Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Πού είναι (τελικά) ο Ναβάλνι;;; (Οέο;;;)

Βασίλης Μακρίδης


Πώς η δυτική προπαγάνδα κατασκευάζει και πάλι «ενόχους» και θέλει και να την πιστέψετε…


Στη μνήμη των Χρήστου Χαραλαμπόπουλου και Παναγιώτη Πλεξίδα

Εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, για την ακρίβεια από τις 20 Αυγούστου και μετά, παρακολουθούμε ένα ακόμη κακόγουστο και κακοστημένο σίριαλ που έχει στόχο να πλήξει πολλαπλά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αφορμή αποτέλεσε το ιατρικό περιστατικό που συνέβη την ημέρα εκείνη με τον 44χρονο Αλεξέι Ναβάλνι, δικηγόρο και μπλόγκερ νεοφιλελεύθερων πολιτικών απόψεων και, το κυριότερο, πολέμιο της επίσημης ρωσικής εξουσίας και του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προσωπικά. Ο Ναβάλνι, ευρισκόμενος σε πολιτική «τουρνέ» σε διάφορες πόλεις της Σιβηρίας, αφού επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο στην πόλη Τομσκ (κεντρική Σιβηρία) με προορισμό τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της πτήσης ένιωσε έντονη αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Το αεροπλάνο πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο της πόλης Ομσκ, στη δυτική Σιβηρία, απ’ όπου ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε επειγόντως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Τμήματος Τοξικολογίας του Νοσοκομείου Νο1 του Ομσκ. Ο Ναβάλνι, ευρισκόμενος σε κωματώδη κατάσταση, διασωληνώθηκε με συσκευή τεχνητού αερισμού των πνευμόνων.

Αμέσως κινητοποιήθηκε και το άμεσο περιβάλλον του Ναβάλνι, όχι όμως σε ιατρικό, αλλά σε επικοινωνιακό επίπεδο. Μία εκ των άμεσων συνεργατών του Ρώσου πολιτικού, η Κίρα Γιαρμίς, ήταν αυτή που μετέδωσε πρώτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το περιστατικό, μιλώντας για «δηλητηρίαση», χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή ιατρική ένδειξη για κάτι τέτοιο. Η σύζυγος του Ναβάλνι Γιούλια, πάλι, ενδιαφέρθηκε για το πώς ο σύζυγός της θα μεταφερθεί εκτός Ρωσίας για περαιτέρω νοσηλεία, καλώντας από τη Γερμανία ολόκληρο ιδιωτικό αεροπλάνο με ομάδα γιατρών (!!!), οι οποίοι θα αναλάμβαναν και το έργο της μεταφοράς του.

Αρχικά οι γιατροί του νοσοκομείου του Ομσκ δεν έδωσαν την έγκρισή τους για τη μεταφορά του Ναβάλνι, δεδομένου ότι η κλινική του κατάσταση ήταν τέτοια, που ενδεχόμενη μεταφορά του θα καθίστατο επικίνδυνη για την ίδια του τη ζωή. Σε αυτό συμφώνησαν αρχικά και οι Γερμανοί γιατροί που μετέβησαν στην πόλη της δυτικής Σιβηρίας Κατά το διάστημα της νοσηλείας του στο Ομσκ, οι γιατροί του νοσοκομείου έκαναν ό,τι κρίθηκε απαραίτητο για τη διατήρηση του ασθενούς στη ζωή και για τη βελτίωση της κλινικής του κατάστασης, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε. Έτσι, 2 μέρες μετά, στις 22 Αυγούστου, μετά από απαίτηση του οικογενειακού περιβάλλοντος του Ναβάλνι, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη τόσο των γιατρών του νοσοκομείου, όσο και της ομάδας των Γερμανών γιατρών, επιτράπηκε η μεταφορά του από το Ομσκ στο Βερολίνο, όπου διακομίσθηκε στην κλινική Charité (διαβάζεται «Σαριτέ» = «Φιλανθρωπία»).

Από τη στιγμή που ο Ναβάλνι διακομίσθηκε στη συγκεκριμένη κλινική, χάνονται τόσο τα ίχνη του ιδίου, όσο και τα νέα γύρω από την κατάσταση της υγείας του. Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι γιατροί του νοσοκομείου του Ομσκ παρέδωσαν στους Γερμανούς συναδέλφους τους πλήρη φάκελο γύρω από την κλινική κατάσταση του ασθενούς, καθώς και όλα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και άλλων εξετάσεων στις οποίες τον υπέβαλαν κατά το διήμερο της παραμονής του εκεί, από τους Γερμανούς γιατρούς του συγκεκριμένου ιδρύματος ακολούθησε η «σιωπή των αμνών». Καμία ανακοίνωση για την κατάσταση του ασθενούς, για πιθανές νέες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, για πιθανά ευρήματα… Μέχρι τις 2 Αυγούστου, δηλαδή για ένα διάστημα περίπου 10 ημερών, ο Ναβάλνι είχε εξαφανιστεί όχι μόνο ως φυσική παρουσία, αλλά και από την ειδησεογραφία των ημερών, αφού εκείνες τις ημέρες το «μονοπώλιο» στην αντιρωσική θεματολογία των δυτικών ΜΜΕ κατείχαν τα γεγονότα στη Λευκορωσία και η δήθεν «παρέμβαση» της Μόσχας σε αυτά.

Και ξαφνικά, ω! του θαύματος, «σκάει» το αναμενόμενο «παραμύθι»: το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοινώνει ότι στο αίμα και στα ρούχα του Ναβάλνι βρέθηκαν ίχνη από τη νευροπαραλυτική ουσία Novitchok (Νοβιτσόκ = πρωτάρης), αυτή που, υποτίθεται, είχε βρεθεί και στην υπόθεση Σκριπάλ στη Βρετανία το Μάρτιο του 2018 (στγ: ο Σεργκέι Σκριπάλ ήταν πρώην συνεργάτης των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας που είχε στρατολογηθεί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και ζούσε,.αποσυρμένος πλέον, στη Βρετανία, ενώ η κόρη του Γιούλια, Ρωσίδα υπήκοος, είχε πάει να τον επισκεφθεί).

Το νήμα έπιασαν αμέσως σύσσωμες, σχεδόν, οι πολιτικές ηγεσίες αρκετών χωρών της Δύσης, αλλά και πολιτικά πρόσωπα με θέσεις ευθύνης στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ κοκ και, κυρίως, ο χειραγωγούμενος δυτικός Τύπος. Όλοι, πλέον, μιλούσαν ανοιχτά για «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι με το... «αέριο του Πούτιν»!… (Στγ: είναι αξιοσημείωτη, ασφαλώς, η φαινομενικά αφελής, αλλά στην ουσία ευθέως προπαγανδιστική απόδοση όλων όσων συμβαίνουν στη Ρωσία ή προέρχονται από αυτήν στο πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου).

Οι αρνητικές αναφορές στη Ρωσία περί «αυταρχικού καθεστώτος», «έλλειψης δημοκρατίας» και «πολέμου κατά του πλουραλισμού και των αντιπολιτευόμενων φωνών» άρχισαν να συνοδεύονται ωστόσο και από κάτι πιο «προχωρημένο»: τις ευθείες εκκλήσεις προς τη γερμανική πολιτική ηγεσία, υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να «παγώσει» την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενός πολυεθνικού έργου με βασικούς συμμέτοχους το γερμανικό κράτος και τη ρωσική κρατική εταιρεία GazProm, το οποίο είναι σήμερα ολοκληρωμένο κατά 94% και απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του!!!

Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε να γίνεται δια γυμνού οφθαλμού ορατό, ότι το περιστατικό με την υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι δεν ήταν παρά μόνο η αφορμή για να τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος κύκλος οικονομικού και πολιτικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας από εκείνο το τμήμα των ελίτ της Δύσης που έχουν αντίθετα συμφέροντα με αυτήν και προσπαθούν να τη βγάλουν έξω από όλα τα μεγάλα οικονομικά «παιχνίδια» ανά τον κόσμο (ή, τουλάχιστον, από αυτά που έχουν πιθανότητες να το επιτύχουν, καθώς τις οικονομικές συναλλαγές της Ρωσίας πχ με την Κίνα ή με την Ινδία τους είναι αδύνατο να τις επηρεάσουν).

Υπήρξαν, βεβαίως, και οι φωνές της λογικής στην «καθ’ ημάς» Δύση, καθώς δεν είναι όλοι αυτοί που έλκονται από την αντιρωσική υστερία, ούτε επιθυμούν τη διάρρηξη των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ο επιφανής Γερμανός πολιτικός της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, βουλευτής του Die Linke και πρώην κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, δήλωσε ότι «θα ήταν παράλογο οι ρωσικές αρχές να οργανώσουν μια τέτοια δηλητηρίαση, καθώς αυτό το περιστατικό θα οξύνει τις, ούτως ή άλλως, δύσκολες σχέσεις (της Ρωσίας) με τη Δύση. Γι’ αυτό και δεν πιστεύω ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο». Επίσης δήλωσε ότι πιθανολογεί πως ο υπεύθυνος για την «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι (αν αυτή υφίσταται) πιθανό να διοργανώθηκε από κάποιον «εχθρό του Nord Stream 2».

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, από τη δική του πλευρά, θεωρεί ότι «δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο περιστατικό με τον Ναβάλνι και στην κατασκευή του Nord Stream 2», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, η διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να βρεθεί ποιος είναι υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, ποιος την παράγγειλε και ποιος τη χρηματοδότησε».

Βεβαίως, εδώ τίθεται ένα μέγα ζήτημα: εάν όντως το περιστατικό με τον Ναβάλνι αφορά σε δηλητηρίαση ή όχι. Με βάση τα στοιχεία της ρωσικής πλευράς, στις τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν στον Ρώσο πολιτικό κατά το διήμερο της παραμονής του στο νοσοκομείο του Ομσκ δεν ανιχνεύθηκε καμία τοξική δηλητηριώδης ουσία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει τόσο για τα μέλη της οικογένειας και της συνοδείας του Ναβάλνι, όσο και για το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου που διαχειρίστηκε την υπόθεση της υγείας του κατά το διάστημα αυτό.

Με βάση τα όσα μας είναι γνωστά ήδη από την περίοδο που ήταν στα «πάνω» της η υπόθεση Σκριπάλ, το Novitchok είναι ένα αέριο (το οποίο μπορεί να απαντηθεί και σε υγρή μορφή) τόσο τοξικό, που μια ποσότητα περίπου 2 γραμμαρίων θα ήταν αρκετή για να δηλητηριάσει και να σκοτώσει μια μικρή πόλη 20 έως 30 χιλιάδων κατοίκων. Επίσης είναι μια ουσία που δρα άμεσα, μέσα σε διάστημα το πολύ 10 λεπτών, πράγμα που σημαίνει ότι εάν υπήρξε δηλητηρίαση του Ναβάλνι με Novitchok, στην ελάχιστη των περιπτώσεων θα είχε δηλητηριαστεί όλο το αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Τομσκ στη Μόσχα (επιβάτες και πλήρωμα). Και, πολύ περισσότερο, οι άνθρωποι που έρχονταν σε άμεση (και σωματική) επαφή με τον ίδιο τον Ναβάλνι (σύζυγος, συνεργάτες κοκ). Είναι φανερό, ότι η θεωρία περί «δηλητηρίασης» πάσχει απ’ όλες τις πλευρές, όμως κάποιους αυτό δεν τους ενδιαφέρει ουδόλως, για ευνόητους λόγους...

Είναι, βεβαίως, χαρακτηριστική, όσο και εξοργιστική η πλήρης σιωπή των γιατρών του ιδρύματος Charité, που δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση γύρω από την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι. Μέχρι τώρα από τη γερμανική πλευρά έχει μιλήσει οποιοσδήποτε άλλος, εκτός από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για την πορεία της υγείας του: πολιτικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, αλλά όχι γιατροί!!! Επίσης, παρά το επίσημο αίτημα της Ανώτατης Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας προς τις γερμανικές αρχές, όσο και την έκκληση της Ένωσης των Ρώσων Ιατρών προς τους Γερμανούς ομολόγους τους, να δώσουν με πλήρη διαφάνεια τα στοιχεία που διαθέτουν γύρω από την πορεία της υγείας του Ναβάλνι, μέχρι σήμερα η γερμανική πλευρά απαντά με την πλήρη σιωπή, την απροθυμία της να παρουσιάσει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο και την αβελτηρία της να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς.

Αντιθέτως, σύσσωμη η «συλλογική Δύση» απαιτεί από τις αρχές της Ρωσίας να δώσουν «εξηγήσεις», θεωρώντας ως δεδομένη την εκδοχή της δηλητηρίασης και χωρίς να παρουσιάζει, όπως προείπαμε, κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Και απειλεί, βεβαίως, με νέο κύκλο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, από αυτές πάντως που η πλευρά της τελευταίας έχει πλέον συνηθίσει, για να μην πούμε ότι έχει αποκτήσει, πλέον, …ανοσία και τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. Η υπόθεση Ναβάλνι «δένει» επίσης με την υπόθεση της Λευκορωσίας, σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της υστερίας κατά της Ρωσίας και της δικαιολόγησης του οικονομικού και πολιτικού πολέμου εναντίον της.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, βεβαίως, ο ίδιος ο Αλεξέι Ναβάλνι παραμένει εδώ και 2 εβδομάδες εξαφανισμένος, αφού δεν έχει δημοσιευθεί καμία φωτογραφία του (πολλώ δε μάλλον κάποιο βίντεο) από τον θάλαμο στον οποίο υποτίθεται ότι νοσηλεύεται. Φήμες στη Γερμανία μιλούν ακόμη και για μεταφορά του στην κλινική της Bundeswehr (το… «401» της Γερμανίας), η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από την Charité, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το ερώτημα, πάντως, εμφανίζεται αβίαστα: «Πού είναι (τελικά) ο Ναβάλνι, οέο;;;». Περιμένουμε, βεβαίως, τις νεότερες εξελίξεις…



Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου