Ελλάδος και της Κύπρου, δεν έπαιρναν μία σειρά από εγκληματικές αποφάσεις που μας έφεραν σε αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Όποιοι έχουν κοντή μνήμη να τους θυμήσουμε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος σήμερα βρίσκονται σε αυτή τη θέση γιατί στηρίζουν άνευ όρων δύο κράτη που παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με καταδίκες και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει περήφανα στη στήριξη των πολέμων τόσο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, όσο και στην γενοκτονία στην Παλαιστίνη αλλά και στην επίθεση στον Ιραν.
Μπορούν κάποιοι να πιπιλάνε όσο θέλουν την καραμέλα περί σωστής πλευράς της ιστορίας αλλά αυτό δεν έχει καμία λογική ούτε στην επίθεση στην Βενεζουέλα, ούτε στις εξόντωση του πληθυσμού στην Γάζα και όπως οι διεθνείς οργανισμοί και τα Ηνωμένα Έθνη λένε, και όχι εγώ, ούτε στην επίθεση του Ιραν τηρείτε το διεθνές δίκαιο,.
 
Και μπορεί η Ελλάδα και κάποιοι να λένε ότι είναι ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο, αλλά πολύ σύντομα οι λόγοι που στηρίζουμε αυτή την πράξη, η στήριξη που παρέχουμε στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, να γυρίσει πολύ σύντομα εναντίον μας.
 
Και όταν η Ελλάδα πάψει να είναι χρήσιμη για τις ΗΠΑ, όταν η Τουρκία γίνει το ίδιο χρήσιμη ή περισσότερο χρήσιμη, τότε ίσως κάποια άλλα κράτη, ίσως οι ίδιες οι ΗΠΑ, να πούνε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και την προληπτική επίθεσεη στην Ελλάδα, αν η Τουρκία αποφασίσει να μας χτυπήσει και να πάρει με τη βία αυτά που παράνομα και παράλογα διεκδικεί από τη χώρα μας.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, υπογράφουν επιταγές που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε με τα όπλα, ούτε με τις χώρες και τους συμμάχους που σήμερα υποστηρίζουν στις παράνομες πολεμικές τους δραστηριότητες.
 
Γιατί όταν το παιχνίδι γυρίσει, και πάντα γυρίζει, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου αντί να μιλάμε για «κρίση που γεννά ευκαιρίες» θα μιλάμε απλά για «κρίση».

Για να καταλήξουμε λοιπόν. Η αποστολή των φρεγατών και τον αεροπλάνων στην Κύπρο που τώρα ως κίνηση μοιάζει επιβεβλημένη και ως προπαγάνδα το ονομάζουμε «ευκαιρία», είναι αποτέλεσμα μία ακολουθίας κακών επιλογών και αποφάσεων των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου που έγιναν χρήσιμοι ηλίθιοι στα πολεμικά και στρατηγικά σχέδια άλλων.
 
Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει καμία συμμετοχή σε αυτούς τους πολέμους, δεν έπρεπε να στηρίξει κανενός τα παράνομα ως προς το διεθνές δίκαιο σχέδια και αν όλα αυτά είχαν γίνει σωστά, σήμερα η Ελλάδα δεν θα βάφτιζε τη κρίση ευκαιρία για να δοκιμάσουμε τα ηλεκτρονικά συστήματα του Κίμων.

Δεν γεννηθήκαμε όλοι χθες. Κάποιοι έχουμε διαβάσει και ιστορία και έχουμε ζήσει αρκετά σε αυτό το βράχο για να μην καταπίνουμε το σανό αμάσητο.
 
Έξω η Ελλάδα από τους πολέμους, έξω από τα πολεμικά σχέδια.
 
Τίποτα δεν έχει να κερδίσει η χώρα μας από τη συμμετοχή της σε πολέμους και πράξεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
 
Και καμία ευκαιρία δεν υπάρχει στις πλάτες χιλιάδων αθώων νεκρών πολιτών.


Πηγή: facebook



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου