Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου χιλιάδες νοικοκυριά!





Εκτός κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ μένουν πολλές λαϊκές οικογένειες, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές, που σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ρεύματος και την ακρίβεια που θερίζει, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ετσι, οικογένειες με πολλά προβλήματα καλούνται τώρα να πληρώσουν «χρυσάφι» το ρεύμα, αφού πλέον η αξία του σπιτιού που διαμένουν υπερβαίνει το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας που είναι 120.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έφτασε στην εφημερίδα μας από μονογονεϊκή οικογένεια συνταξιούχου με ποσοστό αναπηρίας 75% και ένα ανήλικο παιδί. Η οικογένεια (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αποκλείστηκε από το Κοινωνικό Τιμολόγιο διότι οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή που διαμένει ανέβηκαν από τα 1.550 ευρώ το τ.μ. στα 2.100 ευρώ και επομένως η αξία του σπιτιού, το όποιο χτίστηκε το 1960, αποτελεί κόφτη για την ένταξη. Ακόμα, στην καταγγελία σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Σε σχέση με πέρυσι, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην κατάσταση της υγείας μου, την οικονομική μου κατάσταση και το ετήσιο εισόδημά μου. Το μόνο που άλλαξε είναι η αντικειμενική αξία του οικήματος. Κάτι το οποίο είναι εντελώς άσχετο με τη δυνατότητά μου να πληρώσω το κανονικό τιμολόγιο».

Το «ψαλίδισμα» επεκτείνεται και σε μια σειρά επιδόματα που συνδέονται με την αξία της οικίας των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, η ενίσχυση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται σε όσους η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 90.000 ευρώ στο μονοπρόσωπο νοικοκυριό με επίσης προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος. Αντίστοιχα κριτήρια ισχύουν και για τα επιδόματα στέγασης και θέρμανσης όπως και για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.
Ερχονται και «νέα τσεκούρια» για τα λαϊκά στρώματα

Στο μεταξύ, τα νέα τιμολόγια για τον μήνα Οκτώβρη αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το νέο σύστημα τιμολόγησης που καθιερώθηκε από τον περασμένο Αύγουστο και αμέσως μετά, ενώ πιθανότατα αύριο Τετάρτη θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το ύψος της επιδότησης για τον ίδιο μήνα.

Παρά τα όσα διαρρέουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης περί «χαμηλότερης τιμολόγησης» τον Οκτώβρη συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη και αυτόν τον μήνα θα πέσει άγριο «τσεκούρι» στα λαϊκά νοικοκυριά από τα μονοπώλια παροχής ηλεκτρισμού, ενώ και το νέο σύστημα επιδότησης που θα εφαρμόσει το υπουργείο, υποτίθεται με στόχο την ενίσχυση της «εξοικονόμησης», έχει στόχο να μειωθούν τα κονδύλια που χορηγεί ο κρατικός προϋπολογισμός και ουσιαστικά θα περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του λαού για επαρκή και φτηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, το εύρος τιμών το οποίο θα ανακοινώσουν οι εταιρείες σήμερα, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 0,6-0,7 ευρώ/Kwh, από 0,78 ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβρη, τιμή που στον καταναλωτή θα φτάσει πέριξ των 0,15 ευρώ μετά την κρατική επιδότηση - δηλαδή το «ζεστό» χρήμα - που θα λάβουν άμεσα οι εταιρείες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης, οπότε θα εφαρμόσει ένα «κλιμακωτό» μοντέλο, στο οποίο το ύψος της επιδότησης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του ύψους της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι θα υπάρξουν τρία επίπεδα καταναλώσεων και αντίστοιχων επιδοτήσεων, οι χαμηλές έως 500 Kwh που θα λαμβάνουν και την υψηλότερη επιδότηση, οι μέσες έως 1.000 Kwh με εμφανώς μειωμένο ποσό και οι άνω των 1.000 Kwh που θα μειώνεται ακόμη περισσότερο. Και στα τρία αυτά κλιμάκια η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ θα υπάρχει ένα... «μπόνους» σε όσους επιτυγχάνουν μείωση κατανάλωσης κατά 15% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του περασμένου χρόνου...

Βαρύς θα είναι και ο λογαριασμός για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι ακόμη και μετά την κρατική επιδότηση που θα χορηγήσουν ΔΕΠΑ και κρατικός προϋπολογισμός, θα κληθούν να καταβάλλουν διπλάσια τιμή συγκριτικά με πέρσι...

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου