Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Ασφαλιστική αντι-μεταρρύθμιση

ΕΦ.ΣΥΝ.


Ο θάνατος του Μίκη αναπόφευκτα επισκίασε μια άλλη μείζονα εξέλιξη, που οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νέοι, θα τη βρουν σύντομα μπροστά τους. Ο λόγος για την ψήφιση από τη Βουλή, και μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, του ψευδεπίγραφου νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά». Δηλαδή, του νόμου για την επικουρική ασφάλιση που μετατρέπει τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων –και μάλιστα υποχρεωτικά– σε επενδυτικό παίγνιο με τρία επίπεδα «ρίσκου».

Παρότι το πιθανό όφελος που υποτίθεται ότι θα έχουν οι συνταξιούχοι σε τρεις-τέσσερις δεκαετίες, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο δεν υπερβαίνει τα 40 με 50 ευρώ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε με πάθος αυτή τη «μεταρρύθμιση». Και οι λόγοι είναι δύο:

Πρώτον, ο ετήσιος «τζίρος» της επικουρικής ασφάλισης, τα περίπου 2,5 δισ. τον χρόνο, είναι ένα θαυμάσιο δώρο στην αγορά μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και όλων των συμβατικών ή εξωτικών χρηματιστικών προϊόντων που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν προκάλεσαν τεράστιες «τρύπες» στην ασφαλιστική περιουσία των εργαζόμενων και των επαγγελματιών.

Δεύτερον, αυτή η ανατροπή στον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πράγματι μια «μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», μια νεοφιλελεύθερη «διαπαιδαγώγηση» και εξοικείωσή της με τον ανταγωνισμό αντί της αλληλεγγύης των γενεών, με το επενδυτικό ρίσκο αντί της κρατικά εγγυημένης σύνταξης, με τον ατομικισμό αντί της συλλογικής διαχείρισης των κοινών συμφερόντων τους.

Από την άποψη αυτή, το τελευταίο νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης είναι μια πρόβα για το μέλλον, ένα πείραμα που αργότερα μπορεί να επεκταθεί καταστροφικά και στην κύρια ασφάλιση και σύνταξη, αν εδραιωθεί στη νέα γενιά εργαζομένων και ασφαλισμένων η κουλτούρα του «ατομικού κουμπαρά» και της μετατροπής των ασφαλιστικών εισφορών σε δεξαμενή χρηματιστηριακού τζόγου.

Αυτό είναι απόλυτα συνεπές με το ιδεολογικό προφίλ και την ταξική ατζέντα της κυβέρνησης, παρά την πίεση που υφίσταται από την τραγωδία των πυρκαγιών και την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ιδιωτική επικουρική σύνταξη, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να δημοσιοποιήσει και την εγκύκλιο εφαρμογής του άλλου αντεργατικού εκτρώματος, του νόμου που κάνει λάστιχο τον χρόνο εργασίας και διευκολύνει τις απολύσεις.


Πηγή:efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου