Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Στο σκοτάδι...με ένα κατοστάρικο

Πάνω από 200.000 ήταν τα νοικοκυριά που πλήγηκαν από τις διακοπές του ρεύματος στην Αττική την περασμένη Δευτέρα, ενώ 1.000 απ' αυτά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό μέχρι και χτες. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα δεν ήταν ούτε περιορισμένο ούτε παροδικό. 

Όπως με τον περσινό χιονιά, έτσι και φέτος, αποκαλύπτονται τα μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης, που είναι πεπαλαιωμένο και ευάλωτο σε πολλά σημεία του, με αποτέλεσμα τις συχνές βλάβες, που πλήττουν με πολλούς τρόπους τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία κατά τα άλλα πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς και ανταποδοτικά τέλη. 

Η απάντηση του κράτους για όλα αυτά, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, είναι μια «συγγνώμη» για την ταλαιπωρία, αλλά «δεν χάθηκε κι ο κόσμος» για 1.000 σπίτια χωρίς ρεύμα, τέσσερις μέρες μετά την καταστροφή, αφού η πλειοψηφία των βλαβών επιδιορθώθηκε ...έγκαιρα. Οσες υποκριτικές συγγνώμες κι αν πουν, σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι εν έτει 2022 υπάρχουν περιοχές που βυθίζονται στο σκοτάδι με λίγο χιόνι και άλλες που κάνουν τέσσερις μέρες για να ...δουν το φως. 

Ο ένοχος είναι η πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, στην παραγωγή, αλλά και στη διαχείριση των δικτύων, που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι που βάζει τις λαϊκές ανάγκες στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους για τα μονοπώλια της Ενέργειας και κάνει τα νοικοκυριά να χάνουν το φως τους.

Για να χρυσώσουν μάλιστα το χάπι και να «ξελασπώσουν», ετοιμάζουν μια μόνιμη πλατφόρμα αποζημίωσης για τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα κοστολογεί στα 100 ευρώ τη μέρα την αποζημίωση που θα καταβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ στα λαϊκά σπίτια τα οποία μένουν χωρίς ρεύμα από εδώ και στο εξής, αφού προφανώς οι διακοπές ρεύματος αποτελούν την «κανονικότητα» στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Ενέργειας. 

Με ένα κατοστάρικο δηλαδή, όπως με ένα διχίλιαρο στην Αττική Οδό και ένα χιλιάρικο στον ΟΣΕ, «καθάρισαν»: Το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις από κάθε ευθύνη για τη ζωή, την υγεία, τις ανάγκες του λαού, και τα μονοπώλια, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενα τις υποδομές που τους έχει παραχωρήσει το αστικό κράτος, με εγγυημένα μάλιστα τα κέρδη τους από δέκα μπάντες και «ασφαλιστικές δικλίδες». 

Αν δε στην «εξίσωση» μπουν τα δισεκατομμύρια που πληρώνουν όλα αυτά τα χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά για να προχωρήσει η περιβόητη «απελευθέρωση» της Ενέργειας, με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα, και το γεγονός ότι μετά ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναζητεί λέει ο ίδιος αποζημιώσεις από δήμους κ.λπ., οι οποίες θα μετακυλίονται πάλι στον λαό, τότε το «παζλ» συμπληρώνεται: Το αστικό κράτος φροντίζει με κάθε τρόπο να... αποζημιώνονται τα μονοπώλια, κι αυτό σημαίνει μόνιμες «εκπτώσεις» για τις ανάγκες του λαού.

Πηγή:rizospastisΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου