Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

«Διασυρμός» Συρίγου από Παφίλη για Πολυτεχνείο: «Επειδή είσαι και καθηγητής, να διαβάζετε και λίγο Ιστορία καλύτερα» (Video)




«Το να σας πω ότι δεν ντρέπεστε είναι λίγο, είναι τουλάχιστον λίγο, γιατί τα λέτε συνειδητά. Κι επειδή είσαι και καθηγητής Πανεπιστημίου, θα ήθελα να σας πω να διαβάζετε και λίγο ιστορία καλύτερα».


Την αντίδραση και την αποστομωτική απάντηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη προκάλεσε η προσπάθεια ιστορικής αναθεώρησης του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου, που σήμερα από το Βήμα της Βουλής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις».

Υποστήριξε πως οι διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης αποτελούν «μίμηση, κακό θεατρικό παίγνιο, παρωδία», που «καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια» προκαλώντας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε στο προωθούμενο νομοσχέδιο αλλά και στις δηλώσεις Συρίγου, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να ασκούν κριτική σε υψηλούς τόνους.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Θανάσης Παφίλης του απάντησε αποστομωτικά:

«Το να σας πω ότι δεν ντρέπεστε είναι λίγο, είναι τουλάχιστον λίγο, γιατί τα λέτε συνειδητά. Κι επειδή είσαι και καθηγητής Πανεπιστημίου, θα ήθελα να σας πω να διαβάζετε και λίγο ιστορία καλύτερα. Όχι όπως την έχετε στο μυαλό σας.

Η αντίσταση στη Χούντα άρχισε αμέσως, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με την κήρυξη της Δικτατορίας και πήρε πάρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μία στιγμή το Πολυτεχνείο. Ήταν αποτέλεσμα. Αυτά δεν τα διαβάσετε ποτέ; Έστω από κάποιες εφημερίδες;»

«Δεν τα ξέρετε; Δεν ξέρετε για τους αγρότες, για τους οικοδόμους; Δεν ξέρετε για άλλους αγώνες μαζικούς; Δεν ξέρετε πόσοι αγώνες ξεδιπλώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες; Τι θέλετε να πείτε;»
αναρωτήθηκε και αναφέρθηκε στους Λαμπράκηδες, στους αγώνες φοιτητών και νεολαίων.

«Δεν υπήρχαν ΕΚΟΦίτες; Αλλά και γι’ αυτούς πρέπει κάποτε να απολογηθούν ορισμένοι, όπως και για τη δικτατορία. Μην ανοίξω το στόμα μου και πω ονόματα και διευθύνσεις. Πρόεδροι από τη χούντα διορισμένοι σε συλλόγους και πάρα πολύ άλλοι» είπε.

«Αν νομίζετε πως με αυτά που λέτε, ανιστόρητα και πολιτικά απαράδεκτα, θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο» τόνισε. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα ακόμα «Εσείς τι κάνετε τώρα; Εμπόριο» σχολίασε για το προωθούμενο νόμο για τα Πανεπιστήμια.

 

Πηγή:rosa.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου