Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του σιταριού στην ευρωπαϊκή αγορά

Κόσμος



Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Δευτέρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές.

Η τιμή εκτινάχθηκε στα 435 ευρώ (453 δολάρια) ανά τόνο καθώς άνοιξε η αγορά του Euronext, από το προηγούμενο ρεκόρ των 422 ευρώ που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των φόβων για την προσφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προηγουμένως αντιπροσώπευε το 12% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Η απότομη αύξηση, που επιδεινώθηκε από τις ελλείψεις λιπασμάτων και την κακή συγκομιδή, έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως και έχει εγείρει φόβους για λιμό και κοινωνικές αναταραχές στις φτωχότερες χώρες.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, δήλωσε το Σάββατο ότι απαγορεύει τις εξαγωγές και πλέον οι έμποροι χρειάζονται κυβερνητική έγκριση για να συνάψουν νέες συμφωνίες.

Το Νέο Δελχί είπε ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για την προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας των κατοίκων του, που ανέρχονται σε 1,4 δισ., ενόψει της χαμηλότερης παραγωγής και της απότομης αύξησης των παγκόσμιων τιμών. 


 Πηγή:902



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου