Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Οι Πλειστηριασμοί, οι Κατασχέσεις και... ο «Δύσπιστος» Οφειλέτης.

Γιάννης Περάκης Οικονομολόγος


Ούτε γιορτές δεν σ’ αφήνουν να χαρείς. Εν μέσω γιορτών, μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, δημοσιεύεται η εγκύκλιος με την υπ’ αριθμόν Ε2001/2018 (Άρθρο 60

Τροποποίηση των άρθρων 85, 88 και 89 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια)του διοικητή της «Ανεξάρτητης» Αρχής «Δήμοσίων» Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπου διευκρινίζεται πως θα υποβάλλεται η δήλωση φόρου δωρεάς. Εν τάχει οι συντελεστές:

1) 10% εφόσον πρόκειται για δωρεές χρηματικών ποσών από γονείς προς παιδιά (γονικές παροχές), από τον έναν σύζυγο στον άλλον σύζυγο κι από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια

2) 20% για δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ αδελφών, από θείους σε ανίψια, από πεθερούς προς γαμπρούς ή νύφες και από προπαππούδες ή προγιαγιάδες σε δισέγγονα

3) 40% για δωρεές χρηματικών ποσών προς τους υπόλοιπους συγγενείς, καθώς και δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ μη συγγενών.

Σημειώνεται ότι όλες οι χρηματικές δωρεές και οι χρηματικές γονικές παροχές φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ανέρχονται σε:

Απαλλαγή από το φόρο οι κτήσεις, εφόσον δικαιούχοι είναι το Δημόσιο.

Μετά απο μια εβδομάδα:

Ο «δύσπιστος» οφειλέτης αλλά «καλός νοικοκύρης» και επι πλέον νομοτογής, πηγαίνει στην εφορία να καταβάλλει τον φόρο. Εκεί ανακαλύπτει ότι έχει εκκενωθεί η εφορία λόγω βόμβας. Για να περάσει η ώρα πιάνει κουβέντα με ένα άγνωστο. Για “κακή” του τύχη ο άγνωστος είναι «λαικιστής». Ξεκινάει ο διάλογος:

«Λαϊκιστής»: Καινούγιο χαράτσι, ούτε στο παιδί σου δεν μπορείς να δωρήσεις.

«Δύσπιστος»: Τι να σου κάνει η κυβέρνηση εκβιάζεται, τουλάχιστον δεν κόβονται οι συντάξεις.

«Λαϊκιστής»: Τι μου λές τώρα, έχουν γίνει 16.000 πλειστηριασμοί ακινήτων φέτος, 30.000 το 2019. Πάνω από 37.000 πλειστηριασμούς ακινήτων προγραμματίζουν για τους προσεχείς 15 μήνες οι τράπεζες. Φέτος, από την αρχή του 2018 έχουν γίνει 9.000 πλειστηριασμοί και ώς το τέλος του 2018 θα διενεργηθούν άλλοι 7.000. Αυτά τα γνωρίζεις:

«Δύσπιστος»: Ναί αλλά σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank, μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo, οι τράπεζες στο πλαίσιο της νέας στοχοθεσίας που έχουν υποβάλει στον SSM δεσμεύονται ότι στα τέλη του 2021 θα μειώσουν κατά 50 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν στους ισολογισμούς τους από 88 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Οι ρυθμίσεις που καταφέρνουν οι τράπεζες υπό την απειλή των πλειστηριασμών διαμορφώνονται στο 25% και προς το παρόν η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων που ρευστοποιούνται μέσω πλειστηριασμών αποκτώνται από τις ίδιες τις τράπεζες.

Επίσης ο βοηθός γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, απέδωσε τον μεγάλο αριθμό των άγονων πλειστηριασμών που υπάρχουν σήμερα και στην πρακτική που εφαρμόζουν αρκετοί οφειλέτες, οι οποίοι προσφεύγουν στο δικαστήριο ζητώντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης βάσει της οποίας βγαίνει προς πλειστηριασμό το ακίνητο. Με τον τρόπο αυτό «φουσκώνουν» την τιμή του ακινήτου, προκειμένου ουσιαστικά να αποτρέψουν την εκποίηση. Σύμφωνα με τhν Arbitrage Re, που εκτίμησε ότι τα ακίνητα των επιχειρηματικών δανείων συνιστούν μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία μέσω και της αναβάθμισής τους. Επιτέλους θα αποκτήσουμε υγιείς τράπεζες, άσε που τουλάχιστον δεν κόβονται οι συντάξεις.

«Λαϊκιστής»: Τις κατασχέσεις-ρεκόρ λογαριασμών και ακινήτων τις γνωρίζεις ; Πάνω απο 4,8 εκατ. κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το διάστημα 2015-2018. Η ΑΑΔΕ προέβη σε:

2015 σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το

2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το

2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1,7 εκατ. ενώ το

2018 ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις πραγματοποίησε ρεκόρ ανήλθε στους 1.836.926, ενώ ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, ανήλθε τον Νοέμβριο στους 1.162.737.

«Δύσπιστος»: Ναι αλλά δεν κόβονται οι συντάξεις.

Τότε χτυπάει το κινητό του «δύσπιστου». Είναι η σύζυγός του. Τον πληροφορεί πήγε να κάνει ανάληψη απο τον λογ/μό της τράπεζας και στάθηκε αδύνατον. Είχε προηγηθεί κατάσχεση της ΑΔΑΕ.

Ο «Δύσπιστος» μετά απο αυτό σε κατάσταση αλλοφροσύνης διαπράττει το αδιανόητο.

Βγάζει μια κάψουλα υδροκυάνιου και την καταπίνει με σκοπό να «αυτοκτονήσει» ουρλιάζοντας, δεν κόβονται οι συντάξεις.. δεν κόβονται οι συντάξεις..δεν κόβονται οι συντάξεις...

Ευτυχώς σώθηκε ο «Δύσπιστος». Μόνο που και που έχει κάποιες κρίσεις όταν φωνάζει... δεν κόβονται οι συντάξεις.. δεν κόβονται οι συντάξεις..δεν κόβονται οι συντάξεις...

Σημείωση: «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική».

Πηγή: Σχέδιο Β


Η Σφήκα: Επιλογές





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου