Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Στη σκιά της πανδημίας οι «λύκοι» χαίρονται

Τάσος Σαραντής


Η κυβέρνηση Τραμπ με πρόσχημα τις δυσλειτουργίες που προκαλούν τα μέτρα για την πανδημία χαλάρωσε την περιβαλλοντική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων από την πετροχημική βιομηχανία

Αν και οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας του Covid-19 έχουν μειώσει την οικονομική δραστηριότητα οδηγώντας σε βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι συνέπειες για τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για τη μακροπρόθεσμη αλλαγή του κλίματος, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Αλλά, καθώς ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, η κυβέρνηση Τραμπ με πρόσχημα τις δυσλειτουργίες που προκαλούν τα μέτρα για την πανδημία χαλάρωσε την περιβαλλοντική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων από την πετροχημική βιομηχανία, έπειτα από αίτημα του πετρελαϊκού λόμπι.

Εκμεταλλευόμενη τον φόβο του Covid-19, η αλληλένδετη με αυτήν του πετρελαίου βιομηχανία πλαστικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, απαιτώντας τη άρση των απαγορεύσεων για τη χρήση της πλαστικής σακούλας σκορπίζοντας παραπληροφόρηση για την επικινδυνότητα, λόγω κορονοϊού, των επαναχρησιμοποιούμενων υφασμάτινων τσαντών.

Η ρύπανση θα επανέλθει


Όπως έγινε γνωστό, η απομόνωση και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα οδήγησε στην πτώση κατά 25% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Αντίστοιχα, τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου μειώνονται σημαντικά τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιταλία, όπου καταγράφηκε μια σταδιακή τάση μείωσης της τάξης του 10% την εβδομάδα τις τελευταίες τέσσερις έως πέντε εβδομάδες.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης στις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, ακολούθησε μια ισχυρή αύξηση των εκπομπών τους στις αναδυόμενες οικονομίες, μια επιστροφή στην αύξηση των εκπομπών στις ανεπτυγμένες οικονομίες και μια αύξηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια οικονομία.

Οποιαδήποτε μείωση των εκπομπών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο COVID19, δεν αποτελεί υποκατάστατο της συντονισμένης δράσης για το κλίμα, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

«Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι εκπομπές μειώνονται κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων και στη συνέχεια ακολουθεί μια ραγδαία, απότομη αύξηση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πέτερι Τάαλας. «Η αποτυχία του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ζωών και σε μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες κατά τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε.

«Απελευθέρωση» των ρύπων


Ωστόσο, στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αποφάσισε τη χαλάρωση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών νόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που συνεπάγεται ότι οι βιομηχανίες δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, εφόσον προκαλέσουν ρύπανση της ατμόσφαιρας ή του νερού. Οι ρυπαίνοντες θα μπορούν να αγνοούν τους περιβαλλοντικούς νόμους ισχυριζόμενοι με κάποια αιτιολογία ότι αυτές οι παραβιάσεις προκλήθηκαν από την πανδημία, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Είχε προηγηθεί αίτημα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου προς τον πρόεδρο Τραμπ για προσωρινή ανακούφιση από τις νομοθετικές απαιτήσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου αυτή να εξασφαλίσει τη σταθερή προμήθεια καυσίμων κατά τη διάρκεια της έκρηξης του κορονοϊού.

Το Ινστιτούτο δήλωσε ότι ανησυχεί κυρίως για το γεγονός ότι ο κορονοϊός θα αφήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία με περιορισμένο αριθμό υγιών υπαλλήλων για να εκτελεί κρίσιμες ενέργειες - καθιστώντας πιο δύσκολο να συμμορφωθεί με τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Τι κι αν η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις βλάπτει το αναπνευστικό σύστημα, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για πληθυσμούς που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο και οι οποίοι μπορεί επίσης να μολυνθούν από τον Covid-19, ο οποίος προσβάλλει τους πνεύμονες;

Η χαλάρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αφορά τις εκπομπές ρύπων προκάλεσε την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων που επέκριναν την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος καταγγέλλοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες. «Η απόφαση για τη δυνητική απελευθέρωση υπερβολικών τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα και άλλων ρύπων που επιδεινώνουν το άσθμα, δυσχεραίνουν την αναπνοή και τα καρδιαγγειακά προβλήματα εν μέσω μιας πανδημίας που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια είναι ανεύθυνη για δημόσια υγείας», ανέφεραν.

Επαναφορά στην πλαστική σακούλα


Πάντα υπό τη σκιά του Covid-19, υπονομεύεται και η προσπάθεια για την απαγόρευση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, που φαίνεται να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, σε αυτή την περίπτωση με την επιστράτευση της παραπληροφόρησης.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες -τα συμπεράσματα των οποίων έγιναν ευρέως γνωστά- διαπίστωσαν ότι το Covid-19 θα μπορούσε να είναι παραμείνει σε πλαστικά και μεταλλικές επιφάνειες έως και τρεις ημέρες, σε σύγκριση με 24 ώρες στο χαρτόνι και τέσσερις ώρες στο χαλκό. Οι μελέτες δεν εξέτασαν αν και κατά πόσο παραμένει ο ιός σε υφάσματα και υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που συγκρίνουν τις υφασμάτινες επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες με τις πλαστικές.

Ωστόσο, στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διακινήθηκαν ευρέως δημοσιεύματα που προειδοποιούσαν ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες τσάντες είναι χειρότερες από τις πλαστικές για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Τα δημοσιεύματα εκπορεύτηκαν από δύο μεγάλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, το Ινστιτούτο του Μανχάταν και το Ινστιτούτο Ανταγωνιστικών Επιχειρήσεων (CEI), έναν φιλελεύθερο οργανισμό που πίεσε την κυβέρνηση του Τραμπ να εγκαταλείψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Οπως αποκάλυψαν οι New York Times και οι δύο οργανισμοί λαμβάνουν χορηγίες από εταιρείες καυσίμων και πετροχημικών.

Η Greenpeace των ΗΠΑ επέκρινε τους δύο οργανισμούς γι’ αυτά τα δημοσιεύματα που υποδηλώνουν ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες τσάντες εμπεριέχουν υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού σε σχέση τις πλαστικές σακούλες, παραποιώντας τις πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι ο ιός επιβιώνει τουλάχιστον στο πλαστικό.

Στέλεχος της οργάνωσης κατήγγειλε τις βιομηχανικές ομάδες που «είδαν την κρίση ως ευκαιρία, εκμεταλλευόμενες τους φόβους των ανθρώπων γύρω από τον Covid-19, για να προωθήσουν τις ατζέντες που είχαν πριν τα απαγορευτικά μέτρα για τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Και ότι αυτή η παραπληροφόρηση χρησιμοποιείται για να ασκηθεί πίεση στις κρατικές νομοθεσίες ώστε να καταργηθεί η νομοθεσία περί απαγόρευσης των πλαστικών σακουλών.

Πράγματι, η παραπληροφόρηση επέφερε τα επιθυμητά για τη βιομηχανία πλαστικού αποτελέσματα. Την περασμένη εβδομάδα, πολλές αμερικανικές πολιτείες και πόλεις έλαβαν την απόφαση να άρουν τις απαγορεύσεις για τη χρήση πλαστικών σακουλών, επικαλούμενες τον κορονοϊό.

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ προχώρησε περαιτέρω, εκδίδοντας εντολή απαγόρευσης της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών, λέγοντας ότι διακινδυνεύουν τη διάδοση του κορονοϊού. Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης απαγόρευσε τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες και ήρε την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, που θα εφάρμοζε την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας την 1η Μαρτίου, ανέστειλε την απόφαση μέχρι τον Ιούνιο.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου